Kávy v kapsuliach sa líšia podľa odrôd či množstva kávy, respekt íve kofeínu v jednej kapsule, hoci sa vyrábajú aj bezkofeínové varianty. K dostaniu sú aj kapsule naplnené mliekom, vďaka ktorým si môžete pripraviť napríklad kapučíno a latte macchiato. V kávovare na kapsule si ale môžete uvariť aj čaj či čokoládu, pretože existujú aj čajové a čokoládové kapsule.
Typy kávových kapsúl

Kávové kapsule 100 % arabika
Arabika sa vo svete teší väčšej obľube ako robusta. Je kyslejšie a skrýva sa v nej množstvo vôní a chutí. V arabice tak môžete cítiť nádych čokolády, kvetov, silnejšiu korenenú chuť a arómu a mnohé ďalšie.
Arabika má niečo okolo 1,2 až 1,5 % kofeínu a oproti robuste obsahuje až dvakrát viac cukru. Obsahuje aj viac tuku, ktorý je, ako je známe, nositeľom chuti. Arabika je na chuť teda lahodnejšia.
Najzásadnejší vplyv na chuť kávy majú však chromozómy, ktoré otvárajú celú paletu chuťových zážitkov. Arabika má 44 chromozómov, ktoré skrývajú až 1500 chutí. Práve tak vysoké množstvo chromozómov dodáva arabica na plnosti chuti. Arabika sa totiž pestuje vo vyšších nadmorských výškach, kde je veľký rozdiel teplôt cez deň a v noci. Vďaka tomuto špecifickému podnebiu dozrieva pomalšie a jednotlivé zložky majú dostatok času získať na chuťovej komplexnosti.
Jednoduchá príprava
Vyššia kyslosť
Plno chutí a rozmanitých vôní vďaka 44 chromozómom
Možno ucítiť až 1500 chutí
Vyšší podiel cukru
Vyšší podiel tuku
Široká ponuka
Nižší podiel kofeínu
Vysoká cena za jeden nápoj

100 % robusta
Robusta sa v porovnaní s arabikou vyznačuje nižšou kyslosťou a menej bohatou chuťou. Chuť robusty je horkastá a ucítite v nej tvrdšie zemité a drevité tóny.
Robusta má 22 chromozómov, čo je o polovicu menej, než má arabika. Obsahuje tiež menej cukru a tuku, a to sa na jej chuti aj podpisuje. Oproti arabice obsahuje až trikrát viac kofeínu, ktorý sa pohybuje v rozmedzí 2,2 a 2,7 %. Práve ľudia, ktorí vyhľadávajú v káve predovšetkým vzpruhu, vysoký podiel kofeínu v robuste bezpochyby ocenia.
Jednoduchá príprava
Nižšia kyslosť
Drevité a zemité tóny
Až 3× vyšší podiel kofeínu oproti arabike
Menej bohatá chuť
Má len 22 chromozómov
Vysoká cena za jeden nápoj
Obmedzená ponuka

Zmes arabiky a robusty
Arabika a robusta sa tiež predávajú spoločne ako zmes, a to nielen v zrnkách, ale aj v kapsuliach. Zmiešaním arabiky a robusty vznikne chutná káva.
Ak je podiel arabiky vyšší ako robusty, bude káva chuťovo výborná a bude mať bohatú penu, ktorej sa hovorí crema. Crema vznikne práve vďaka robuste, ktorá tak urobí nápoj pre konzumenta oveľa atraktívnejším a pre výrobcov lacnejším. Robusta je totiž lacnejšia ako arabika.
Zmiešanie arabiky a robusty výrobcom taktiež umožňuje vyvažovať chuť. Pretože je typickou vlastnosťou arabiky kyslá chuť, kombináciou s horkou robustou sa kyslosť zmierni.
Jednoduchá príprava
Bohatá crema
Lacnejšia ako čistá arabika
Vyvážená chuť
Nie je tak kyslá
Príliš veľa robusty v káve znamená nižšiu kvalitu
Vysoká cena za jeden nápoj

Bez kofeínu
Kávové kapsule bez kofeínu sa vyrábajú ako z arabiky, tak zo zmesi arabiky a robusty.
Aj keď sú tieto kávy dekofeinované, nestrácajú svoj vonný a chuťový profil. Bývajú často označované „modrou farbou“, nie je to však pravidlo.
Jednoduchá príprava
Bez kofeínu
Chutí a vonia ako káva s kofeínom
Vysoká cena za jeden nápoj

Čajové kapsule
Čajové kapsule fungujú a používajú sa úplne rovnako ako kapsule s kávou. Vyrábajú sa v rôznych príchutiach napríklad ibištek, citrón, čierny čaj, zelený čaj, zelený čaj s jazmínom, earl grey, mätový a pod.
Dá sa pripraviť aj za studena a s prídavkom ľadu môžete mať ľadový čaj.
Jednoduchá príprava
Automatické vypnutie
Dlhá rukoväť
Lahodná chuť
Vysoká cena za jeden nápoj

Kapsule na horúcu čokoládu
Kapsule na horúcu čokoládu obsahujú pravé kakao, mlieko, sladidlá a ďalšie zložky, ktoré robia nápoj chuťovo a zmyslovo atraktívnym.
Výsledkom je aromatická a zamatovo jemná chuť a vôňa horúcej čokolády.
Jednoduchá príprava
Obsah kakaa
Obsah mlieka
Zamatová chuť
Pre niekoho môže byť nápoj až príliš sladký
Vysoká cena za jeden nápoj

Kapsule s mliekom
Kapsulu s mliekom môžete použiť ako bežné mlieko do kávy, ale aj s jeho pomocou môžete pripraviť cappuccino či latte macchiato.
V kapsuliach však nebýva čisté mlieko, väčšinou je ochutené. Okrem mlieka obsahuje srvátku, cukor a môže tiež obsahovať látku proti vytváraniu hrudiek.
Jemná sladkosť mlieka môže byť pre ľudí, ktorí nesladia, prekážkou. Pokiaľ teda chcete mať nápoj skutočne bez cukru, postrážte si zloženie.
Zamatovo jemný nápoj
Príjemne sladká mliečna pena
Nevhodné pre ľudí, ktorí nesladia
Vysoká cena za jeden nápoj

Kávové nápoje
Predávajú sa aj sady kapsúl na kapučíno a latte macchiato, v ktorých nájdete samostatne ako kapsule na kávu, tak na mlieko. K dostaniu sú však aj kapsule „všetko v jednom“, ktoré obsahujú ako kávu, tak mlieko v jednej jedinej kapsuli.
Pozor, kapsule bývajú často prisladené cukrom, takže pokiaľ nesladíte, postrážte si údaj o obsahu cukru v zložení.
Jednoduchá príprava cappuccina a latte macchiato
Výsledkom je chutný nápoj
Nevhodné pre ľudí, ktorí nesladia
Vysoká cena za jeden nápoj

Opakovane plniteľné kapsule
Klasické kávové kapsule sú na jedno použitie. Dajú sa však zakúpiť aj opakovane plniteľné kapsule, ktoré nemusíte ekologicky likvidovať, ale môžete ich používať stále dookola.
Pred každým použitím stačí len kapsulu naplniť mletou kávou a vložiť do kávovaru. Po použití kapsulu vymyjete vodou alebo v umývačke riadu.
Opakované použitie kapsule
Nízke náklady na prípravu jednej kávy
Nemusíte hneď recyklovať
Dajú sa umývať v umývačke riadu.
Možno naplniť obľúbenou kávou
Kávu musíte pred použitím zomlieť
Nutnosť údržby
Z botanického hľadiska je arabika druhom kávovníka arabského (Coffea Arabica) a robusta kávovníka statného alebo tiež robustného (Coffea Canephora), odtiaľ si aj oba druhy káv nesú svoje označenie. Zatiaľ čo arabika sa pestuje Južnej Amerike, najmä v Brazílii, najviac produkcie robusty pochádza z Vietnamu a Brazílie.
Na čo myslieť pri nákupe
Počet kusov v balení
Kávové kapsule sa predávajú v rôzne veľkých baleniach. Je teda výhodné si najprv spočítať, na koľko vás vyjde jedna kapsula. Predávajú sa ako balenia obsahujúce len 8 kapsúl, ale aj veľké balenia obsahujúce až 150 kusov kapsúl.
V obchodoch sú tak k dispozícii tieto balenia kapsúl:
Množstvo kávy v kapsule
Aróma aj chuť kávy do značnej miery ovplyvňuje množstvo kávy v kapsuli. Množstvo sa uvádza v gramoch a platí, že čím viac kávy kapsula obsahuje, tým výraznejšiu chuť môžete očakávať. Väčšinou sa množstvo kávy pohybuje od 5 do 8 gramov.
Materiál kapsule
Kapsule môžu byť buď celé z hliníka, alebo z kombinácie hliníka a plastu.
Celohliníkový obal kávu nepriedušne uzavrie a udrží jej chuť i arómu najdlhšiu dobu a preto je z hľadiska uchovania kvality kávy najlepšou voľbou. Káva bez prísunu vzduchu nedegraduje tak rýchlo ako mletá káva.
Jednorázové kapsule vs. kapsule na opakované použitie
Ekologickejšou alternatívou sú opakovateľne plniteľné kapsule, ktoré sa plnia mletou kávou. Ich výhodou je nižšia cena za šálku a taktiež možnosť výberu kávy podľa vlastnej chuti. Nevýhodou je nutnosť údržby.
Obstarávacia cena je výrazne vyššia ako cena za jednu už naplnenú kapsulu, ale z dlhodobého hľadiska sú ekonomickejšie. Aj keď sa jednorazové kapsule predražia, ich použitie je pohodlné. Po použití ich jednoducho stačí vyhodiť a nemusíte sa už viac starať o ich údržbu.
Prehľad o množstve a druhu kapsúl uľahčujú stojany na kapsule. Ale pozor! Stojany musia byť kompatibilné s typom používaných kapsúl.

