Lesný med
Lesný med je jedným z tých najobľúbenejších. Na Slovensku sa tiež označuje za med medovicový.
Má najtmavšiu farbu zo všetkých medov
Ostrejšie chuti
Veľmi pomaly kryštalizuje
Med je skvelou surovinou, ktorú upotrebíte nielen v kuchyni pri varení alebo pečení, ale zároveň ho môžete využiť aj v kozmetike, napríklad pri výrobe pleťovej masky. Vyberte si kvalitný med, ktorý bude zároveň spĺňať všetky vaše chuťové priania.
Med je skvelou surovinou, ktorú upotrebíte nielen v kuchyni pri varení alebo pečení, ale zároveň ho mô žete využiť aj v kozmetike, napríklad pri výrobe pleťovej masky. Vyberte si kvalitný med, ktorý bude zároveň spĺňať všetky vaše chuťové priania.
Lesný med je jedným z tých najobľúbenejších. Na Slovensku sa tiež označuje za med medovicový.
Má najtmavšiu farbu zo všetkých medov
Ostrejšie chuti
Veľmi pomaly kryštalizuje
Kvetový med je jemnej chuti a vône.
Obsahuje mnoho vitamínov B1, B2 a C
Jeho súčasťou sú peľové zrná rastliny s povzbudzujúcimi účinkami
Je plný ľahko stráviteľných cukrov, teda glukózy a fruktózy
Lipový med je pravdepodobne ten najlepší zo všetkých.
Má extrémne výraznú chuť
Aromatická vôňa
Protizápalové účinky
Agátový med je vhodný na varenie a zbožňujú ho hlavne deti.
Jemná vôňa
Má žltkastú farbu so zeleným odtieňom
Vysoký obsah fruktózy
Výrazná sladká chuť
Medzi menej obvyklé medy patrí napríklad med jahodový, materská kašička a nesmieme zabudnúť ani na med lúčny, ktorý by ale správne mal niesť označenie med kvetový. Ďalej tiež na slovenskom trhu zoženiete takzvaný manukový med, ktorý sa vyrába z novozélandského čajovníka.
Viete, čo je zmiešaný med? Ide o kombináciu kvetového, teda nektárového medu a medu lesného.
Vždy je lepšie dávať prednosť medom, ktoré pochádzajú zo Slovenskej republiky. Ak si kúpite med z iných krajín, najmä tých exotických, môžu obsahovať peľové zrná, ktoré spôsobujú problémy malým deťom. Navyše pokiaľ kupujete slovenský med, potom si môžete byť istejší jeho kvalitou. Norma, ktorú vydal Slovenský zväz včelársky, je dokonca prísnejší ako európska norma.
Presné zloženie kvalitného medu je vždy ovplyvnené zdrojom nektáru či medovice. Obvykle sa ale nutričné hodnoty na 100 g medu pohybujú okolo tohto množstva:
Bielkoviny - 0,25 g
Sacharidy - 82 g (z toho cukry 80 g)
Tuky - 0,01 g
Voda - 17,5 g
Okrem toho med obsahuje aj vitamín A, B1, B2, B3, B6, B7, C a K. Je tiež plný minerálnych látok, najmä draslíka, vápnika, horčíka a sodíka.
Kvetový med má vždy farbu priezračne či vodovo čistú, niekedy s miernym zeleným nádychom. Môže mať ale aj svetlo žltú farbu, prípadne farbu ladenú dozlatista. Medovicový med má však tmavo hnedú farbu, niekedy dokonca až červenohnedú.
Správna chuť medu nie je iba jedna, ale vždy musí prevažovať sladká až ľahko ostrejšia chuť. Niekedy sú medy ochutené extraktmi rastlín, z ktorých pochádzajú. V žiadnom prípade ale nesmiete na jazyku cítiť žiadne umelé dochucovadlá.
Spotrebujete veľa medu? Alebo ho naopak používate len príležitostne? Vyberte si to správne množstvo medu, ktoré viete, že spotrebujete.
Je med zdravý? Áno! Med skutočne lieči. Jeho pozitívne účinky na ľudský organizmus sú vedecky dokázané. Čo všetko vie?
Nášmu telu dodáva železo, horčík, vápnik, sodík, draslík aj vitamín B1, B2 a C
Podporuje činnosť srdca
Pomáha proti chrípke a prechladnutiu
Stimuluje tvorbu serotonínu
Zmierňuje bolesť hlavy
Zlepšuje činnosť svalov
Hojí infikované rany
Pomáha proti včeliemu bodnutiu
Lieči zažívacie problémy
Je ľahkým zdrojom energie
Upokojuje nervovú sústavu
Skvele pôsobí pred spaním ako dokonalé uspávadlo. Pokiaľ teda máte problémy so zaspávaním, vyrobte si medové mlieko čo najskôr.
Čo budete potrebovať?
3 dl mlieka (klasického či rastlinného)
1 vrchovatú lyžicu medu
Štipku škorice
Postup:
Najprv zohrejte mlieko na 70 °C.
Do mlieka pridajte med a škoricu.
Poriadne premiešajte a ešte teplé mlieko vypite.
Ak med nesie označenie bio, potom musí včelár svoje včelstvá chovať v takom prostredí, kde sa v okruhu 3 km zdroje nektáru a peľu skladajú z kultúr prevažne pestovaných ekologickým spôsobom, alebo ide o rastliny divoko rastúce. Zároveň musí byť včelstvo chované ďaleko od všetkých nepoľnohospodárskych zdrojov znečistenia.
Čo je med pastovaný?
Pastovanému medu sa hovorí taktiež med pastový a ide o med, ktorý prešiel riadenou kryštalizáciou. Tak sa upravujú predovšetkým nektárové medy.
Prečo je lesný med taký tmavý?
To je spôsobené rastlinnými farbivami obsiahnutými v miazge stromov a kríkov. Farbivo je tvorené z výlučkov hmyzu, ktoré sa zachytávajú na povrchu rastlín.
Môže med spôsobiť alergickú reakciu?
Áno, niektoré medy obsahujú peľové zrnká z kvetov, ktoré skutočne u niektorých jedincov môžu alergickú reakciu vyvolať. V takom prípade ide ale väčšinou o rastliny z exotických krajín, nie o rastliny, ktoré pochádzajú z našich končín.
Skutočne med spôsobuje takzvané medové zuby?
Medové zuby sú iba mýtus. O mede sa hovorí, že sa po ňom kazia zuby. To ale nie je pravda, pretože obsahuje antibakteriálne zložky, ktoré naopak zdravie zubov posilňujú a teda skvele funguje aj ako prevencia proti zubnému kazu.
Aké informácie by mala niesť etiketa na pohári medu?
Musí obsahovať pôvod medu, teda či ide o med kvetový alebo napríklad lipový, krajinu pôvodu, gramáž, minimálnu trvanlivosť a adresu dodávateľa či producenta.