Šošovica patrí medzi veľmi obľúbené strukoviny. Nájdete v nej veľké množstvo vlákniny a bielkovín alebo napríklad kyselinu listovú. Oproti tomu je v nej minimum kalórií a tuku. Je chutná, lacná a hodí sa skoro ku všetkému.
Nadúvavých purínov v šošovici sa zbavíte, keď ju po namočení a pred varením niekoľkokrát prepláchnete čistou vodou. Pre lepšiu stráviteľnosť ju dochuťte majoránom, tymiánom, saturejkou alebo rascou.
Ako na prípravu obľúbených druhov šošovice?
Klasickú hnedo-zelenú šošovicu pred prípravou poriadne prepláchnite a cez noc namočte do studenej vody. Druhý deň vodu zlejte a v čistej nesolenej vode varte 20-25 minút. Priebežne odoberajte penu.
Čiernu šošovicu (beluga) môžete pripraviť bez namáčania, stačí ju cca 25 minút variť. Dobu varu skráti 2 hodiny namáčania v čistej vode.
Červená šošovica bude potrebovať 20-25 minút tepelnej prípravy. Na skrátenie doby varenia ju na 2 hodiny namočte. Červená šošovica sa rozvarí a preto ju využijete nielen ako prílohu, ale napríklad aj na krémovú polievku alebo na zahustenie pokrmov. Zo všetkých druhov šošovice nadúva najmenej.
Tip: Šošovicu nakyslo si pripravíte uvarením šošovice, do ktorej pridáte opraženú cibuľku ľahko zaprášenú múkou. Ochuťte octom, pár minút prevarte, dosoľte a dokoreňte podľa chuti.