Ako uvariť kapustu

Dusená kapusta k voňavej kačici, poctivá kapustnica alebo závitky vám zaručene zamotajú hlavu. Kto by tiež odolal tej šťavnatej hlávke plnej vitamínu C, vitamínov skupiny B, kyseliny listovej, ale aj síry, draslíka a vápnika. A v kyslej forme vám doslova nakopne črevá!

Dusená kapusta k voňavej kačici, poctivá kapustnica alebo závitky vám zaručene zamotajú hlavu. Kto by tiež odolal tej šťavnatej hlávke plnej vitamínu C, vitamínov skupiny B, kyseliny listovej, ale aj síry, draslíka a vápnika. A v kyslej forme vám doslova nakopne črevá!

Doba čítania 1 min.
Kateřina, redakcia Heureka.sk
Strúhadlá

Strúhadlá

  • 3083 produktov

Strúhadlá
Zeláky

Zeláky

  • 2921 produktov

Zeláky
Hrnce

Hrnce

  • 2921 produktov

Hrnce
Parné hrnce

Parné hrnce

  • 31 produktov

Parné hrnce
Kyslá kapusta

Kyslá kapusta

  • 1112 produktov

Kyslá kapusta
Pekáče a zapekacie misy

Pekáče a zapekacie misy

  • 1164 produktov

Pekáče a zapekacie misy

Hlávka vám nejde z hlavy?

Čo s tým? Kapustu môžete variť, piecť, dusiť, nakladať aj smažiť. Baliť, krájať, sekať alebo len tak nakrájať do šalátu. Vyťažte z hlávky maximum!

  • Dusenú kapustu si pripravíte zo sterilizovanej aj čerstvej zeleniny. Čerstvú kapustu stačí nakrájať na rezance a podusiť, nakladanú zbavte nálevu a prípadne tiež poduste, alebo prepláchnite. Na masti orestujte cibuľu, pridajte kapustu, podlejte trochou vody a duste domäkka cca 15 min. Zaprášte múkou a ešte pár minút prevarte. Dochuťte octom, soľou a cukrom.

  • Na pečenú kapustu nakrájajte hlávku na hrubšie plátky, pokvapkajte ich olejom, osoľte a okoreňte. Pečte na 180 °C cca 10 minút, potom obráťte a dopečte ďalších zhruba 10 min. K pečenej kapuste sa skvele hodia marinády.

  • Na varenie celej hlávky (napr. na závitky) prekrojte listy pri hlúbe a kapustu vložte do vriacej vody tak, aby bola celá ponorená. Listy by mali postupne mäknúť a odlupovať sa. Ďalšou možnosťou je listy zlúpať za surova a následne povariť, to je ale zložitejšie. Z listov zrežte stredové rebro, naplňte ich napríklad mletým mäsom a poduste v paradajkovej omáčke alebo skúste ázijský spôsob so sójovo-zázvorovou omáčkou.

  • Na nakladanú, kyslú alebo kvasenú kapustu si hlávku nakrájajte na rezančeky a premiešajte s polkolieskami cibule, rascou, soľou a bobkovým listom. Kapustu postupne prepichujte do keramického suda na kapustu alebo suda a prebytočnú tekutinu odlievajte bokom. Povrch kapusty ale nesmie zostať suchý - vodu z kapusty prípadne dolejte späť. Prvé dni skladujte pri teplote okolo 18 °C, potom ju presuňte do miestnosti s teplotou cca okolo 9 °C. Priebežne kontrolujte a zhruba za mesiac je hotová.

  • Strúhanú čerstvú kapustu si užijete v šalátoch alebo v jarných závitkoch. Aby bola stráviteľnejšia, obarte ju vriacou vodou. Krehkejšiu kapustu docielite jej presolením a niekoľkominútovým premačkaním rúk, kedy pustí šťavu. Zvyšnú kapustu môžete orestovať v štýle ázijských rezancov.

Cukor

Cukor

  • 530 produktov

Cukor
Octy

Octy

  • 281 produktov

Octy
Sójové omáčky

Sójové omáčky

  • 1434 produktov

Sójové omáčky
Kuchyňská soľ

Kuchyňská soľ

  • 596 produktov

Kuchyňská soľ
Mohlo by vás zaujímať: