Existujú tri základné typy odšťavovačov, teda odšťavovače odstredivé, odšťavovače šnekové a odšťavovače mechanické. Šnekové odšťavovače potom ďalej delíme ešte podľa uloženia šneku na vertikálne a horizontálne.
Typy odšťavovačov
Odstredivý odšťavovač
Odstredivé odšťavovače sú veľmi obľúbené v rôznych stravovacích zariadeniach či fresh baroch, kde je potrebné rýchlo nápoj naservírovať. Nedoceniteľný je aj pre zaneprázdnených ľudí a veľké rodiny, kde čas hrá hlavnú rolu.
Rýchlosť
Produkujú šťavu vhodnú na okamžitú spotrebu
Skvelé do stravovacích zariadení
Bývajú lacnejšie
Silný motor
Nižšia výťažnosť
Šťava rýchlejšie oxiduje, takže sa musí vypiť čo najskôr
V šťave sa tvorí pena
Robia menej kvalitnú šťavu
Hlučnosť
Náročnejšie na spotrebu energie
Horšie sa čistí sitko
Viac o odstredivých odšťavovačoch
Dvoma základnými poznávacími znakmi odstredivých odšťavovačov sú otočné nože a rýchlosť. Odstredivé odšťavovače sú totiž veľmi rýchle, pretože mávajú výkonnejšie motory dosahujúce príkon aj nad 900 W. Do plniaceho otvoru len hodíte ovocie či zeleninu, z ktorých chcete získať šťavu, otočné nože suroviny rozsekajú a pretlačia cez sito. Pohár naplnený zdravou šťavou tak budete mať počas pár sekúnd.
Šnekový odšťavovač
Šnekový odšťavovač je pravým opakom toho, čím je odšťavovač odstredivý. Pri spracovaní šťavy si dáva na čas. Oproti odstredivému odšťavovaču je o poznanie pomalší, namiesto otočných nožov suroviny rozdrví za pomoci otočného šneku a šťavu pretláča sitom do pripravenej nádoby.
Tiché
Sú šetrné k surovine a preto sú tiež šetrné k vitamínom a enzýmom
Vysoká výťažnosť, vďaka ktorej zo surovín dostanete maximum šťavy a suchý odpad
Úspornejšie na energiu
Možnosť meniť sitká, vďaka ktorým dostanete šťavu rôznej konzistencie
Na niektorých odšťavovačoch sa dajú pripraviť cestoviny, orechové maslá, sorbet, zomlieť káva a dokonca pomlieť aj mäso
K niektorým odšťavovačom sa dá prirobiť aj lis na olej, vďaka ktorému si budete môcť zo semienok či orechov vylisovať domáci olej
Ľahko sa umývajú
Užší plniaci otvor
Pomalšie
Drahšie
Viac o šnekových odšťavovačoch
Príkon šnekových odšťavovačov býva spravidla nízky a hoci niektoré modely môžu mať príkon aj viac ako 400 W, príkon šnekových odšťavovačov pre použitie v domácnosti sa najčastejšie pohybuje okolo 200 W a počet otáčok mávajú 60 za minútu. Šnekové odšťavovače pre komerčné využitie dokážu za minútu vyprodukovať aj 1,5 litra jablčného džúsu za minútu. Šnekové odšťavovače sa podľa polohy šneku rozdeľujú buď na horizontálne odšťavovače alebo na vertikálne odšťavovače.
Kvalitný šnekový odšťavovač oceníte najmä pokiaľ sa chcete stravovať zdravo a nevadí vám, že si na šťavu budete musieť chvíľu počkať. Šnekový odšťavovač totiž zvládne urobiť za pol hodiny približne 4 litre šťavy, čo pre jedného môže byť až príliš a pre druhého málo.
Mechanický šnekový odšťavovač
Aby ste si mohli pripraviť šťavu v mechanickom odšťavovači, musíte otáčať kľučkou. Výťažnosť mechanických odšťavovačov nie je taká dobrá, ale na druhú stranu získate rovnako kvalitnú šťavu ako z ostatných nízkootáčkových odšťavovačov.
Šetrný k surovine
Získate kvalitnú šťavu
Nízka cena
Musíte vynaložiť fyzickú námahu
Odšťavovanie je pomalšie
Nižšia výťažnosť
Viac o mechanických odšťavovačoch
Veľkou výhodou mechanických odšťavovačov je nízka cena, takže pokiaľ neplánujete odšťavovať pravidelne ale len príležitostne, na chate či na cestách, je mechanický odšťavovač skvelou voľbou. Rozhodne ale nie je vhodný na každodenné použitie na väčšie množstvo surovín. Je ale skvelý na každodenné odšťavenie byliniek, mladého jačmeňa, mladej pšenice a iných tráv. Pri každodennom spracovávaní ovocia a zeleniny by ste sa nielen veľmi nadreli, ale tiež by vám odšťavovanie dlho trvalo.
