Časté striedanie vysokej teploty, vlhkosti, používanie ostrých predmetov a každodenné varenie bude kuchynskú linku veľmi namáhať. Preto je potrebné voliť kvalitný materiál, ktorý bude dostatočne odolný a ideálny aj ľahko udržiavateľný.
Ako vybrať kuchynskú linku podľa materiálu

Drevo
Drevené kuchyne síce patria k drahším variantom, ale zato veľmi kvalitným a príjemným na dotyk. Či už kupujete masív alebo dyhu, oba varianty pôsobia teplo a útulne a pravdepodobne nikdy nevyjdú z módy.
Vysoká odolnosť
Dlhá životnosť
Povrchové poškodenia je možné ľahko opraviť prebrúsením a prelakovaním
Nadčasový dizajn
Vysoká cena
Varianty bez lakovej úpravy sú náročné na údržbu a farebne nestále

Lamino
Laminové kuchynské linky sú najrozšírenejší a cenovo najdostupnejší variant. Bývajú doplnené o plastové hrany, ktoré chránia bočné strany pred skrútením, či inou deformáciou.
Ľahko sa čistia a udržujú
Nízka cena
Široký výber farieb a vzorov
Náchylné na vysokú vlhkosť a vysokú teplotu
Kratšia životnosť

Drevotrieska
Ďalšou cenovo prívetivou kategóriou sú kuchynské linky z drevotriesky potiahnuté fóliou, ktorá môže byť v ľubovoľnej farbe alebo priamo kopírovať design prírodného materiálu. Pod drevotrieskovými linkami sa schovávajú kuchynské linky DTD, ktoré sú navyše polepené dyhou, alebo tiež kuchynské linky LTD, ktoré sú na povrchu pokryté laminom a teda vhodné na korpusy skríň.
Nízka cena
Nízka hmotnosť
Minimálne nároky na údržbu
Veľký výber farieb a vzorov
Celkovo veľmi nízka odolnosť
Krátka životnosť

MDF
Ďalšou možnosťou výberu sú tzv. MDF kuchynské linky. Jedná sa o stlačenú homogénnu zmes drevených vlákien a lepidla so stredne hustou štruktúrou.
Umožňujú plastickú úpravu povrchu
Môžu verne napodobniť drevenú dyhu
Vysoká mechanická odolnosť
Hladký povrch
Jednoduchá údržba
Nízka cena
Vysoká hmotnosť
Absorbujú vlhkosť
Pri lacnejších modeloch býva málo odolná povrchová fólia

