Plánované využitie
Než začnete skúmať jednotlivé parametre, zamyslite sa, k čomu ho budete najčastejšie používať, čo v ňom budete variť a tiež aký typ ohrevu doma máte. Dokážete si tak lepšie predstaviť, aký model potrebujete.
Druhy hrncov
Univerzálny hrniec - Pokiaľ chcete jeden model používať na všetko, kúpte si stredne veľký univerzálny hrniec.
Veľký hrniec - Na varenie pre väčší počet stravníkov.
Hrniec na cestoviny - Na cestoviny sa hodí vysoký hrniec s otvormi v pokrievke alebo s perforovaným nadstavcom, ktorý vám uľahčí cedenie.
Rajnica - K ohrievaniu vody, mlieka alebo vajec je ideálnou voľbou rajnica čiže menší hrniec, ktorý má často praktickú rukoväť, je vybavený lievikom a v niektorých prípadoch aj pokrievkou.
Kastról - Nízky hrniec s dnom s veľkým priemerom. Inými slovami hrniec, ktorý je výrazne širší než vyšší.
Naparovací hrniec - Tieto modely majú vo výbave pokrievku a vyberateľné naparovacie nadstavce, ktoré do hrnca presne zapadajú a nahrádzajú parák. V jednom hrnci tak môžete pripraviť aj viac chodov naraz.
Rozhodujúcim faktorom pri výbere hrnca je typ ohrevu, aký máte. Nie všetky hrnce sa hodia na všetky typy varných dosiek. Väčšina sa dá použiť ako na plyne, tak na elektrickej doske. Pri plyne si dajte pozor na materiál úchytov - mal by byť nehorľavý.
Obozretnejší by ste mali byť pri výbere hrnca na varenie na indukčnej doske.
Takéto hrnce môžu byť z ľubovoľného materiálu, ale dno musí mať feromagnetické (nerez, smaltované kovy a liatina). Každý hrniec určený na varenie na indukciu by mal byť označený symbolom indukcie, ten sa podobá špirále.
Dôležité parametre
U hrncov berte do úvahy nielen objem, ale aj výšku a priemer dna. Objem hrnca voľte podľa toho, čo v ňom budete variť a pre koľko osôb.
Objem - pre trojčlennú domácnosť je ideálny hrniec s objemom do 5 litrov, rodine o 4-6 členoch dobre poslúžia hrnce s objemom 5-10 litrov, viacčlenné rodiny či veľké skupiny ocenia veľké hrnce s objemom nad 10 litrov.
Výška sa väčšinou pohybuje medzi 6 až 35 cm.
Priemer dna vyberajte tak, aby aspoň približne zodpovedal veľkosti platničky, akú máte. U príliš veľkého hrnca na malej platničke by dochádzalo k nerovnomernému rozloženiu tepla. Naopak, u malého hrnca na veľkej platničke by sa mohli poškodiť steny nádoby. Priemer dna sa u väčšiny hrncov pohybuje od 10 do 32 centimetrov, ale nájdete aj hrnce s 50 cm priemerom.
Kvalita prevedenia
Uši a rukoväte musia v každom prípade dobre držať. V prípade ukotvenia na skrutky sa stáva, že sa uvoľnia a ucho sa potom kýve. Teda je lepšie, keď sú úchyty napevno.
Energetické nároky pri varení do značnej miery ovplyvňuje tesnosť pokrievky. Pokrievka by mala na hrnci dobre sedieť a tesniť. Najlepšie priliehajú pokrievky so silikónovým okrajom.
Zamerajte sa tiež na materiál, z ktorého je vyrobené dno. Sendvičové dno sa skladá z niekoľkých vrstiev, najčastejšie sa kombinujú vodivé materiály, ako je napríklad hliník, s nepriľnavými povrchovými úpravami. Vďaka tomu hrnce pracujú efektívnejšie a s nižšími nárokmi na energiu. Teplota je rovnomerne rozvedená a nekolíše. Pokrm tak uvaríte rýchlejšie a tým pádom aj lacnejšie.
