Ako vybrať fritovací hrniec?

Hranolky, rezne, krokety alebo cibuľové krúžky - obalované a vyprážané jedlá, ktoré by sme si mali dopriať s mierou, ale napriek tomu po nich často bažíme. Tie najlepšie a najchrumkavejšie pokrmy za vás rozhodne pripraví fritovací hrniec či fritéza. Zdravšie výsledky však môžete dosiahnuť s teplovzdušným variantom. Všetko o tom sa dozviete v našom sprievodcovi Ako vybrať fritovací hrniec.

Hranolky, rezne, krokety alebo cibuľové krúžky - obalované a vyprážané jedlá, ktoré by sme si mali dopriať s mierou, ale napriek tomu po nich často bažíme. Tie najlepšie a najchrumkavejšie pokrmy za vás rozhodne pripraví fritovací hrniec či fritéza. Zdravšie výsledky však môžete dosiahnuť s teplovzdušným variantom. Všetko o tom sa dozviete v našom sprievodcovi Ako vybrať fritovací hrniec.

Doba čítania 5 min.
Jakub, redakcia Heureka.sk

Video nákupný rádca

Ako vybrať fritovací hrniec podľa typu

Ako vybrať teplovzdušnú fritézu

Tento variant je určený všetkým, ktorí sa nechcú po zjedení vyprážaného jedla cítiť previnilo a hľadajú zdravší variant. Teplovzdušná fritéza upečie potraviny pomocou horúceho vzduchu, to znamená iba stopové množstvo tuku alebo dokonca jeho úplnú absenciu. Pokrmy napriek tomu budú šťavnaté a chrumkavé. Mnohé tieto fritézy sú tiež plne umývateľné v umývačke riadu.

  • Diétnejšia alternatíva vyprážania v oleji

  • Oddeľovač potravín umožní pripraviť viac jedál naraz

  • Jednoduchá údržba vďaka umývaniu v umývačke riadu

  • Vyššia obstarávacia cena

  • Menej autentická chuť vyprážaných jedál

Teplovzdušné fritézy

Klasická olejová

Olejové fritézy sú založené na vyprážaní vo veľkom množstve oleja. Pokiaľ sa usilujete o čo najautentickejšiu chuť vyprážaného jedla ako z reštaurácie alebo fast foodu, je klasický friťák jasnou voľbou. Avšak kvôli skrytému výhrevnému telesu nie je celé zariadenie obvykle vhodné do umývačky riadu – pripravte sa tak na čistenie vnútorných priestorov.

  • Osmaží jedlo rýchlejšie a efektívnejšie ako panvica

  • Nižšia cena

  • Ťažšia údržba

Olejové fritézy

Multifunkčná

Multifunkčná fritéza pracuje prevažne na báze horúceho vzduchu, ale ponúka aj doplnkové programy, ako je dusenie, ohrievanie, pečenie alebo zapekanie. To z nej robí všestranného kuchynského pomocníka, s ktorým môžete nahradiť aj iné spotrebiče.

  • Viac programov varenia

  • Nízkotučné „vyprážanie“ horúcim vzduchom

  • Jednoduchšia údržba

  • Vyššia cena

Multifunkčné fritovacie hrnce

Aký fritovací hrniec podľa parametrov

Objem nádoby

Objem nádoby do značnej miery určuje, koľko potravín sa do nej naraz zmestí. Od toho sa odvíja aj celková veľkosť nádoby. Je preto na vás, aby ste sa rozhodli, aký veľký objem uspokojí všetkých členov vašej domácnosti, aby ste nemuseli zbytočne smažiť opakovane.

Pre jednotlivcov, páry a menšie rodiny by mohol stačiť model s objemom do 3 litrov. Obvyklým štandardom pre väčšinu fritéz je kapacita okolo 3 až 5 litrov. Ak je pre vás vysmážanie na dennom poriadku, môžete siahnuť aj po veľkokapacitných modeloch s objemom nad 5 litrov. Zvyčajne ide o multifunkčné zariadenie, ktoré dokáže nahradiť aj rúru na pečenie.

Hmotnosť

Fritovací hrniec nie je práve vreckové zariadenie, ale skladnejšie modely môžete pokojne preniesť napríklad von na záhradu, na akciu k priateľom alebo previezť na chatu. Väčšie kusy už sú skôr pevnou súčasťou vašej kuchynskej linky, kde však zasýti o to viac ľudí naraz. Váha domácich fritéz sa pohybuje od 2,5 do 7 kg. Na vás je tak iba rozhodnutie, či máte ambície ju raz za čas prenášať, alebo bude permanentne na jednom mieste.

Príkon

Pri výbere je tiež dobré zohľadniť energetickú náročnosť. Príkon vyjadruje, koľko energie zoberie prístroj za hodinu z elektrickej siete. Často vám ale napovie aj hodnotu výkonu, ak ho výrobca sám neuvádza.

Tie najskromnejšie fritovacie hrnce vyžadujú aj menej ako 1 500 W. Pri väčšine modelov sa však príkon pohybuje v rozmedzí 1 500 – 2 200 W. S vyššími hodnotami sa stretnete pri multifunkčných a rozmernejších hrncoch, ktoré náročnosť kompenzujú väčšou kapacitou. Pokiaľ však príkon presiahne 2 200 W, jedná sa najčastejšie o profesionálne fritézy do reštaurácie alebo stánku, pri ktorej závisí hlavne od rýchlosti vyprážania.

Dôležité funkcie

  • Možnosť umývania v umývačke – niektoré fritézy je možné umiestniť do umývačky celé

  • Vyberateľná nádoba – na umývanie v umývačke, pokiaľ to nie je možné vykonať u celého hrnca

  • Časovač – začiatok a koniec fritovania čisto vo vašej kontrole

  • Regulácia teploty – nastavenie intenzity vyprážania podľa daného jedla

  • Multifunkčnosť – pečenie, gril, dusenie, varenie, ohrievanie a mnoho ďalšieho

  • Priehľadové okienko – kontrola priebehu vyprážania

  • Kontrolka výmeny oleja – až nastane čas na čerstvý olej, prístroj vám dá vedieť

  • Digitálny displej – LED alebo OLED dotykový displej pre jednoduché ovládanie

  • Tepelná izolácia – niektoré fritovacie hrnce majú izolované telo od tepla, aby nedošlo k popáleniu

  • Pachový filter – odstráni zápach oleja pri vyprážaní a ponechá len vôňu jedla

Ďalšia výbava do kuchyne

Gastro fritézy

Gastro fritézy

  • 221 produktov

Gastro fritézy
Panvice

Panvice

  • 5896 produktov

Panvice
Krájače ovocia a zeleniny

Krájače ovocia a zeleniny

  • 696 produktov

Krájače ovocia a zeleniny
Kuchynské roboty

Kuchynské roboty

  • 857 produktov

Kuchynské roboty

Rady na záver

Zariadenie je podobné konvektomatu. Namiesto rozžeraveného oleja používa horúci vzduch, ktorý sa postará o rovnomerné ohriatie jedla.

Pokiaľ sa vám zdá, že olej zapácha alebo kazí chuť hotových potravín, je čas ho vymeniť. Niektoré fritézy vám nahlásia nutnú výmenu samy od seba. Pokiaľ však spozorujete, že jeho kvalita silne poklesla, dajte na seba a radšej ho vymeňte, kedykoľvek uznáte za vhodné.

Ak vo fritéze vyprážate morské plody, ryby alebo iné aromatické potraviny, olej nasaje ich pach, ktorý sa potom prenesie aj na ďalšie jedlo. Taký olej vymeňte už po prvom smažení.

Klasické fritézy potrebujú na prácu veľké množstvo oleja, ktorý je možné pri dobrej starostlivosti používať opakovane, ale po každom použití ho musíte prefiltrovať, aby ste sa zbavili zvyškov jedla. Použitý olej uchovávajte na chladnom mieste.

Filtre tukov a pachov spríjemňujú používanie fritézy. Pachový filter sa postará o to, že po použití fritézy nebude celý byt cítiť vyprážaným jedlom. A pomocou olejového filtra ľahko zbavíte olej kúskov strúhanky a iných zvyškov.

Pachový filter vydrží približne 90 hodín prevádzky, potom je potrebné ho vymeniť za nový alebo vyprať, záleží na type filtra.

Tukový filter je z jemnej netkanej látky a vkladá sa do fritovacej nádoby pod fritovací kôš. Okraje filtra musia vyčnievať cez okraj hrnca. Po fritovaní nechajte olej vychladnúť a opatrne filter vytiahnite. Olej pretečie späť do hrnca a všetky zvyšky zostanú vo filtri. Tukové filtre sú jednorazové, takže sa musia meniť pri každom použití.

Možnosti umývania v umývačke sa líšia podľa typu konštrukcie. Fritézy s ponorným ohrevom je možné okrem vyhrievacieho telesa vložiť do umývačky celé. Pri modeloch so zabudovaným vyhrievacím telesom môžete dať do umývačky len veko a fritovací kôš. To platí pre drvivú väčšinu olejových fritéz a tiež veľkú časť teplovzdušných.

Než vložíte do umývačky akúkoľvek časť fritézy, vždy si prečítajte odporúčania výrobcu v manuáli. Niektoré fritovacie nádoby môžu mať povrch z teflónu, ktorý by sa mohol pri umývaní v umývačke poškodiť.

Pomôže vám informácia, že vo fritovacom hrnci s objemom 1,5 l pripravíte zhruba 2 porcie hlavného chodu (600 g).

Ďalšie užitočné články