Hlavným krokom je vybrať vhodný kompostér, to ale nie je všetko. Pre tvorbu kvalitného humusu treba ďalej postupovať podľa zásad správneho kompostovania a dodržiavať jednoduché pravidlá.
Ako správne založiť kompost?
Proces kompostovania
Počas procesu kompostovania dochádza najskôr k vysokému zahriatiu činností mikroorganizmov, a to pokojne na 60 °C. To je tiež mimochodom dôvod, prečo môžete v chladnejšom období pozorovať, ako sa z kompostu dymí.
Tejto fáze sa preto hovorí termofilná a trvá aj niekoľko týždňov. Počas tohto obdobia prebieha hygienizácia bioodpadu, teda likvidácia buriny alebo chorôb. Obsah postupne zosadá a vy musíte pridávať ďalší materiál.
Potom, čo teplota klesne, a to môže trvať aj pár mesiacov, nasleduje mezofilná fáza. V tejto dobe už môžete pozorovať zmenu štruktúry, vzniku zemitejšieho materiálu. Fáza dozrievania dorovná teplotné rozdiely s okolím a kompost získava finálny hnedý vzhľad pripomínajúci lesnú pôdu.
Patrí do kompostu | Nepatrí do kompostu |
---|
ovocné a zeleninové odrezky | zvyšky mäsa |
piliny | kosti |
kôra | lakovaný papier |
popol z dreva | chemicky ošetrené ovocie |
zvyšky kávy alebo vrecká od čaju | cudzokrajné ovocie a šupky |
škrupiny | kamene |
pokosená tráva | sklo |
lístie | plast |
staré pečivo | stolné oleje |
vetvičky | plienky |
nelakované noviny | plesnivé potraviny |
papierové utierky | vrecká z vysávača |
| horľavý materiál, cigarety |
Čo (ne)dávať do kompostu?