Video nákupný rádca
Ako vybrať mixér podľa typu

Ako vybrať tyčový mixér
Najštíhlejší model na trhu je práve tyčový mixér, niekedy nazývaný tiež ponorný, pretože sa používa na ponorné mixovanie. Použitie je výhradne manuálne - po celú dobu mixovania ho budete držať v ruke, takže pri výbere dbajte predovšetkým na jeho hmotnosť.
Tieto mixéry sú ideálne na prípravu polievok, omáčok a detskej výživy.
Jednoduché ovládanie aj čistenie
Kompaktné prevedenie
Relatívne nízka obstarávacia cena
Nerezová hlavica umožňuje mixovanie horúcich pokrmov
Väčšina tyčových mixérov umožňuje reguláciu rýchlosti
Balenie môže obsahovať široké príslušenstvo
Po celú dobu mixovania je nutné držať tlačidlo
Nevhodné na dlhšie mixovanie
Nižší výkon

Ako vybrať mixér na smoothie
Ranné smoothie musí byť rýchlo hotové a jeho príprava čo najľahšia, preto je tu smoothie mixér. Jeho výkonnejším variantom sú nutričné mixéry, ktoré si poradia aj so semienkami a tvrdými jadrami.
Vybrané modely navyše umožňujú mixovať nápoj priamo v nádobe, ktorú si potom odnesiete a nápoj z nej pijete.
Jednoduché ovládanie aj čistenie
Niektoré nádoby je možné umývať v umývačke riadu
Vhodný len na mixovanie koktailov
Nižší výkon

Stolný
Stolný mixér je multifunkčný pomocník, ktorý vám v kuchyni pomôže pripraviť širokú škálu jedál a nápojov - omáčok, polievok, detských pokrmov, smoothies, a dokonca aj niektoré cestá.
Profesionálne mixéry môžu mať aj funkciu indukčného ohrevu na prípravu polievok a omáčok. Prístroje vyššej triedy disponujú digitálnym displejom so signalizáciou aktuálneho nastavenia vrátane doby prípravy, automatického vypínania či časovača.
Univerzálny kuchynský pomocník
Pohodlné ovládanie
Objemná mixovacia nádoba
Mixovanie je veľmi rýchle a efektívne
Dokáže spracovať aj väčšie množstvo surovín naraz
Kontinuálna prevádzka – nie je nutné po celú dobu mixovania držať tlačidlo
Nádoba je ľahko umývateľná
Kvôli väčším rozmerom potrebuje svoje stále miesto na kuchynskej linke
Nie je vhodný na prípravu ťažších ciest
Pomerne vysoká hlučnosť

