Pohánkové krúpy najprv preberte a prepláchnite. Potom ich zalejte vriacou vodou v pomere 1 diel pohánky na cca 1,5 dielu vody. Osoľte, varte 5-10 minút a potom nechajte pod pokrievkou 15-20 minút, kedy vsiakne všetku vodu a dôjde. Pohánkové krúpy využite ako prílohu k mäsu, k omáčkam, na rizoto a do polievky.
Lúpané krúpy tiež môžete v pomere 1:2 zaliať horúcou vodou a nechať niekoľko hodín napučať. Alebo ich varte plných 15 minút. Oboma spôsobmi by mala zmäknúť, ale radšej ju v priebehu ochutnávajte.
Pohánku lámanku prepláchnite a varte ako krúpy v osolenej vode. Budú jej ale stačiť iba zhruba 3 minúty. Z lámanky si uvaríte kašu alebo ju použite do plniek, na fašírky a do nátierky.
Tip: Vyskúšajte ďalšie formy pohánky - vločky, krupicu, bulgur a múku.