Ako vybrať detské pyžamo?

Spríjemnite svojim deťom zaspávanie a kúpte im pohodlné pyžamko. Aj to má totiž vplyv, predovšetkým jeho strih a materiál, na upokojenie pred spaním a navodenie pokojnej atmosféry. Premyslite si, ako v priebehu roka kolíše teplota v detskej izbe a ako teplý kúsok na spanie bude vaše dieťa potrebovať.

Spríjemnite svojim deťom zaspávanie a kúpte im pohodlné pyžamko. Aj to má totiž vplyv, predovšetkým jeho strih a materiál, na upokojenie pred spaním a navodenie pokojnej atmosféry. Premyslite si, ako v priebehu roka kolíše teplota v detskej izbe a ako teplý kúsok na spanie bude vaše dieťa potrebovať.

Doba čítania 4 min.
Barbora, redakcia Heureka.sk

Druhy nočnej bielizne

Dvojdielne pyžamo

Hľadáte pre svoje dieťa teplé pyžamko, ktoré si môže zabaliť napríklad aj do tábora alebo do školy v prírode? Siahnite po dvojdielnej klasike. Pyžamá zoženiete ako v dievčenskom, tak chlapčenskom prevedení. Ďalej si môžete vybrať, aký strih zvolíte. Pohodlné šortky s tričkom vynosia chlapci pokojne aj ako domáci úbor. Dlhá súprava sa zas skvele hodí na zimu.

Nočná košeľa

Dievčatká majú ďalej na výber vzdušnejšiu verziu v podobe nočnej košieľky. Aj tú zaobstaráte v rôznych dĺžkach a strihoch. Letné varianty môžu končiť nad kolenami a namiesto rukávov mať iba ramienka, zimné modely dosahujú až ku členkom a rukávy končia pri zápästí.

Overal na spanie

Veľkou chumľavou parádou sú overaly s celorozopínaním na gombíky, cvočkami alebo zipsom. Tie môžu byť doplnené aj o plyšovú podšívku alebo kapucňu. Deťom bývajú veľmi príjemné, nikde sa nevyťahujú, neškriabu a navodzujú pocit bezpečia.

Chalani najradšej nosia dvojdielne pyžamá s motívmi superhrdinov, dievčatká roztomilé košieľky alebo príjemné overaly

Veľkosť

Padnúci rozmer detského pyžama sa väčšinou určuje podľa výšky dieťaťa. Pred výberom vhodného modelu tak dieťa postavte k dverám alebo kamkoľvek, kam bežne zapisujete jeho aktuálnu výšku a premerajte nové hodnoty. Nižšie nájdete iba orientačnú tabuľku veľkostí, ktorá sa môže u vášho vybraného výrobcu líšiť.

Veľkosť/výška dieťaťa

Obvod hrudníka (cm)

Približný vek

116

58,5–60,5

5–6

122

61–63

6–7

128

63,5–64

7–8

134

65,5–68,5

8–9

140

68–71,5

9–10

146

71,5–75

10–11

152

75–78

11–12

164

81–86

13–14

Materiál

Bavlna

S bavlneným kúskom rozhodne chybu neurobíte. Také pyžamko bude vášmu dieťaťu veľmi pohodlné, nikde ho nebude hrýzť a ani sa v ňom nebude potiť. Čím ďalej častejšie sa tiež môžete stretnúť s Bio bavlnou (organickou bavlnou), ktorá sa pestuje bez použitia chemikálií. Vďaka tomu je vhodná pre citlivú pokožku aj alergikov a pre deti ako stvorená.

Bambus

Bambusové vlákna často dopĺňajú bavlnený materiál. Obohatia ho o vyššiu priedušnosť a ľahkosť. Takéto spracovanie sa preto skvele hodí na leto, kedy sú sparné noci a vaše dieťa sa v noci budí spotené. Bambusové prímesi sú príjemné na dotyk a navyše dobre odolávajú baktériám, roztočom aj plesniam.

Bavlnené pyžamá dlho vydržia, po čase však môžu začať žmolkovať

Polyester

Nočná bielizeň zo syntetických vlákien môže mať mnoho podôb, záleží preto na percentuálnom zastúpení daného materiálu či prídavnej zmesi. Často sa kombinujú s bavlnou, ktoré predĺžia životnosť. Tá totiž pri častom praní môže začať žmolkovatieť. Modely z čistého polyesteru dobre odvádzajú vlhkosť a len tak sa nepokrčia.

Flanel

Detské flanelové pyžamá najskôr zaobstaráte v dlhom hrejivom variante. Počas noci udržia v teple aj tých najväčších zimomravcov. Flanel je navyše veľmi príjemný na dotyk a krásne ukolíše k spánku.

Vlna

K flanelu má blízko aj vlna, ktorá je krásne mäkučká a vaše dieťa zaručene zahreje. Merino materiál sa vyrába z ovčej vlny. Ten je unikátny v tom, že telu pomáha regulovať teplotu a zaistiť tak ideálne podmienky pre pokojný spánok.

Viskóza

Umelo vytvorený materiál z celulózy vám bude podobne ako bavlna príjemný na dotyk. Deti také pyžamko vynosia hlavne v lete, kedy materiál ľahko chladí podobne ako napríklad hodváb. Viskózu nájdete hlavne v zmesových bavlnených alebo polyesterových materiáloch. Pridáva sa k nim hlavne pre svoju priedušnosť, mäkkosť a chladivosť.

Motívy a farby

Výber motívu by ste mali konzultovať so svojim dieťaťom. To vám koľkokrát jasne vysvetlí, akí hrdinovia sú práve v kurze. Modely pre chlapcov tak môžete rozdeliť do športových motívov s futbalovými loptami, autami alebo hokejkami, superhrdinov ako Avengeri, pre menších Labková patrola a Mimoni alebo zvieratká. Na dievčenských pyžamkách a košieľkach vedie Ľadové kráľovstvo, rozprávkové postavy ako Mickey Mouse, prasiatko Peppa a jednorožci.

Motív obrázku je dobré konzultovať s deťmi, ktoré už môžu mať jasný názor na to, čo budú nosiť

Vyberať ďalej môžete čisto podľa obľúbenej farby dieťaťa. Na stránke si jednoducho vyfiltrujete základnú paletu od modrej, zelenej po ružovú.