So sekáčikom alebo drvičom
Sekáčik mixér je kompaktným pomocníkom, ktorý nezaberie miesto v kuchyni, ale odvedie veľký kus práce. Je vhodný na nasekanie byliniek, cibule, cesnaku a ďalších druhov zeleniny a ovocia.
Nesklame ani ako mixér na ľad a pri príprave ľadovej triešte. V takom prípade ale dbajte na príkon, ktorý by sa mal pohybovať okolo 300 W. Túto možnosť výrobca väčšinou výslovne uvádza v manuáli.
Kompaktné prevedenie
Relatívne nízka obstarávacia cena
Zvládne nasekať aj tvrdé plody – orechy a semienka
Spracuje len malé množstvo potravín naraz
Relatívne vysoká hlučnosť
Vybavte si kuchyňu inteligentnými pomocníkmi. Inšpirovať sa môžete na našej stránke Vychytávky do kuchyne.
Dôležité parametre
Príkon
Mixéry disponujú príkonom od niekoľkých desiatok wattov až do 2 200 W. Čím väčší príkon, tým výkonnejší mixér je. Orientačne môžeme povedať, že pre mixér na zemiakovú kašu, teda roztlačenie zemiakov alebo mixovanie varenej zeleniny stačí príkon do 450 W.
Mixér s príkonom 800 W a vyšším spoľahlivo vyrobí smoothie zo surového ovocia a zeleniny. Ak budete pravidelne sekať orechy alebo drviť ľad, vyberte silnejší prístroj s príkonom 1100 W a viac.
Počet otáčok
Počet otáčok uvádza, koľkokrát sa nôž otočí za minútu, a platí, že čím viac otáčok, tým je pokrm rýchlejšie a kvalitnejšie namixovaný. Väčšina mixérov pracuje v intervale 10 000 – 28 000 otáčok za minútu.
Najnižšie otáčky sú určené na miešanie, najvyššie na drvenie ľadu či orieškov. Medzi jednotlivými rýchlosťami je možné prepínať buď skokom v niekoľkých stupňoch, alebo otočným ovládačom pre plynulú reguláciu otáčok.
Počet rýchlostí
Väčšina mixérov ponúka 3 a viac rýchlostí. Najvyššia rýchlosť býva označená „turbo“. Tlačidlo „pulse“ umožní mixovanie najvyššou rýchlosťou po krátku dobu. To je užitočné, ak potrebujete mixovať nahrubo, alebo skrátka len do dosiahnutia požadovanej štruktúry.
Hlučnosť
Hlučnosť mixérov za chodu je naozaj značná, obvykle medzi 80 a 90 dB. Modely so slovom „silent“ priamo v názve vydávajú hluk maximálne 72 dB. Na hlučnosti stroja sa podieľa samotná rotácia motora, ale aj vibrácie pri spracovaní tvrdších potravín.
Pri vysokých otáčkach je nutné mixéry pridržiavať, pretože majú tendenciu „pochodovať“ po kuchynskej linke. Z toho dôvodu sú niektoré modely opatrené protišmykovými pätkami. Platí, že čím je prístroj robustnejší, tým je aj stabilnejší.
Prívodný kábel
Kábel by mal byť dostatočne dlhý, aby použitie prístroja v kuchyni nelimitoval. Na druhú stranu príliš dlhý kábel prekáža. Praktický je priestor na navinutie kábla priamo do tela prístroja.
Design a materiál
Telo mixéra môže byť vyrobené z nerezovej ocele alebo z kvalitného plastu. Na výber je mnoho atraktívnych a farebných možností, ale nepozerajte sa len na dizajn. Dôležitá je predovšetkým pevnosť spojov – mixér po zostavení nemá v spojoch „vôľu“. Všeobecne platí, že kvalitnejšie mixéry sú skôr kovové, najlacnejšie prístroje bývajú celé z plastu.
Mixovacie nádoby sú sklenené, plastové, výnimočne oceľové. Je praktické, pokiaľ je nádoba priehľadná s odmerkou. Sklo má tú výhodu, že je úplne inertné, nijako chemicky sa tak neovplyvňuje s potravinami: nezafarbuje sa, nenasáva pachy, nenaleptávajú ho kyseliny, napr. z ovocia. Výrobcovia pri skle väčšinou deklarujú použitie až do teploty 90 °C. Nevýhodou je jeho vyššia hmotnosť.
Plastové nádoby sú ľahšie a tie najlepšie so svojimi vlastnosťami blížia sklu. Venujte však pozornosť prípadnému obmedzeniu pre vysoké teploty. Výrobca vždy uvádza interval teplôt, pri ktorých sa smie daná nádoba používať.
Plastov é tyčové mixéry nie sú určené na mixovanie horúcich potravín, okrem iného aj preto, že sa plast zafarbuje. Niektoré plasty ľahko prijímajú pigment z potravín a časom môžu na svetle aj zožltnúť. Výrobcovia na túto vlastnosť zvyčajne v návode na použitie upozorňujú.
Veko nádoby musí mať tesnenie zo silikónu alebo kvalitnej gumy, alebo inak vyriešený spoľahlivý uzáver, ktorý sa pri vibráciách neuvoľní.
Mixovacie nože by mali byť z kvalitnej nerezovej ocele. Na zachovanie nutričnej hodnoty čerstvého ovocia a zeleniny bývajú nože opatrené ešte titánovou vrstvou, ktorá s potravinami neinteraguje.
Ergonómia a rozmery
Stolové mixéry sú ťažšie a vážia medzi 3 a 8 kg. Dôležitý je objem mixovacej nádoby, ktorý sa môže pohybovať od 0,4 l až do 8 l u veľkých profesionálnych mixérov. Na použitie v štvorčlennej domácnosti postačí zlatý stred okolo 2-3 l. Pred kúpou mixéra odporúčame najprv nájsť vhodné miesto v kuchyni, kam ho umiestnite, a starostlivo všetko zmerať.
Ergonómia je najdôležitejšia pri výbere tyčového mixéra. Nemal by pre vás byť príliš ťažký a tvar rukoväte by mal dobre padnúť do ruky. Na rukoväti sú aj ovládače, predovšetkým spínač, ktorý je potrebné držať stlačený pri práci. Ak ste ľavák, overte, či je umiestnený tak, aby ho ruka pohodlne stisla a pritom dokázala dostatočne citlivo pracovať s mixérom.
So stolným mixérom nemusíte riešiť otázky ergonómie. Jeho obsluha zahŕňa zostavenie prístroja (nádoba, hlava, telo), ovládanie pomocou tlačidiel alebo prostredníctvom dotykového displeja, plnenie a vyprázdňovanie nádoby, rozoberanie a čistenie. Stolové mixéry môžu mať plnenie rôzne riešené. Presvedčte sa však, či je plniaci otvor dostatočne veľký. Skladanie mixéra by malo byť jednoduché, napriek tomu je žiaduce, aby boli všetky časti pevné a súdržné.
Funkcie
Okrem takmer povinnej regulácie rýchlosti môže mať mixér ešte ďalšie funkcie:
Mixér šľahač vám poslúži zároveň ako asistent pri šľahaní.
Vákuový mixér umožňuje mixovanie vo vákuu. To je šetrnejšie, potraviny si tak udržia pôvodnú chuť a vzhľad.
Automatické vypnutie umožňuje nastaviť dobu mixovania, po ktorej sa prístroj sám vypne.
Poistka proti prehriatiu vypne mixér v prípade, že sa začne prehrievať a nedovolí jeho opätovné spustenie, kým prístroj dostatočne nevychladne.
Stolové mixéry s nádobou mávajú bezpečnostnú poistku proti spusteniu pri zlom zostavení, ktorá dokáže zabrániť úrazom.
Indukčný ohrev je nadštandardná funkcia najdrahších profesionálnych prístrojov, ktorá umožňuje ohrev polievok a omáčok priamo v mixéri.
Ďalšia výbava do kuchyne

Kuchynské roboty
857 produktov

Kuchynské mlynčeky
237 produktov

Kuchynské nože
7223 produktov

Šľahače
378 produktov
Rady na záver
Ako sa o mixér starať, aby dlho vydržal?
Majte na pamäti, že akékoľvek použitie prístroja v rozpore s jeho určením môže mať za následok jeho deštrukciu, môže dokonca dôjsť aj k úrazu. Pokiaľ výrobca výslovne neuvádza, že je mixér určený na kosenie tvrdých potravín a ľadu, pravdepodobne si jeho konštrukcia a výkon s takouto úlohou naozaj neporadí.
Prvý predpoklad dlhej životnosti je teda správne používanie v súlade s určením prístroja. Druhým predpokladom je správna údržba.
Po každom použití mixér umyte a vyčistite. Odnímateľné časti a príslušenstvo v umývačke, pokiaľ je to možné, a motorový blok utrite vlhkou handrou.
Ako mixér bezpečne používať?
Mixér používajte presne v súlade s pokynmi výrobcu. Nikdy nemanipulujte s prístrojom počas prevádzky, mohli by ste sa zraniť. Niektoré mixéry majú integrovanú poistku proti spusteniu pri zlom zostavení. Odporúča sa čistiť nože v ochranných rukaviciach.
Iná možnosť, ako zbaviť mixér nečistôt, je naplniť prístroj vodou a zapnúť ho na 10 sekúnd na najvyšší výkon (pulze). Rešpektujte výstražné symboly a nikdy nenechajte obsluhu mixéra na deťoch.
Aké nadstavce môže mať mixér priamo v balení?
Mixéry majú vo výbave rotačné viacramenné oceľové nože, ktorých tvar a materiál ovplyvňuje výsledok prípravy. Niekedy je vo výbave aj zatláčadlo, ktoré umožní počas procesu posúvať potraviny do záberu nožov. Nie všetky mixéry totiž dokonale rozmiešajú všetok objem v nádobe.
Smoothie mixéry môžu byť dodávané s niekoľkými uzatvárateľnými nádobami na jednoduché prenášanie hotového nápoja.
Čo je to smoothie a kde sa vlastne vzalo?
Anglické slovo „smooth“ znamená „hladký“, nápoj smoothie musí byť teda zmixovaný do hladka bez zvyšných kúskov plodov a dužiny. Ide o hustý nápoj z ovocia, zeleniny a vody, ktorý vymyslel a spopularizoval Američan Steven Kuhnau v 70. rokoch. Kvôli svojej alergii na laktózu nemohol piť vtedy rozšírené mliečne koktaily.
Smoothie mixéry sa od odšťavovačov líšia tým, že spracovávajú celé ovocie vrátane šupiek, nielen vylisovanú šťavu. Nápoj je preto, na rozdiel od džúsu, sýtejší a zdravší, s obsahom vlákniny.