Video nákupný rádca
Druhy kávovarov
Kapsulový kávovar
Stačí vložiť kapsulu a stlačiť tlačidlo Kávovar kapsulu z oboch strán prepichne a preženie ju horúcu vodu pod tlakom približne 15 barov.

Výhody a nevýhody
Jednoduchosť a rýchlosť prípravy
V kapsuliach vždy čerstvá káva vďaka vákuovému baleniu
Jednoduchá údržba kávovaru
Kompatibilita kapsúl
Nemožno pripravovať dve šálky kávy naraz
Často neekologické riešenie likvidácie
Chcete sa dozvedieť viac o kapsulových kávovaroch? Prečítajte si náš článok a zvážte všetky jeho výhody a nevýhody.
Automatický kávovar
Urobí všetko za vás. Kávu najprv zomelie a sparí ju pod tlakom podľa vašej voľby správnym množstvom vody. Niektoré automatické presovače majú zabudovanú aj parnú trysku so zásobníkom na našľahanie mliečnej peny.

Výhody a nevýhody
Rýchlosť a jednoduchosť prípravy nápoja
Čerstvá káva z práve namletých zŕn
Príprava dvoch šálok naraz
Vyššia cena
Je potrebné pravidelné dôkladné čistenie
Automatický kávovar vám splní každé prianie, prečítajte si náš článok o jeho vlastnostiach.
Pákový kávovar
Tu je všetko vo vašej réžii: od hrubosti zomletej kávy cez jej množstvo a silu zhutnenia až po dobu naparovania.

Výhody a nevýhody
Nízka obstarávacia cena a cena za šálku
Kaviarenská kvalita pripravenej kávy
Väčšina modelov disponuje plochou pre nahrievanie šálok
Náročnejšia príprava nápoja
Náročnejšia údržba po každom použití
Budete potrebovať kávu už zomletú
Pákový kávovar pre fajnšmekrov poteší každého milovníka kávy alebo amatérskeho baristu. Prečítajte si článok o jeho výhodách a vlastnostiach.
Prekvapkávač kávy
Za minimálnu námahu dostanete maximálne množstvo nápoja. Prekvapkávač horúcu vodu necháva pomaly kvapkať na mletú kávu vo filtri.

Výhody a nevýhody
Nízka obstarávacia cena
Veľké množstvo pripravenej kávy
Vyšší obsah kofeínu v jednej šálke kávy než u espressa
Výmena filtrov po každej príprave
Vyššia spotreba energie
Menej výrazná chuť oproti espressu
Na prípravu kávy môžete využiť aj moka kanvičku alebo french press. S ich výberom vám pomôže náš poradca Ako vybrať moka kanvicu a french press .
Podľa čoho vyberať
Tlak (Bar)
Tlak potrebný na prípravu kvalitného espressa sa udáva v baroch. Pri príprave kávy je potrebný tlak minimálne 9 barov a je dôležité, aby bol kávovar schopný túto hodnotu tlaku počas narovania udržať. Niektoré kávovary potrebný tlak vytvoria len zo začiatku a počas prípravy klesá.
Väčšina výrobcov túto nedokonalosť kompenzuje vyšším tlakom kávovaru - ten spravidla činí 15 barov a viac.
Príkon
Príkon kávovaru nemá vplyv na kvalitu nápoja. Ovplyvňuje len rýchlosť ohrevu vody. Rozhodujete sa teda, či ušetríte čas, alebo spotrebu elektriny. Všeobecne platí, že vyšší príkon rovná sa väčší žrút elektriny. Pri kapsulovom prístroji sa pohybuje v rozpätí od 800 do 1800 wattov.
Ak je kávovar vybavený funkciou ohrevu šálok alebo napeňovačom mlieka, vysoký výkon je nevyhnutnosťou. Vyberajte si preto model s príkonom aspoň 1100 W a viac.
Automatické odvápňovanie a čistenie
Raz za čas je potrebné kávovar kompletne odvápniť a vyčistiť. Vďaka programom automatického čistenia a odvápňovania sa vaša spolupráca v tejto akcii zcvrkne na jednoduché stlačenie tlačidla. Kávovar vás navyše sám upozorní na potrebu vyčistenia.
Druhy kapsúl
Ponuku kapsúl si určite obhliadnite ešte pred kúpou kapsulového kávovaru. Jednotlivé značky sa zameriavajú na iný druh sortimentu. V širokej ponuke nájdete ochutené kávové kapsule, mliečne kávové nápoje, čaje, ale aj kakao pre deti. Pokiaľ si nie ste istí s výberom, prečítajte si nášho radcu Ako vybrať kávové kapsule.
Alternatívna príprava kávy
Pre dobrú kávu nemusíte len do kaviarne a ani nie je potrebné kupovať si drahé kávovary. Pokiaľ sa o kávu zaujímate trochu viac ako obyčajný smrteľník a jej prípravu beriete ako každodenný rituál, vyskúšajte rôzne druhy alternatívnej prípravy filtrovanej kávy. Z čoho môžete vyberať?
1. Chemex
Je veľmi jednoduchým variantom prípravy filtrovanej kávy cez papierový filter umiestnený v hornej rozšírenej časti nádoby. + Ladná silueta nádoby pripomína sklenenú vázu v tvare presýpacích hodín.

