Náročnosť a skúsenosti užívateľa
Dôležitým odrazovým mostíkom pri výbere mlynčeka na kávu sú vaše osobné skúsenosti, preferencie v spôsobe prípravy kávy - moka kanvice, pákový kávovar, french press pod. Pre každý z nich je ideálna iná hrubosť mletia, ale všeobecne platí, že čím jemnejšie zomletú kávu chcete mať, tým kvalitnejší mlynček potrebujete. Inak hrozí, že káva nebude dostatočne rozomletá alebo sa pri mletí spáli. Ak ste si zaobstarali výkonný kávovar na prípravu espressa, je vhodné investovať tiež do kvalitného mlynčeka na kávu, ktorý zomelie kávu do požadovanej hrubosti/jemnosti a zároveň ju nepripáli. Ak s vlastným mletím začínate a používate napríklad french press, ktorý si vyžaduje hrubo mleté zrná, urobí vám dobrú službu aj jednoduchší a lacnejší mlynček.
Spôsob mletia
Mlynčeky sa delí na tri druhy podľa tvarovania mlecieho systému a spôsobu, akým kávové zrná spracovávajú:
Mlynčeky s trieštivým nožmi rozsekajú zrná na malé kúsky, ktoré však nemajú vždy úplne rovnakú veľkosť, čo nie je pre prípravu kávy ideálne. Látky sa z kávovej zmesi uvoľňujú nerovnomerne a výsledná chuť tak nemusí byť najlepšia. Pri vyšších otáčkach navyše môžu nože kávu spáliť a tým tak pokaziť jej chuť. Výhoda je však univerzálne použitie týchto mlynčekov, možno ich použiť aj na iné suroviny, napr. korenie.
Kónické mlecie kamene sú veľmi výkonné a na rozomletie zŕn potrebujú oveľa nižšie otáčky ako modely s plochými kameňmi, pri mletí sa teda menej zahrievajú a pomalšie sa opotrebovávajú. Ich životnosť stačí k namletiu až 750 kg kávy.
Ploché mlecie kamene sú menej efektívne než tie kónické, melú pomalšie a ich celková životnosť je nižšia, zomelú približne 350 kg kávy. Oba typy mlecích kameňov sú určené len na mletie kávy, nemožno ich teda využiť na iné účely. Celkovo však kamene melú kávu rovnomernejšie a tak sa lepšie uvoľňuje jej aróma.

Kvalita prevedenia a materiálov
Okrem typu mlecieho systému sa zamerajte aj na materiál, z ktorého je vyrobený. Oceľové sekacie alebo systémy mletia sú veľmi odolné a majú dlhú životnosť, ale pri vysokých otáčkach môžu kávu spáliť a nenávratne tak poškodiť jej výslednú arómu a chuť. Lepší variant predstavujú mlecie kamene z keramiky, ktoré ani pri vysokej rýchlosti kávu nespália.
Design
Vzhľad a materiál vonkajšej schránky sú záležitosťou osobného vkusu. Mlynčeky na kávu sa vyrábajú v rôznych dizajnoch a nájdu sa medzi nimi minimalistické modely, ktoré sa hodia do modernej domácnosti, ale aj rustikálne kusy z kovu a dreva. Aj ručné mlynčeky sú k dostaniu v modernom prevedení.