Vertikálny alebo horizontálny odšťavovač?
Ktorý odšťavovač vybrať, keď sú oba šetrné k surovine a robia dobrú šťavu? Záleží na tom, čo budete najčastejšie odšťavovať.
Vertikálne šnekové odšťavovače
Vertikálne šnekové odšťavovače umožňujú odšťavovať vä čšie množstvo surovín naraz. Pokiaľ plánujete odšťavovať hlavne ovocie a mäkké plody, je vertikál výbornou voľbou.
Ak ale chcete vo väčšom množstve odšťavovať aj koreňovú zeleninu, mali by ste radšej siahnuť po horizontálnom odšťavovači. U vertikálnych odšťavovačov totiž hrozí, že sa silikónové tesnenie v komore častým spracovávaním tvrdých surovín rýchlejšie opotrebuje. Navyše v šťave z vertikálnych odšťavovačov sa môže tu a tam objaviť nejaká tá drť zo spracovávanej suroviny.
Vertikálne odšťavovače sú vďaka pôsobeniu gravitácie o niečo rýchlejšie ako horizontálne, ale mávajú problém s určitými druhmi surovín, ako je napríklad koreňová zelenina či stopkový zeler. Horizontálny odšťavovač tieto suroviny spracuje bez problémov.
Horizontálne šnekové odšťavovače
Pokiaľ plánujete okrem ovocia odšťavovať často aj koreňovú zeleninu a bylinky, je pre vás vhodnejší práve horizontálny šnekový odšťavovač. Vybrať si môžete buď jednoslimákový (jednohriadeľový) alebo dvojslimákový (dvojhriadeľový), o ktorom si niečo povieme nižšie.
Horizontálne odšťavovače s jedným šnekom sú lepšie prispôsobené na tvrdú koreňovú zeleninu ako odšťavovače vertikálne. Majú tiež menší otvor na vkladanie surovín, takže nehrozí ani prehltenie odšťavovača. To však tiež znamená, že musíte krájať ovocie a zeleninu na menšie kúsky.
Čo ďalšie vie horizontálny odšťavovač?
S horizontálnym šnekovým odšťavovačom sa navyše dá robiť viac vecí, než len odšťavovať. Pri vybraných modeloch môžete vyrábať cestoviny, sorbety, orechové maslá, detské príkrmy a pod. Na niektoré horizontálne odšťavovače sa dá dokúpiť aj prídavný nástavec, vďaka ktorému budete môcť vyrábať vlastné za studena lisované oleje.
Dvojhriadeľové odšťavovače
Existujú tiež odšťavovače dvojhriadeľové, ktoré sú vybavené hneď dvoma šnekmi, vďaka ktorým sa vám podarí získať zo suroviny naozaj maximum.
Dvojhriadeľové odšťavovače sú ale výrazne drahšie ako odšťavovače s jedným šnekom. Aj keď sú tieto odšťavovače drahšie, neznamená to, že sú vždy tým najlepším riešením.
Paradoxne pre užívateľov sú často lepšou voľbou práve odšťavovače jednohriadeľové, pretože u nich nie je potrebné toľko tlačiť na zátku, čo môže niektorých užívateľov nakoniec od celého odšťavovania na dvojhriadeľovom odšťavovači odradiť. Navyše aj čistenie dvojšnekového odšťavovača býva zložitejšie.
Podľa čoho vyberať
Výťažnosť
Dostať z odšťavovanej suroviny maximum šťavy je jedným z hlavných parametrov pri výbere nového odšťavovača. V tomto ohľade sa dá riadiť jednoduchým pravidlom: čím menej otáčok, tým býva vyššia výťažnosť a kvalita šťavy.
Práve nízka výťažnosť je jedným z problémov odstredivých odšťavovačov. Odpad, ktorý vznikne po odšťavení ovocia a zeleniny býva príliš mokrý. To znamená, že veľa šťavy, ktorá mohla skončiť vo vašom pohári, vyjde takto navnivoč. Takže zatiaľ čo obstarávacia cena odšťavovača bude nízka, na surovinách sa vám odšťavovanie predraží, pretože z ovocia a zeleniny nedostanete toľko šťavy, koľko by sa dalo.
Šnekové odšťavovače majú oproti odstredivým odšťavovačom oveľa lepšiu výťažnosť a odpad býva len v závislosti od suroviny ľahučko navlhnutý. Dvojhriadeľové odšťavovače sú ale vo výťažnosti ešte lepšie ako klasické jednohriadeľové. Výťažnosť je u nich maximálna.
Kvalita šťavy
S výťažnosťou ide ruka v ruke aj kvalita šťavy. Pretože je odstredivý odšťavovač rýchly ako blesk, pri odšťavovaní vytvára teplo. To ale nesvedčí šťave, ktorá sa tým tak mierne zahrieva, čím môže dôjsť k znehodnoteniu niektorých vitamínov a enzýmov. Šťava z odstredivých odšťavovačov nie je tak chuťovo plná ako šťava zo šnekových odšťavovačov, je mierne vodovejšia a našľahaná.
