Video nákupný rádca
Elektrický hrniec podľa typu
Ako vybrať pomalý hrniec
Elektrické hrnce môžeme v zásade rozdeliť na 3 základné typy. Najvyhľadávanejší je práve pomalý hrniec. Ten je ideálny na zdravú prípravu jedla, pretože to si počas tohto procesu zachováva vitamíny a zostáva veľmi šťavnaté.
Pretože varenie zaberie niekoľko hodín, využijete ho na prípravu technikou sous vide, kde je vyžadovaná nízka teplota. Pre váš komfort je hrniec často vybavený funkciou časovača a automatickým vypnutím. Vnútorné nádoby navyše možno väčšinou použiť aj na indukciu alebo plynový sporák.
Pomalé hrncePomalý hrniec s časovačom
Multifunkčný
Multifunkčný hrniec ponúka mnoho rôznych programov varenia. Medzi nimi nájdete napríklad ohrev, pečenie, vyprážanie, jogurtovač, risotto, ryžovar, sous vide a ďalšie. Jeden spotrebič tak ušetrí veľa miesta a nahradí aj napr. remosku alebo zavárací hrniec. Niektoré jeho vnútorné nádoby možno dokonca umývať aj v umývačke riadu.
Na polievku
Polievkovar plní perfektne ten účel, na ktorý bol navrhnutý. Pripraví bez námahy jemnú a delikátnu polievku, ale poradí si aj s kašou, omáčkou alebo džemom. Vo výbave nechýba ani zabudovaný mixér. Špecifikuje ho aj jednoduché ovládanie a automatické programy pre ten najvyšší komfort.
Elektrický hrniec skvele poslúži aj na chalupe. Užitočné nápady, čo ďalšie by sa vám mohlo hodiť, nájdete na našej stránke Vyrazte na chalupu. Inšpiráciu do kuchyne nájdete aj v našom článku Najlepšie recepty z krúpov.
Parametre
Príkon
Určuje, koľko energie si prístroj vezme za hodinu používania z elektrickej siete. Čím vyšší príkon, tým vyššia spotreba, ale aj rýchlosť pečenia. Jednoduché pomalé hrnce spravidla disponujú príkonom menším ako 650 W.
Bežné multifunkčné hrnce vyžadujú príkon medzi cca 650 - 1 000 W. Tie najobjemnejšie modely potom potrebujú aj viac ako 1 200 W. Sem patrí napr. multifunkčný kuchynský robot alebo sous vide variče pre (polo)profesionálnu gastro prevádzku.
Počet programov
Elektrické hrnce ponúkajú rôzny počet programov, medzi ktoré patrí napr. vyprážanie, pečenie, dusenie, ryžovar alebo ohrievanie. Základné pomalé hrnce ponúkajú väčšinou max. 6 programov, multifunkčné hrnce až 16. Niektoré fungujú aj ako teplovzdušná fritéza alebo tlakový hrniec.
Medzi elektrickými hrncami nájdete aj konvektomaty alebo kotlíky na polievku a omáčky.
Objem
Objem v litroch udáva, aké množstvo potravín je možné naraz v hrnci pripraviť. Hrniec s objemom do 5 l vystačí na varenie pre 2 až 3 osoby. Vyšší objem 5 - 6 l je potom ideálny pre štvorčlennú rodinu. Pre veľké rodiny zvoľte objem okolo 10 l.
Hmotnosť
Jednoduchšie pomalé hrnce obvykle vážia menej ako 4 kg. Hrnce s viacer ými funkciami potom okolo 5 - 7 kg. Hmotnosť berte do úvahy hlavne vtedy, keď sa hrniec chystáte brať so sebou napr. na chalupu.
Typ ohrevu
Ohrev sa delí na horný a spodný a do značnej miery ovplyvňuje možnosti využitia hrnca. Spodný ohrev slúži na vyprážanie a dusenie. Horný ohrev umožní grilovanie a zapekanie. S modelmi, ktoré ponúkajú oba typy ohrevu, budete mať viac možností.
Dĺžka kábla
Vopred si premyslite, kde budete hrniec používať, a zmerajte vzdialenosť k najbližšej zásuvke, aby vám kábel postačoval. Dĺžka prívodných káblov sa pohybuje od 90 do 120 cm. Niektoré modely majú odpojiteľný kábel na jednoduchšiu manipuláciu.
Funkcie
Displej – jednoducho nastavíte programy a funkcie
Nastavenie výkonu a teploty – kľúčové pre pomalé varenie
Časovač – nastavenie spustenia a vypnutia, kedykoľvek bude treba
Programy varenia – okrem štandardných (ohrev, vyprážanie, pečenie, dusenie) sú často k dispozícii aj funkcie ryžovaru alebo jogurtovača
Špeciálne módy varenia – tlakové varenie, v pare, pomalé
Pamäť – v prípade výpadku elektrického prúdu si hrniec zapamätá, kedy prestal variť a po zapnutí prúdu bude pokračovať
Automatické miešanie – hrniec sa postará o pravidelné premiešanie obsahu
Automatické vypnutie – prístroj sa vypne, akonáhle je pokrm dovarený
Vyberateľná vnútorná nádoba – ideálna pre ľahké umývanie
Bezpečnostné prvky – uzamykanie krytu, bezpečné zníženie tlaku, protišmykové nožičky
Zabudované recepty – mnohé „inteligentné hrnce“ disponujú stovkou pripravených receptov
Každý model sa líši, ale býva typické, že v balení s hrncom obdržíte aj základné príslušenstvo: odmerku, kôš na varenie v pare alebo lyžicu na ryžu.
Rady na záver
Dochucovanie v pomalom hrnci
Pri varení v pomalom hrnci nemusíte pridávať príliš veľa soli ani korenia. Drvené korenie získava v dôsledku dlhého varenia intenzívnejšiu chuť a vôňu a môže sa stať, že zhorkne. Preto je lepšie používať celé korenie. Pred podávaním môžete pridať čerstvé bylinky.
Údržba vnútorných nádob
Ak je možné vnútornú nádobu vybrať z tela hrnca, je zrejmé, že sa vám bude ľahšie udržiavať. Keramické alebo teflónové nádoby umývajte ručne, hrnce z nehrdzavejúcej ocele alebo kameniny môžete vložiť do umývačky riadu. Pokrievky sa zvyčajne dajú umývať v umývačke riadu tiež. Stačí utrieť vonkajšiu časť nádoby vlhkou handričkou a osušiť.
Sviečková z pomalého hrnca
Ingrediencie: 1 kg hovädzej sviečkovej, 1 cibuľa, 4 mrkvy, 3 petržleny, ½ zeleru, slanina na prešpikovanie mäsa, soľ, 4 bobkové listy, 10 guľôčok čierneho korenia, 10 guľôčok nového korenia, maslo alebo olej, 500 ml smotany na šľahanie.
Postup: Mäso umyjeme, osušíme a prešpikujeme. Na masle či oleji ho osmažíme zo všetkých strán, vyberieme z hrnca a zľahka orestujeme cibuľku. Potom pridáme ostatnú zeleninu, opäť zľahka orestujeme. Pridáme korenie, vložíme mäso a podlejeme horúcou vodou. Varíme na nízkom stupni zhruba 6–8 hodín. Po uvarení mäso aj korenie vyberieme a zeleninu rozmixujeme. Pridáme smotanu na šľahanie, ktorá pokrm zjemní. Necháme prevariť do zhustnutia.
Iné spotrebiče do kuchyne

Kuchynské roboty
857 produktov

Rýchlovarné kanvice
1997 produktov

Mixéry
2184 produktov

Fritézy
994 produktov