Kyselina citrónová
Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu kyseliny citrónovej s 1 litrom vody. Roztok nalejte do zásobníka na vodu v kávovare. Spustite cyklus prípravy kávy (bez pridania kávy) a tekutinu nechajte 20-30 minút pôsobiť vo vnútri spotrebiča. Potom naplňte zásobník čistou vodou a spustite niekoľko cyklov sparovania za sebou, aby ste vypláchli zvyšnú kyselinu citrónovú a uvoľnený vodný kameň.
V prípade potreby proces zopakujte, aby ste odstránili odolnejšie usadeniny.
Upozornenie: Nepoužívajte kyselinu citrónovú, ak má váš kávovar plastové alebo gumové súčasti.
Ocot
Do nádržky na vodu v kávovare nalejte 250 ml bieleho octu a 1 liter vody. Spustite cyklus prípravy kávy naprázdno a zmes nechajte cca 30 minút účinkovať. Následne spotrebič niekoľkokrát spustite iba s čistou vodou, aby ste vypláchli zvyšky octu a usadenín. Ak je to potrebné, proces opakujte.
Pozor: Rovnako ako u kyseliny citrónovej aj tu platí, že pokiaľ má prístroj nejaké plastové alebo gumové súčasti, ocot na jeho čistenie nepoužívajte. Môže ich z dlhodobého hľadiska poškodiť.
Jedlá sóda
Jedlá sóda je účinným prostriedkom na odstraňovanie vodného kameňa, pretože pomáha rozkladať minerálne usadeniny. Okrem toho je jej použitie bezpečné a nepoškodí váš stroj ako niektoré chemické čistiace prostriedky alebo kyseliny.
Rozpustite 1 polievkovú lyžicu jedlej sódy v 1 litri vody a zmes nalejte do zásobníka kávovaru. Spustite proces varenia bez kávy a nechajte pôsobiť pol hodiny. Potom kávovar prepláchnite niekoľkými ďalšími cyklami čistou vodou.
V prípade potreby postup zopakujte.