Ako dlho variť šošovicu?

Šošovicovú polievku milujete a ani nakyslo alebo v kari vás šošovica neurazí. Zároveň s ňou ale bojujete, pretože vás nadúva a jej zahrnutie do jedálnička tak musíte plánovať na dni, kedy ste doma sami. Chcete si ju vychutnať napríklad každý deň?

Šošovicovú polievku milujete a ani nakyslo alebo v kari vás šošovica neurazí. Zároveň s ňou ale bojujete, pretože vás nadúva a jej zahrnutie do jedálnička tak musíte plánovať na dni, kedy ste doma sami. Chcete si ju vychutnať napríklad každý deň?

Doba čítania 1 min.
Kateřina, redakcia Heureka.sk
Hrnce

Hrnce

  • 2921 produktov

Hrnce
Octy

Octy

  • 281 produktov

Octy
Šošovka

Šošovka

  • 403 produktov

Šošovka
Panvice

Panvice

  • 4666 produktov

Panvice
Pekáče a zapekacie misy

Pekáče a zapekacie misy

  • 1164 produktov

Pekáče a zapekacie misy
Minútky

Minútky

  • 836 produktov

Minútky

Aby šošovica chutila a periny nelietali

Šošovica patrí medzi veľmi obľúbené strukoviny. Nájdete v nej veľké množstvo vlákniny a bielkovín alebo napríklad kyselinu listovú. Oproti tomu je v nej minimum kalórií a tuku. Je chutná, lacná a hodí sa skoro ku všetkému.

Nadúvavých purínov v šošovici sa zbavíte, keď ju po namočení a pred varením niekoľkokrát prepláchnete čistou vodou. Pre lepšiu stráviteľnosť ju dochuťte majoránom, tymiánom, saturejkou alebo rascou.

Ako na prípravu obľúbených druhov šošovice?

  • Klasickú hnedo-zelenú šošovicu pred prípravou poriadne prepláchnite a cez noc namočte do studenej vody. Druhý deň vodu zlejte a v čistej nesolenej vode varte 20-25 minút. Priebežne odoberajte penu.

  • Čiernu šošovicu (beluga) môžete pripraviť bez namáčania, stačí ju cca 25 minút variť. Dobu varu skráti 2 hodiny namáčania v čistej vode.

  • Červená šošovica bude potrebovať 20-25 minút tepelnej prípravy. Na skrátenie doby varenia ju na 2 hodiny namočte. Červená šošovica sa rozvarí a preto ju využijete nielen ako prílohu, ale napríklad aj na krémovú polievku alebo na zahustenie pokrmov. Zo všetkých druhov šošovice nadúva najmenej.

Tip: Šošovicu nakyslo si pripravíte uvarením šošovice, do ktorej pridáte opraženú cibuľku ľahko zaprášenú múkou. Ochuťte octom, pár minút prevarte, dosoľte a dokoreňte podľa chuti.

Šošovka

Šošovka

  • 403 produktov

Šošovka
Červená šošovka

Červená šošovka

  • 403 produktov

Červená šošovka
Zelená šošovica

Zelená šošovica

  • 403 produktov

Zelená šošovica
Hnedá šošovica

Hnedá šošovica

  • 403 produktov

Hnedá šošovica
Žltá šošovica

Žltá šošovica

  • 403 produktov

Žltá šošovica
Mohlo by vás zaujímať: