Poctivá medovina, ktorej chuť bude čistá a prírodná by nemala obsahovať pridaný lieh (nie je doliehovaná) ani ďalšie umelo vyrobené a pridané látky ako farbivá (kuler) a konzervanty. Najlepšia medovina je vyrobená klasicky studenou cestou - nie je varená (alkohol je získaný kvasením cukru v mede) a sú v nej preto zachované cenné látky z medu.
Kvalita a farba medoviny sa odvíja od druhu medu - z kvetového medu je svetlá, zo zmiešaného stredne tmavá, z medovicového (lesného medu) veľmi tmavá.
Zobraziť viac
Pri príprave takzvanou studenou cestou sa med ohrieva na 35 °C, aby nedošlo k zničeniu prospešných látok, ktoré obsahuje. Zároveň sa zmieša s kvasinkami a pridá sa voda. Takto vytvorený mok sa nechá kvasiť v teple. Kvasenie premieňa cukry z medu na alkohol, takže čím viac je alkoholu v medovine tým menej je sladká. Kvasenie prebieha niekoľko mesiacov, zastavuje sa po dosiahnutí cieleného obsahu alkoholu. Zrenie potom prebieha jeden rok a dlhšie. Kvalitná medovina obsahuje:
Invertné cukry (glukóza, fruktóza, sacharóza)
Dextríny: 2-12 %
Oligosacharidy (laktóza, maltóza, erlóza, atď.)
Enzýmy (invertáza, kataláza, atď.)
Ihibin - má antibakteriálny účinok
Vitamíny: A, B, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P
Koloidy
Minerálne látky
Organické kyseliny
Aminokyseliny
