Veľkosť a multifunkčnosť
Základným odrazovým mostíkom pri výbere pekárne je veľkosť nádoby na pečenie, ktorá sa udáva v gramoch a pohybuje sa spravidla od 400 do 1 800 gramov. Spočítajte si, pre koľko milovníkov pečiva budete piecť a tiež ako často budete pekáreň využívať.
Väčšinou platí, že na jednu osobu pripadá približne 400 g. Ak si nie ste istí, aký veľký chlieb potrebujete, zájdite si do obchodu a pozrite sa na gramáž chleba, ktorý najčastejšie kupujete.
Ak si chcete domáce pečivo pripravovať niekoľkokrát do týždňa, zamerajte sa na kvalitné modely s nerezovým telom a najlepšie aj s odolnou nerezovou formou.
Pri výbere sa tiež zamerajte na multifunkčnosť pekárne, niektoré modely okrem pečenia zvládnu aj zarábať cesto, pripraviť jogurt a iné mliečne výrobky, alebo dokonca uvariť marmeládu či upiecť mäso.
Jednoduchosť obsluhy a ovládania
Máte radšej dotykové displeje, alebo klasické jednoduché tlačidlá? Aj to je rozhodujúci faktor pri výbere domácej pekárne. Modely s niekoľkými tlačidlami a ikonkami majú veľmi intuitívne a jednoduché ovládanie, ktoré si rýchlo osvojí takmer každý. O niečo zložitejšie ovládanie majú potom pekárne s dotykovým displejom, ktorý vyžaduje trochu technické zručnosti a hlavne dôkladné prečítanie návodu. Na druhú stranu bývajú pekárne s dotykovým displejom multifunkčné a ponúkajú väčšie množstvo zaujímavých programov.
Materiál a kvalita spracovania
Najdôležitejším materiálom na celej pekárni je ten, z ktorého je vyrobená samotná forma na pečenie. Existujú tri možnosti - keramika, teflón a nerez. U keramiky a teflónu sa jedná len o povrchovú úpravu. Telo nádoby je zo zliatiny, ktorá je potiahnutá nepriľnavou vrstvou. Nerezová nádoba je celá z jedného materiálu.
Aké sú rozdiely medzi jednotlivými materiálmi?
Keramická povrchová úprava je v porovnaní s teflónom odolnejšia voči poškodeniu, ale jej obstarávacie náklady sú o niekoľko eur vyššie.
Teflónové nádoby patria k najlacnejším, sú nepriľnavé a upečený chlieb z nich ľahko vyklopíte, ale ľahko sa poškodia a po narušení stráca teflón svoju nepriľnavosť. Nepoužívajte na čistenie žiadne abrazívne prostriedky ani tvrdé nástroje. A ak plánujete časté pečenie so semienkami, zvoľte radšej keramiku alebo nerez.
Nerezové nádoby nemajú nepriľnavú vrstvu, čo je zároveň ich výhoda - majú dlhú životnosť - ale aj nevýhoda - ich povrch je priľnavý a preto sa k nemu môže chlieb prichytiť a tak je vhodné ho piecť radšej pri nižších teplotách.
Okrem formy na pečenie si dobre prezrite aj vonkajší materiál pekárne. Lacnejšie plastové modely sú väčšinou hlučnejšie a náchylnejšie k mechanickému poškodeniu, nasávajú pigmenty aj pachy, takže aj v údržbe ich predbehnú drahšie kovové modely.
Design
Ak plánujete, že pekáreň takzvane priznáte a budete ju mať stále na očiach, zamerajte sa aj na dizajn. Na trhu nájdete ako čisto funkčné modely, tak aj podarené dizajnové kusy, pri ktorých na prvý pohľad ani nespoznáte, o aký prístroj sa jedná. Z farieb môžete vyberať medzi klasickou bielou, čiernou, strieborným nerezom, ale aj vesmírnu šedú.