Ako triediť jednorazové kapsule?
Obal kombinovaných kapsúl sa skladá z plastu a hliníka. Nie je možné ho recyklovať vcelku a patrí do zmiešaného odpadu. Ekologickejší variant likvidácie predstavuje rozdelenie kapsule na 3 odpadové produkty.
Plastová mištička: vyklepnite z nej usadeninu, dôkladne ju vymyte a skladajte mištičky do seba (jednotlivé kúsky sú pre triediacu linku príliš malé), komínok mištičiek následne vyhoďte do kontajnera na plast.
Kávová usadenina: Hoďte do smetiaka na bioodpad alebo na kompost.
Hliníkové viečko: Môžete vyhodiť do špeciálnych zberných kontajnerov alebo odviezť do zberného dvora.
Celohliníkové kapsule sú ekologickejším variantom a je možné ich recyklovať. Niektorí výrobcovia dokonca vyzývajú svojich zákazníkov, aby im použité kapsule poslali späť na recykláciu.
Čo si zapamätať
Druhy nápojov, ktoré je možné z kapsúl pripraviť: Okrem klasickej kávy s kofeínom sa dá z kapsúl pripraviť aj káva bez kofeínu, cappuccino, latte macchiato, čaj či horúca čokoláda.
Príchute kávy: Kávy v kapsuliach sa líšia pridanými príchuťami (vanilka, karamel, oriešky, hľuzovky, crème brulée a pod. Na celkovú chuť má tiež vplyv stupeň praženia zŕn, množstvo kávy v kapsuli a mlieko v kapsuliach, ktoré býva často ochutené cukrom.
Množstvo kávy: Množstvo kávy v jednej kapsule sa pohybuje okolo 5 až 8 gramov. Krajina pôvodu: Kávové zrná, z ktorých sa obsah kapsúl vyrába, pochádzajú z rôznych krajín. A práve lokalita a podmienky do značnej miery určujú špecifickú chuť kávy, ktorá je ovplyvňovaná množstvom zrážok, nadmorskou výškou, teplotami a taktiež zložením pôdy. K najznámejším producentom kávy patrí Kolumbia, Brazília, Keňa a Vietnam.
Typ kávovaru: Ponuku kapsúl na trhu ovplyvňuje predovšetkým typ kávovaru, ktorý vlastníte alebo si plánujete zaobstarať. Kapsule sú totiž kompatibilné len s jednou značkou, pretože špecifické tvarovanie kávovaru vám neumožní použiť kapsulu od iného výrobcu. Takže pokiaľ žiadny kávovar na kapsule zatiaľ nevlastníte, máte možnosť si podľa kapsúl, vybrať tiež vhodný kávovar na kapsule.
Opakovane plniteľné kapsule: Pokiaľ sa rozhodnete pre tento druh kapsúl, dbajte na výber kvalitnej zrnkovej kávy a spoľahlivého mlynčeka na kávu.
Nechce sa vám použité kávovej kapsule vyhadzovať? Prečítajte si náš článok 4 tipy, ako zužitkovať použité kávové kapsule, a niečo pekné si z nich vyrobte.