Ako vybrať kuchynský krájač?

Túžite po dokonale tenkých plátkoch šunky, syra alebo nadýchaného chleba? To vám ľahko splní kuchynský elektrický krájač potravín. Nakrájajú vám plátky presné na milimetre, ktoré môžete použiť na varenie alebo prípravu vyladených studených tanierov.

Túžite po dokonale tenkých plátkoch šunky, syra alebo nadýchaného chleba? To vám ľahko splní kuchynský elektrický krájač potravín. Nakrájajú vám plátky presné na milimetre, ktoré môžete použiť na varenie alebo prípravu vyladených studených tanierov.

Doba čítania 5 min.
Jakub, redakcia Heureka.sk

Krájač potravín podľa pohonu

Elektrický

Kuchynský elektrický krájač potravín patrí k miláčikom kuchárov a gurmánov, čo si potrpia na precízne nakrájané pochúťky. Či už si takto pripravíte plátky syra alebo salámy, docielite lepšie výsledky ako s obyčajným kuchynským nožom. Jedná sa o multifunkčný krájač. Klasické využitie má však predovšetkým ako elektrický krájač na chlieb, údeniny a rovnako ako krájač mäsa.

Pri moderných krájačoch stačí nastaviť hrúbku rezu, zariadenie spustiť a potravinu pomaly posúvať smerom ku krájaciemu kotúču. Je dobré sa pred výberom zamyslieť nad vhodným umiestnením. Niektoré modely našťastie myslia aj na skladovanie a obsahujú odnímateľné časti, vďaka ktorým môžete krájač ľahko rozobrať.

Elektrický krájač dnes dominuje ponuke. Kotúč je poháňaný elektrickým motorom, ktorý zaisťuje plynulé a jednoduché krájanie.

  • Precízne krájanie mnohých druhov potravín

  • Často disponuje momentovou aj trvalou prevádzkou

  • Úspora času aj energie pri krájaní

  • Nutnosť zapojenia do elektriny

Ručný

Ručné krájače majú namiesto motora klasickú kľučku, ktorou otáčate rezný kotúč. Presnosť nie je taká veľká ako pri elektrických modeloch, ale využijete ho skutočne kdekoľvek a nemusíte sa spoliehať na elektrinu.

  • Často kompaktnejšie prevedenie a jednoduchšie skladovanie

  • Vhodný najmä do miest bez elektriny (chata)

  • Nižšia presnosť krájania

Elektrické krájače potravín a parametre

Hmotnosť

Celokovové modely sú prirodzene ťažšie ako jednoduchšie plastové. Pri nerezových krájačoch pokojne očakávajte hmotnosť vyššiu ako 3 kg. Tie sú však celkovo vybavené lepšími stabilizačnými prvkami a nehrozí u nich prekĺznutie na linke.

Príkon

Príkon indikuje výkonnosť a spotrebu prístroja. Obvykle platí, že čím vyšší je, tým efektívnejšie prístroj pracuje, ale berie aj viac energie z elektrickej siete. Krájače sú inak celkom nenáročné zariadenia, ich príkon sa najčastejšie pohybuje v rozmedzí 100-200 W.

Hrúbka rezu

Väčšina krájačov umožňuje nastaviť šírku rezu, aby ste si mohli dopriať ako jemné listové plátky, tak aj silnejšie kúsky. Najčastejšie sa stretnete s hrúbkou medzi 15 až 20 mm. Pokiaľ túžite po hrubých plátkoch, profesionálne zariadenia zvládnu aj 30 mm.

Elektrický krájač - funkcia

  • Momentová prevádzka – krájač funguje len pri zapnutí tlačidla, nie po celú dobu spustenia

  • Trvalá prevádzka – krájač spustíte jednorazovo a potom môžete krájať podľa potreby

  • Regulácia otáčok – umožňuje zmenu rýchlosti krájania podľa zvolenej potraviny

  • Tácka na potraviny – priložená odkladová tácka na nakrájané potraviny

  • Vymeniteľné kotúče – výmena hladkého a ozubeného kotúča podľa potreby a práve krájaných potravín

  • Chránič prstov – zabráni kontaktu čepele s prstami

  • Pogumované nôžky – zaisťujú stabilitu počas krájania

  • Detská poistka – zabráni deťom v spustení stroja

  • Rozloženie – môžete zložiť jednotlivé časti krájača a uľahčiť si skladovanie

  • Kryt kotúča – zabráni poškodeniu čepele počas skladovania

Najčastejšie otázky

Výroba kuchynských krájačov v posledných rokoch značne pokročila a prístroje majú zabudované maximálne bezpečnostné prvky, napr. chránič prstov, detské poistky a kryty kotúčov. Rovnako však odporúčame si pred každým použitím prečítať návod a rozhodne prístroj nepoužívať v dosahu malých detí.

  • Hladké kotúče – kvôli jemnejšiemu povrchu sú ideálne na syry, šunky, pečivo a zeleninu.

  • Ozubené kotúče – lepšie s nimi narežete tvrdšie údeniny, salámy a mäso. Sú však celkovo univerzálnejšie a poradia si aj s jemnejšími potravinami.

Ako každé ostrie sa aj krájacie kotúče časom otupia. Pre veľkú časť modelov však môžete dokúpiť náhradné kotúče oboch typov. Niektoré ale prichádzajú aj s brúskou, ktorou môžete skúsiť nôž znova naostriť. Životnosť čepele tiež predlžujú krytky kotúčov, ktoré sú často súčasťou balenia.

  • Momentová prevádzka – krájač reže len pri pridržaní tlačidla, po odobratí sa okamžite vypína.

  • Trvalá prevádzka – prístroj zapnete jedným stlačením a vypnete až ďalším stlačením. Dovtedy beží neobmedzene, čím máte k dispozícii obe ruky na presné odmeranie rezu.

Ďalšie užitočné články