Ako uvariť pohánku

Hľadáte super prílohu, ktorú využijete na omáčky aj na sladké kaše? Trefa! Pohánka je prirodzene bezlepková a skvele vám doplní bielkoviny, vlákninu, zinok alebo mangán. Vďaka obsahu rutinu navyše budete mať pružné cievy a kŕčové žily sa vám vyhnú oblúkom.

Hľadáte super prílohu, ktorú využijete na omáčky aj na sladké kaše? Trefa! Pohánka je prirodzene bezlepková a skvele vám doplní bielkoviny, vlákninu, zinok alebo mangán. Vďaka obsahu rutinu navyše budete mať pružné cievy a kŕčové žily sa vám vyhnú oblúkom.

Doba čítania 1 min.
Kateřina, redakcia Heureka.sk
Kuchyňská soľ

Kuchyňská soľ

  • 596 produktov

Kuchyňská soľ
Elektrické hrnce

Elektrické hrnce

  • 175 produktov

Elektrické hrnce
Krúpy

Krúpy

  • 453 produktov

Krúpy
Hrnce

Hrnce

  • 2921 produktov

Hrnce
sladidlá

sladidlá

  • 487 produktov

sladidlá
Misy a misky

Misy a misky

  • 8653 produktov

Misy a misky

Tipy na varenie pohánky

  • Pohánkové krúpy najprv preberte a prepláchnite. Potom ich zalejte vriacou vodou v pomere 1 diel pohánky na cca 1,5 dielu vody. Osoľte, varte 5-10 minút a potom nechajte pod pokrievkou 15-20 minút, kedy vsiakne všetku vodu a dôjde. Pohánkové krúpy využite ako prílohu k mäsu, k omáčkam, na rizoto a do polievky.

  • Lúpané krúpy tiež môžete v pomere 1:2 zaliať horúcou vodou a nechať niekoľko hodín napučať. Alebo ich varte plných 15 minút. Oboma spôsobmi by mala zmäknúť, ale radšej ju v priebehu ochutnávajte.

  • Pohánku lámanku prepláchnite a varte ako krúpy v osolenej vode. Budú jej ale stačiť iba zhruba 3 minúty. Z lámanky si uvaríte kašu alebo ju použite do plniek, na fašírky a do nátierky.

Tip: Vyskúšajte ďalšie formy pohánky - vločky, krupicu, bulgur a múku.

Mohlo by vás zaujímať: