Ako vybrať odšťavovač?

Nemôžete porovnávať krabicové šťavy z obchodu s čerstvými ovocnými a zeleninovými šťavami z vlastného odšťavovača. Navyše budete vždy vedieť, že pijete šťavu vyrobenú z kvalitných surovín a že robíte maximum pre zdravie svojej rodiny. Všetko, čo potrebujete vedieť, nájdete v našom radcovi Ako vybrať odšťavovač.

Nemôžete porovnávať krabicové šťavy z obchodu s čerstvými ovocnými a zeleninovými šťavami z vlastného odšťavovača. Navyše budete vždy vedieť, že pijete šťavu vyrobenú z kvalitných surovín a že robíte maximum pre zdravie svojej rodiny. Všetko, čo potrebujete vedieť, nájdete v našom radcovi Ako vybrať odšťavovač.

Doba čítania 7 min.
Jakub, redakcia Heureka.sk
Ako vybrať odšťavovač sa dozviete v našom radcovi

Ako vybrať odšťavovač podľa typu

Slimákový (šnekový) odšťavovač

Slimákový

Odšťavovač nájdete na trhu v niekoľkých prevedeniach. Tým najviac hľadaným je slimákový odšťavovač. Ten disponuje nižším príkonom a je spravidla tiež pomalší ako nižšie zmienený odstredivý variant. Namiesto nožov totiž na rozdrvenie surovín používa otočný slimák, ktorým pretlačí šťavu sitom do pripravenej nádoby. 

Je šetrný k surovinám, a preto zachováva vitamíny a enzýmy. Jeho tichá prevádzka nie je prekážkou vysokej výťažnosti, čo znamená maximum šťavy a suchého odpadu. Sitká môžete meniť, aby ste získali šťavu rôznej konzistencie. Niektoré odšťavovače môžete použiť na výrobu cestovín, orechových masiel, sorbetu, mletie kávy alebo mäsa, prípadne pridať lis na olej.    

Kvalitný slimákový model oceníte najmä ak sa chcete stravovať zdravo a nevadí vám, že si na šťavu budete musieť chvíľu počkať. Zvládne urobiť za pol hodiny približne 4 l šťavy, čo pre jedného môže byť až príliš veľa a pre druhého málo.

  • Úspornejšie na energiu

  • Ľahko sa umývajú

  • Tiché

  • Užší plniaci otvor

  • Pomalšie

  • Drahšie

Slimákové odšťavovače

Vertikálne

Vertikálny slimákový odšťavovač umožňuje odšťavovať väčšie množstvo surovín naraz. Pokiaľ plánujete spracovávať hlavne ovocie a mäkké plody, je vertikál výbornou voľbou.

Ak však chcete vo väčšom množstve používať aj koreňovú zeleninu, mali by ste uprednostniť horizontálny model. Pri vertikálnom vyhotovení hrozí, že sa pri častom spracovaní tvrdých surovín rýchlejšie opotrebuje silikónové tesnenie v komore. Okrem toho sa v šťave z vertikálneho modelu môže sem-tam objaviť nejaká drvina zo spracovávanej suroviny.

Vertikálne slimákové odšťavovače

Horizontálne

Horizontálny šnekový odšťavovač je vhodnejším variantom na odšťavenie koreňovej zeleniny a napr. tiež byliniek. Vyberať tu môžete medzi jedným slimákom (jednohriadeľovým) alebo dvoma slimáky (dvojhriadeľovým). 

Modely s jedným šnekom sú lepšie prispôsobené na tvrdú koreňovú zeleninu ako vertikálne modely. Majú tiež menší otvor na vkladanie surovín, takže nehrozí preplnenie odšťavovača. To však zároveň znamená, že ovocie a zeleninu musíte krájať na menšie kúsky.

Horizontálne slimákové odšťavovače

Sú vybavené dvoma slimákmi, vďaka ktorým sa vám podarí získať zo suroviny naozaj maximum. Sú výrazne drahšie ako odšťavovače s jedným slimákom. To ale neznamená, že sú vždy lepšie.

Paradoxne, jednohriadeľové odšťavovače sú často lepšou voľbou, pretože nevyžadujú taký veľký tlak na plniacu zátku, čo môže niektorých používateľov od odšťavovania na dvojhriadeľovom odšťavovači odradiť. Okrem toho môže byť čistenie dvojhriadeľového odšťavovača aj náročnejšie.


ručný odšťavovač

Ručný mechanický

Manuálny odšťavovač vyžaduje mechanické otáčanie rukoväte na prípravu šťavy. Výťažnosť mechanických odšťavovačov nie je taká dobrá, ale na druhej strane získate rovnako kvalitnú šťavu ako z iných nízkootáčkových odšťavovačov. 

Veľkou výhodou je však nízka cena, takže ak neplánujete odšťavovať pravidelne, ale len príležitostne, na chate alebo na cestách, mechanický model je skvelou voľbou. Rozhodne však nie je vhodný na každodenné používanie pri väčšom množstve surovín.

Výborne sa však hodí na každodenné odšťavovanie byliniek, mladého jačmeňa, mladej pšenice a iných tráv. Pri každodennom spracovaní ovocia a zeleniny by ste mali nielen veľa práce, ale odšťavovanie by trvalo aj dlho.

  • Získate kvalitnú šťavu

  • Šetrný k surovine

  • Nízka cena

  • Musíte vynaložiť fyzickú námahu

  • Odšťavovanie je pomalšie

  • Nižšia výťažnosť

Mechanické odšťavovače

odstredivý odšťavovač

Odstredivý

Odstredivý odšťavovač je obľúbenou voľbou v rôznych stravovacích zariadeniach alebo fresh baroch, kde je potrebné rýchlo podať nápoj. Je tiež neoceniteľný pre zaneprázdnených ľudí a veľké rodiny, kde je čas veľmi dôležitý. Šťava však rýchlejšie oxiduje, preto ju treba vypiť čo najskôr.

Dvoma základnými poznávacími znakmi sú otočné nože a rýchlosť. Tú majú na svedomí výkonnejšie motory dosahujúce príkon aj nad 900 W. Do plniaceho otvoru len hodíte ovocie či zeleninu, z ktorých chcete získať šťavu, otočné nože suroviny rozsekajú a pretlačia cez sito. Pohár plný zdravej šťavy budete mať hotový za pár sekúnd.

  • Bývajú lacnejšie

  • Silný motor

  • Rýchlosť

  • Robí menej kvalitnú šťavu

  • V šťave sa tvorí pena

  • Nižšia výťažnosť

  • Hlučnosť

Odstredivé odšťavovače

Nižšie nájdete tabuľkové porovnanie odšťavovačov - 1 znamená najhorší, 5 najlepší:

Typ odšťavovača

Čistenie

Kvalita šťavy

Mäkké plody

Koreňová zelenina

Listová zelenina

Rýchlosť

Odstredivý odšťavovač

1

2

3

3

1

5

Slimákový odšťavovač

5

4

4

5

4

3

Dvojhriadeľový odšťavovač

3

5

4

5

5

3

Mechanický odšťavovač

4

3

3

3

4

1

Aký odšťavovač podľa ostatných kritérií

Výťažnosť

Dostať z odšťavovanej suroviny maximum šťavy je jedným z hlavných parametrov pri výbere nového odšťavovača. V tomto ohľade sa dá riadiť jednoduchým pravidlom: čím menej otáčok, tým býva vyššia výťažnosť a kvalita šťavy.

Práve nízka výťažnosť je jedným z problémov odstredivých odšťavovačov. Odpad, ktorý vzniká po odšťavení ovocia a zeleniny, je často príliš vlhký. To znamená, že veľa šťavy, ktorá mohla skončiť vo vašom pohári, vyjde nazmar. Takže hoci bude kúpna cena odšťavovača nízka, nakoniec miniete viac na suroviny, pretože z ovocia a zeleniny nezískate toľko šťavy, koľko by ste mohli.

Slimákové odšťavovače majú v porovnaní s odstredivými odšťavovačmi oveľa lepšiu výťažnosť a odpad býva v závislosti od suroviny len mierne vlhký. Dvojhriadeľové odšťavovače však majú ešte lepšiu výťažnosť ako bežné jednohriadeľové odšťavovače. Výťažnosť je u nich maximálna.

Kvalita šťavy

S výťažnosťou ide ruka v ruke aj kvalita šťavy. Pretože je odstredivý odšťavovač rýchly ako blesk, pri odšťavovaní vytvára teplo. To ale nesvedčí šťave, ktorá sa tým tak mierne zahrieva, čím môže dôjsť k znehodnoteniu niektorých vitamínov a enzýmov. Šťava z odstredivých odšťavovačov nie je tak chuťovo plná ako šťava zo závitovkových odšťavovačov, je mierne vodovejšia a našľahaná. 

Čím rýchlejší odšťavovač je, tým viac vzduchových bubliniek sa do šťavy dostane, vzniká aj viac peny a šťava rýchlejšie oxiduje.

Slimákové odšťavovače sú výrazne pomalšie, a práve vďaka pomalému tempu odšťavovania sa do šťavy dostane minimum kyslíka, šťava tak pení len málo, a tým pádom tiež pomalšie oxiduje. Takú šťavu potom nie je nutné vypiť hneď a môžete ju postupne upíjať. Pokiaľ má odšťavovač do 200 otáčok za minútu, vydrží šťava v chladničke po celý deň.

Šírka plniaceho otvoru

Užší plniaci otvor nie je na škodu, práve naopak. Existujú dokonca také veľké plniace otvory, že do nich môžete hodiť jedno celé jablko. Aby ale odšťavovač zvládol spracovať veľký kus suroviny, musí mať veľmi odolné lisovacie ústrojenstvo a dostatočne výkonný motor. 

Aj pri tých najlepších odšťavovačoch je dobré jablko aspoň rozštvrtiť, aby si s ním prístroj čo najlepšie poradil. Okrem toho nakrájaním suroviny na menšie kúsky dosiahnete aj lepšiu výťažnosť.

Rady na záver

Odšťavovače sú primárne určené na odšťavovanie rôznych druhov ovocia a zeleniny, a zatiaľ čo niektoré odšťavovače touto funkciou začínajú aj končia, iné ešte len začínajú.

  • Odstredivý odšťavovač vám poskytne iba šťavu.

  • Vertikálny odšťavovač zvládne pripraviť ovocné a zeleninové šťavy, orechové a semienkové mlieka či sorbet z mrazeného ovocia.

  • Horizontálny odšťavovač toho dokáže ešte viac. Okrem ovocných a zeleninových štiav, orechových a semienkových mliek, mrazených ovocných sorbetov môžete v niektorých horizontálnych odšťavovačoch pripravovať aj orechové maslá, detskú výživu, cestoviny, zomlieť kávu alebo mäso.

Nie každý horizontálny a vertikálny odšťavovač umožňuje spracovávať suroviny týmito spôsobmi. Ak má však prístroj v príslušenstve nadstavce na cestoviny, bude schopný cestoviny aj vyrábať. Vždy by ste si mali dôkladne prečítať špecifikáciu produktu.

Na niektorých odšťavovačoch si môžete pripraviť aj za studena lisované oleje, ale na to potrebujete špeciálny lis na olej, ktorý na odšťavovač jednoducho pripevníte. Doma si tak môžete pripraviť najrôznejšie oleje napr. z ľanových semienok, tekvicových semienok, čiernej rasce, konopných semienok, maku, kokosu, arašidov, kešu, pistácií, slnečnice a mnohých ďalších olejnín, ktoré vás napadnú.

Pokiaľ si budete chcieť vypiť šťavu neskôr, je dobré uskladniť ju vo vákuových nádobách a odsať z nich vzduch pomocou vákuovej pumpičky. Šťava vám tak v chladničke môže vydržať o 24 až 48 hodín dlhšie. Najlepšie je ale vždy piť šťavu čo najskôr po odšťavení.

Nie všetky suroviny sú na odšťavovanie vhodné. Odšťavovače všeobecne, a to aj tie slimákové vrátane dvojhriadeľových, majú problém s prezretými a vyschnutými surovinami. Veľmi problémové bývajú múčne jablká, mäkké hrušky, marhule, mäkký ananás, uschnuté bylinky a pod. Banán na odšťavovači tiež nespracujete, je preto lepšie rozmixovať ho spoločne so šťavou v mixéri. Naopak najlepšiu výťažnosť dosiahnete s tvrdými neprezretými plodmi.

Iné vychytávky do kuchyne

Lisy na citrusy

Lisy na citrusy

  • 219 produktov

Lisy na citrusy
Mix�éry

Mixéry

  • 2184 produktov

Mixéry
Sušičky potravín

Sušičky potravín

  • 244 produktov

Sušičky potravín
Kuchynské roboty

Kuchynské roboty

  • 857 produktov

Kuchynské roboty
Elektrické strúhadlá

Elektrické strúhadlá

  • 32 produktov

Elektrické strúhadlá

Ďalšie užitočné články