Kombinácia
Často dnes môžeme naraziť aj na rôzne poskladané materiály, ktoré vzájomne kombinujú svoje výhody. Vždy však dajte pozor, aby spomínaná rôznorodosť materiálu nebola skôr na škodu.
Výber kuchynskej linky podľa priestoru
Rovné kuchyne
Rovné kuchynské linky sú základným lineárnym typom. Kuchyňu možno rozdeliť aj dvoma rovnobežnými linkami oddelené chodbičkou, pričom vzdialenosť medzi doskami by mala byť aspoň 120 cm kvôli priechodnosti a možnosti otvárať zásuvky, či dvierka.
Rohové kuchyne
Pohodlné a praktické sú aj kuchyne do U, alebo L, teda rohové kuchynské linky s kolmými stranami. Takéto rozvrhnutie priestoru sa ľahšie delí na jednotlivé časti, napríklad priestor pre spracovanie potravín, umývanie riadu a pod. Rohové skrine často pomôžu vyťažiť z veľkosti miestnosti maximum, pretože využijú miesto, ktoré by inak v celej konštrukcii zapadlo.
Sektorové kuchyne
Ako alternatívu ku kompletnej kuchynskej linke môžete zvoliť modulárne riešenie, kedy sú jednotlivé časti k dispozícii zvlášť. Týmito časťami sú varná zóna, umývacia zóna, úložné riešenia a ďalšie. Nespornou výhodou je, že si rozvrhnutie častí môžete prispôsobiť priamo na mieru a v prípade potreby ich meniť, či doplňovať. Zároveň môžete kuchyňu stavať postupne.
S ostrovčekom alebo bez
Špecifickým typom sú kuchyne s ostrovčekom, kedy sa k prakticky ľubovoľnému tvaru linky pridáva ešte samostatne stojaca časť. Tá môže obsahovať varnú dosku a rúru na pečenie, drez, alebo len ďalšiu pracovnú plochu s možnosťou barového posedenia.
Výbava a dôležité parametre
Rozmery
Najdôležitejšími technickým parametrami sú bezpochyby rozmery, a to skriniek a pracovnej dosky. Výška skriniek by mala byť do značnej miery určená postavou samotného užívateľa. Usadenie horných skríň by malo byť zhruba o 50 cm vyššie, ako je výška postavy.
Ideálnu výšku pracovnej plochy zistíte tak, že ohnete ruky v lakťoch do pravého uhla. Správna výška dosky je potom 15 cm pod ich úrovňou.
Výška postavy | Výška linky od podlahy |
---|---|
150–160 cm | 82 cm |
160–170 cm | 86 cm |
170–180 cm | 91 cm |
180–190 cm | 94 cm |
Systém otvárania skriniek
V kuchyni sa najčastejšie stretnete s klasickými dvierkami zavesenými na pántoch, ktoré sa otvárajú do boku, a piestovými vyklápacími dvierkami. U tých pozrite na výšku dvierok po otvorení, aby nikde neprekážali.
Ďalšou možnosťou sú výsuvné skrinky, ktorých veľkou výhodou je ľahký prístup do zadných častí políc. Tie ale pre otvorenie vyžadujú viac priestoru, čo môže byť v malých kuchynkách problém.
Naraziť môžete aj na rolovacie dvierka, ktoré síce šetria priestor kuchyne, ale zas zaberajú miesto vo vnútri police.
Nehľadiac na zvolený variant sa vždy hodí mať funkciu dovierania Soft Close, ktorá automaticky spomalí posledných niekoľko centimetrov dráhy pri zatváraní dvierok.
Drez
Pokiaľ plánujete umývať riad prevažne v umývačke, pravdepodobne si vystačíte s menším jednodielnym drezom. Bez umývačky voľte skôr dvojdielny drez s dostatočnou plochou pre odkvapkávač. Do úvahy berte aj celkové rozmery linky a vyberajte drez s aspoň 20 cm hĺbkou.
Spotrebiče
Všeobecne sú hlavné veľké spotrebiče dostupné v dvoch variantoch – vstavané a voľne stojace.
V prvom prípade získate lepší a celistvejšie vyzerajúci celok, dbajte však na to, aby kuchynská linka bola na inštaláciu takýchto spotrebičov pripravená. Samostatne stojace spotrebiče síce nepôsobia tak elegantne, ale bývajú lacnejšie, ľahšie sa montujú a servisujú.
Súvisiace
Rady na záver
Dizajn a farebné prevedenie kuchyne
Všeobecne sa odporúča ladiť kuchyňu a priestor stolovania skôr do svetlejších farieb. Podľa čínskeho učenia feng shui je touto ideálnou farbou žltá, ktorá navyše prispieva k dobrému tráveniu.
Orientácia k svetovým stranám
Orientácia podľa svetových strán môže ovplyvňovať svetelné aj tepelné podmienky v miestnosti. Preto sa odporúča smerovať kuchyňu skôr na sever alebo severovýchod, pretože na rozdiel od ostatných miestností nevyžaduje také tepelné podmienky.
Usporiadanie podľa zón
Aby bolo používanie kuchynskej linky čo najpohodlnejšie, praktizuje sa rozdelenie do 3 zón: - Umývacia zóna - Prípravná zóna - Varná zóna Usporiadané by mali byť práve v tomto poradí, v prípade pravákov zľava doprava, u ľavákov naopak. Dohromady potom tvoria trojuholník, ktorého pomyselnými vrcholy sú chladnička, drez a varná doska. Dôvodom je logická postupnosť prípravy pokrmov - potraviny sa najprv čistia, nasleduje ich ďalšia príprava (napríklad krájanie a korenenie), potom prichádza na rad tepelná úprava.
Pre viac inšpirácií a pokročilejšie zariadenia nielen vašej dokonalej kuchynskej linky nasledujte našu stránku o kuchyni.