2. Aeropress
Stále obľúbenejší produkt na poli alternatívnych metód prípravy kávy. Funguje na podobnom princípe ako french press. Káva sa filtruje ručným stláčaním piesta cez sitko alebo cez papierový filter. Veľkou výhodou aeropressu je jeho nízka váha a jednoduchá prenosnosť, môžete ho teda používať ako doma, tak aj v práci alebo na dovolenke.

3. Vacuum pot
Vacuum pot sú dve banky prepojené úzku trubičkou. V hornej banke čaká zomletá káva, v spodnej banke je voda, ktorá sa zospodu zahrieva kahancom. Vďaka princípu podtlaku a nezanedbateľnej úlohe filtra vzniká káva delikátnej chuti. A bez usadeniny.

Prečítajte si viac o alternatívnych spôsoboch prípravy kávy v našom článku.
4. Dripper
Je vlastne nadstavec s filtrom, ktorý sa postaví na hrnček, do ktorého si prajete dostať kávu. Jeho variantmi sú napr. sklenený V60 dripper (môže byť aj porcelánový alebo keramický), grinddripper (ručný mlynček a filter v jednom) alebo phin filter (pre prípravu vietnamskej kávy).

5. Džezva
Pre milovníkov klasiky a orientu. Džezva je kovová nádobka kónického tvaru obvykle z medi s pocínovaným vnútrom, držadlo býva drevené alebo izolované kovové. Horný okraj džezvy je rozšírený, aby mohol zachytiť kávovú penu, s malým zobáčikom pre nalievanie kávy.

Príslušenstvo
Najčastejšie otázky pri výbere kávovaru
Čo ovplyvňuje chuť kávy?
1. Stupeň praženia kávového zrna
Určitý stupeň praženia dáva káve jej nezameniteľnú a charakteristickú chuť, vôňu a farbu. Všeobecne prevládajú tri stupne – svetlé, stredné a tmavé.
2. Výkon pražiaceho stroja
To, ako vaša káva chutí, záleží ako na kvalite a výkonnosti pražiaceho stroja (prenosu tepelnej energie a rýchlosti samotnej pražičky), tak na spôsobe práce daného pražiča, vrátane jeho lásky do praženia vloženej.
Čo dokážu automatické kávovary?
Automatické kávovary zvládnu všetku prípravu kávy od zomletia kávových zrniek po vyčistenie a odvápnenie. Pokiaľ chcete vedieť viac, prečítajte si náš článok o automatických kávovaroch a ich schopnostiach.
Čo je smart kávovar?
Niektoré kávovary je možné pripojiť pomocou Bluetooth alebo WiFi k vášmu inteligentnému telefónu. Prostredníctvom aplikácie potom môžete kávovar jednoducho ovládať. Pripravovať nápoje, vytvárať si rad nápojov, ktoré chcete pripraviť na návštevu, spúšťať čistenie či odvápnenie.
Ako sa recyklujú kapsule do kávovaru?
100 % recyklovateľné sú iba hliníkové kapsule značky Nespresso. Tie môžete vytriediť do kontajnera na kovový odpad, alebo ich môžete odniesť do akejkoľvek predajne Nespresso. Väčšina kapsúl je vyrobená z kombinácie hliníka a plastu. V takom prípade musíte kapsulu rozobrať, vymyť a plastový obal vyhodiť do kontajnera na plast. Ak ste umelecká duša, môžete si z kapsuly vyrobiť aj najrôznejšie šperky a ozdoby. Prečítajte si náš článok 4 tipy, ako využiť kávové kapsule a nechajte sa inšpirovať.
Ako skladovať kávu?
Káva sa síce nemôže pokaziť, ale zlým skladovaním sa môže meniť jej chuť. Najlepšie je kávu skladovať vo vzduchotesnej nádobe. Okrem vzduchu by káva nemala prísť do styku ani so svetlom a vlhkosťou. Ideálne je teda kávu presypať z vrecka do vzduchotesnej nádoby, ideálne plechovej, a umiestniť ju do špajze alebo do kuchynskej skrinky.