Hľadáte prílohu k dnešnému indickému karí, ryžu na rizoto alebo chcete skúsiť domáce sushi? Možno zháňate niečo jednoduché k hovädziemu na hubách a k plneným paprikám...
Parboiled (predvarená) a dlhozrnná ryža sa hodí na prílohu, pretože sa nelepí a ľahko sa pripravuje. Pekná, chutná a plná živín je tiež hnedá, červená, celozrnná alebo nelúpaná ryža.
Jazmínová ryža má dlhé zrnká, jemnú arómu a po uvarení je mäkká a lepivá. Varte ju v 1 šálke nesolenej vody na 1 a pol šálky ryže cca 15 minút domäkka a potom nechajte dovariť. Hodí sa ako príloha k ázijskému jedlu a k omáčkam.
Basmati ryža je tiež dlhozrnný druh, nelepí sa a chutí po orieškoch. Preto sa hodí ako príloha takmer ku všetkému. Varte ju zhruba 10 minút v 2 hrncoch vody na 1 hrnček ryže.
Ryžu na rizoto nájdete medzi krátkozrnnými druhmi (Arborio, Carnaroli). Krátkozrnnú ryžu využijete aj na paellu alebo mliečnu ryžu.
Ryžu na sushi a poke bowl vyberajte iba medzi druhmi označenými ako sushi ryža. Má špecifické vlastnosti aj spôsob prípravy.
Tip: Zabudnite na ryžu vo varných vreckách a ryžu nešpecifikovaných značiek - z toho nikdy nekuká nič dobré.