Ako vybrať detskú kozmetiku?

Detská pokožka aj vlásky sú oveľa citlivejšie a náchylnejšie k podráždeniu než u dospelých. Preto majú prípravky pre deti iné zloženie - nie sú parfumované, neobsahujú sulfáty, parabény a ďalšie agresívne látky, ktoré by deťom mohli škodiť.

Detská pokožka aj vlásky sú oveľa citlivejšie a náchylnejšie k podráždeniu než u dospelých. Preto majú prípravky pre deti iné zloženie - nie sú parfumované, neobsahujú sulfáty, parabény a ďalšie agresívne látky, ktoré by deťom mohli škodiť.

Doba čítania 9 min.
Klára, redakcia Heureka.sk

Na čo sa zamerať pri výbere

Typ pleti a vek dieťaťa

Typ pleti je určujúci pri výbere druhu, vlastností aj konzistencie detskej kozmetiky. Nevhodne zvolená kozmetika nielenže pleť zbytočne zaťaží, ale môže spôsobiť aj nežiaduce podráždenie. Suchá pleť potrebuje hydratáciu a ochranu pred vysúšaním, citlivá pokožka zase jemné kozmetické prípravky bez parfumácie a ďalších látok, ktoré by ju mohli podráždiť.

Najcitlivejšiu pokožku majú novorodenci. Ich koža si ešte len zvyká na nový vonkajší svet a je veľmi senzitívna na zloženie kozmetických prípravkov. Používajte vždy len tú najjemnejšiu kozmetiku určenú pre pokožku novonarodených detí. Ako dieťa rastie, stáva sa jeho koža odolnejšia voči vonkajším vplyvom, ale stále nie je tak odolná ako pokožka dospelých. Pri výbere na to berte ohľad a používajte len jemnú detskú kozmetiku. Ak si neviete rady alebo je pokožka vášho dieťaťa precitlivelá alebo je dieťa alergické, poraďte sa s výberom vhodných prípravkov s pediatrom alebo dermatológom.

Účel kozmetiky

Pri nákupe kozmetiky sa zamyslite tiež nad tým, k čomu ju potrebujete. Pre prípravky na kúpanie a umývanie zvážte typ pokožky a vek dieťaťa. Vždy platí, že problematická pokožka je náchylnejšia k podráždeniu a potrebuje špecializované umývacie oleje, mydlá či peny, ktoré ju nebudú dráždiť.

Kozmetiku vyberajte tiež podľa aktuálnych potrieb a zdravotného stavu dieťaťa. Pokiaľ ho trápi suchá, poškodená či inak problematická pokožka, voľte produkty, ktoré sa zameriavajú na prevenciu a zlepšenie stavu konkrétnych ťažkostí. V čase, keď dieťa nosí plienky, nezabudnite do kozmetickej výbavy zaradiť aj prípravky na prevenciu a starostlivosť o zapareniny. Jemná detská koža je pri zaparení náchylná k poraneniu.

Objem a hmotnosť

Zamyslite sa, ako často budete prípravok používať a koľko ho pravdepodobne spotrebujete. Ak budete bábätku natierať zadoček proti zapareninám na dennej báze, siahnite po veľkom ekonomickom balení o veľkom objeme alebo hmotnosti, oplatí sa to. Ak prípravok použijete len občas, vystačíte si s menším balením.

Po otvorení musíte prípravok spotrebovať väčšinou do 12 mesiacov. Tento údaj sa u jednotlivých produktov líši, ale vždy ho nájdete v ikonke "otvoreného téglika". Číslo udáva, koľko mesiacov po otvorení sa prípravok môže používať. Po uplynutí tejto lehoty ho nepoužívajte, nielenže stráca výrobcom deklarované vlastnosti, ale jeho používanie môže byť aj škodlivé, obzvlášť potom pre citlivú detskú pokožku. U neotvorených kozmetických prípravkov kontrolujte maximálnu dobu spotreby, nájdete ju na každom obale.

Detský púder na zapareniny by nemal chýbať v žiadnej domácnosti, kde je aj bábätko

Typy detskej kozmetiky

  • Mydlo - tuhé mydlá určené malým deťom musia byť jemné. Malo by pokožku jemne očistiť a zároveň ochrániť pred vysušením. Ideálnou zložkou sú rastlinné oleje a maslá v BIO kvalite. Pred použitím mydlo navlhčite a premasírujte v ruke. Namydlenou rukou dieťa ľahko masírujte. Pri výbere dajte pozor, aby v mydle nebolo obsiahnuté sodium laureth sulfate, penivá látka, ktorá je súčasťou bežných mydiel a pri dlhodobom užívaní vysušuje pokožku. Pri umývaní používajte detské žinky alebo hubky.

  • Sprchový gél - je tekutou alternatívou tuhého mydla. Umývacie gély môžu mať pohodlný pumpičkový dávkovač, ktorý stačí stlačiť a získate tak potrebné množstvo na umývanie. Použitie je pohodlnejšie a rýchlejšie ako u mydla.

  • Pena - má ľahkú konzistenciu a jemne čistí pokožku. Dávkuje sa pomocou pumpičky. Ďalším typom prípravku penovej konzistencie sú peny do kúpeľa, ktoré vytvoria na hladine bohatú vrstvu peny. Detské peny do kúpeľa navyše neštípu v očiach a deti sa vďaka tomu na kúpeľ môžu aj tešiť.

  • Olej - môže slúžiť ako na umývanie - umývacie oleje - tak k premasťovaniu pokožky po kúpeli - hydratačné a ošetrujúce oleje. Používajú sa aj pri prerezávaní prvých zúbkov pre upokojenie ďasien.

  • Mlieko - slúži na hydratáciu a starostlivosť o pokožku, má ľahkú konzistenciu, rýchlo sa vstrebáva a je ideálnou voľbou pre starostlivosť o detskú pokožku v letných mesiacoch.

  • Krém - má hutnejšiu konzistenciu ako mlieko, horšie sa rozotiera a väčšinou je vhodný pre hydratáciu a starostlivosť o pokožku v zime.

  • Masť - slúži na ošetrenie menších plôch a k riešeniu či prevencii konkrétnych ťažkostí, ako sú napríklad zapareniny alebo nadúvanie. Konzistencia je mastná, horšie sa rozotiera aj vstrebáva, ale na druhú stranu pomerne dobre odoláva vode a oteru.

  • Šampón a kondicionér - šampón slúži k šetrnému odmasteniu a umytiu jemných detských vláskov. Kondicionér vlasové vlákno uzavrie a uľahčuje rozčesávanie, hodí sa až pri starostlivosti o vlasy starších detí.

  • Púder a zásyp - sa používa na ošetrenie častí tela, ktoré sú pod plienkou. Zmierňujú trenie a chráni dieťa pred oterom a vznikom odrenín a zaparenín.

Zapareniny od plienok sú najčastejším problémom s detskou pokožkou

Ako sa správne starať o detskú pokožku

Pozor na zloženie

Prípravky pre deti by mali byť hypoalergénne, čo znamená, že neobsahujú agresívne alergény, ktoré dráždia kožu. Ak vaše dieťa trápi atopický ekzém, radšej výber prípravku konzultujte s pediatrom či dermatológom a preštudujte si jeho zloženie. Najvhodnejšia je kozmetika, ktorá obsahuje predovšetkým telu vlastné nenasýtené mastné kyseliny. Tie obnovujú a stabilizujú ochrannú kožnú bariéru. Prípravky pre deti by nemali obsahovať parabény, parafínové, éterické a silikónové oleje, PEG emulgátory a parfumáciu.

Správne množstvo prípravkov

U dávkovania prípravku platí, že menej je viac. Šetrite hlavne s mydlami a šampónmi, ktoré kožu odmasťujú. Vždy si prečítajte návod na použitie a odporúčané dávkovanie a držte sa ho.

Typ pokožky a aktuálnej potreby

Každé bábätko je iné a rovnako tak aj jeho pokožka. Výber kozmetiky, ale aj celkovú starostlivosť by ste tomu mali prispôsobiť. Ak napríklad bábätko trápi šupinkujúca sa koža, pokožka bude pravdepodobne vysušená a mali by ste teda skrátiť kúpeľ a používať jemnú hydratačnú kozmetiku.

Ako dieťa rastie, menia sa aj jeho hygienické potreby. Keď sa bábätko narodí, odstrihne sa mu pupočná šnúra a novo vzniknutý pupok je vlastne rana, ktorú je potrebné pravidelne čistiť 60 % liehom. V čase, keď dieťa nosí plienky, je jeho zadoček neustále ohrozený vznikom bolestivých zaparenín a preto by ste mali mať doma v zásobe ochranný prípravok proti zapareninám. Okolo 6. mesiaca mu začnú rásť zúbky a je na čase pomaly začať zubnú hygienu. Potreby dieťaťa sa neustále menia a vy by ste na ne mali byť s predstihom pripravení.

Berte ohľad aj na sezónu. Kozmetická výbavička sa v zime a v lete líši. V zime citlivú detskú pleť vysušuje studený vzduch a mráz. Pokožka potrebuje vyživiť a hydratovať pomocou mastnejších krémov. V prípade, že v zime s dieťaťom vyrážate na hory, kde je slnko ostrejšie, nezabudnite ho namazať opaľovacím krémom s vysokým faktorom. V lete by sa malo stať natieranie opaľovacím krémom každodennou rutinou, detská koža je veľmi citlivá a aj po krátkom pobyte na slnku sa spáli.

Opaľovacie krémy pre bábätká by mali mať vysoký faktor, najlepšie 50+

Kúpanie bábätka

Než začnete bábätko kúpať, vyhrejte miestnosť na príjemných 24-25 °C, aby mu po vyzlečení nebola zima. Teplota vody by sa mala pohybovať medzi 36-38 °C. Teplotu skontrolujete pomocou detského teplomera do vody. U novonarodených bábätiek a detí s problematickou vysušenou pokožkou by nemal kúpeľ trvať dlhšie ako 5-10 minút. Ak by teplota vo vaničke klesla, dolejte trochu teplej vody a premiešajte. Po kúpeli zabaľte bábätko do vyhriatej osušky, veľmi obľúbené sú detské pončá. U malých detí, ktoré ešte nelezú a teda sa nemajú kde zašpiniť, používajte mydlo veľmi striedmo. U novorodencov ho môžete v prvých týždňoch vynechať úplne.

Nechajte si poradiť

Ak vaše dieťa trápia nejaké špecifické problémy alebo si nie ste pri výbere istí, navštívte pediatra a nechajte si poradiť. Budete mať istotu, že prípravky, ktoré používate, sú pre vaše bábätko vhodné a neublížia mu.

Skladovanie a používanie kozmetiky

Ak budete kozmetiku správne skladovať a používať, udrží si dlhšie výrobcom deklarované vlastnosti. Ideálnym miestom pre uchovávanie je suché a chladné miesto. Ak nakupujete kozmetiku do zásoby, skladujte ju pred otvorením v chladničke. Pri naberaní kozmetiky z téglika nepoužívajte prsty, ale plastovú špachtľu, zabránite tak zanášaniu nežiaducich baktérií do celého balenia.