Čím rýchlejší odšťavovač je, tým viac vzduchových bubliniek sa do šťavy dostane, vznikne aj viac peny a šťava rýchlejšie oxiduje.
Šnekové odšťavovače sú výrazne pomalšie a práve vďaka pomalému tempu odšťavovania sa do šťavy dostane minimum kyslíka, šťava tak pení len málo a tým pádom tiež pomalšie oxiduje. Takú šťavu potom nie je nutné vypiť hneď a môžete z nej postupne upíjať. Pokiaľ má odšťavovač do 200 otáčok za minútu, vydrží šťava v chladničke po celý deň.
Šírka plniaceho otvoru
Užší plniaci otvor nie je na škodu, ba naopak! Existujú dokonca také veľké plniace otvory, že do nich môžete hodiť jedno celé jablko. Aby ale odšťavovač zvládol spracovať veľký kus suroviny, musí mať veľmi odolné lisovacie ústrojenstvo a dostatočne výkonný motor. Aj u tých najlepších odšťavovačov je dobré jablko aspoň rozštvrtiť, aby si s ním prístroj poradil čo najlepšie. Navyše tým, že surovinu rozkrájate na menšie kúsky, dosiahnete aj lepšiu výťažnosť.
Príslušenstvo
Najčastejšie otázky
Čo sa dá okrem šťavy v odšťavovači pripraviť?
Odšťavovače sú primárne určené na odšťavovanie rôznych druhov ovocia a zeleniny a zatiaľ čo niektoré odšťavovače touto funkciou začínajú aj končia, iné ešte len začínajú. - Odstredivý odšťavovač: Odstredivý odšťavovač vám dá iba šťavu. - Vertikálny odšťavovač: Vo vertikálnom odšťavovači môžete pripraviť ovocné a zeleninové šťavy, orechové a semienkové mlieka či sorbet z mrazeného ovocia. - Horizontálny odšťavovač: V horizontálnom odšťavovači sa toho dá robiť ešte viac. Okrem ovocných a zeleninových štiav, orechových a semienkových mliek, sorbetu z mrazeného ovocia, môžete v niektorých horizontálnych odšťavovačoch pripravovať orechové maslá, detské príkrmy, cestoviny, pomlieť kávu či mäso.
Nie každý horizontálny a vertikálny odšťavovač umožňuje týmito spôsobmi spracovávať suroviny. Pokiaľ má ale prístroj v príslušenstve nástavce na cestoviny, budete cestoviny vedieť vyrobiť. Vždy je potrebné dôkladne si prečítať špecifikáciu produktu. Na niektorých odšťavovačoch si môžete pripraviť aj za studena lisované oleje, ale k tomu potrebujete špeciálny lis na olej, ktorý na odšťavovač jednoducho pripevníte. Doma si tak môžete pripraviť najrôznejšie oleje napríklad z ľanových semienok, tekvicových semienok, čiernej rasce, konopných semienok, maku, kokosu, arašidov, kešu, pistácií, slnečnice a mnohých ďalších olejnín, ktoré vás napadnú.
Chcem šťavu vypiť neskôr. Ako ju najlepšie uchovám, aby nezoxidovala?
Pokiaľ budete chcieť vypiť šťavu neskôr, je dobré uskladniť ju vo vákuových nádobách a odsať z nich vzduch pomocou vákuovej pumpičky. Šťava vám tak v chladničke môže vydržať o 24 až 48 hodín dlhšie. Najlepšie je ale vždy piť šťavu čo najskôr po odšťavení.
Aké suroviny do odšťavovača nepatria?
Nie všetky suroviny sú na odšťavovanie vhodné. Odšťavovače všeobecne, a to aj tie slimákové vrátane dvojhriadeľových, majú problém s prezretými a vyschnutými surovinami. Veľmi problémové bývajú múčne jablká, mäkké hrušky, marhule, mäkký ananás, zoschnuté bylinky a pod. Banán na odšťavovači tiež nespracujete, je preto lepšie rozmixovať ho spoločne so šťavou v mixéri. Naopak najlepšiu výťažnosť dosiahnete s tvrdými neprezretými plodmi.
Porovnanie odšťavovačov
V tabuľke si môžete pozrieť, ako si odšťavovače stoja v tabuľkovom porovnaní 1 znamená najhoršie, 5 najlepšie.
Typ odšťavovača | Čistenie | Kvalita šťavy | Mäkké plody | Koreňová zelenina | Listová zelenina | Rýchlosť |
---|---|---|---|---|---|---|
Odstredivý odšťavovač | 1 | 2 | 3 | 3 | 1 | 5 |
Šnekový odšťavovač | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 |
Dvojhriadeľový odšťavovač | 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 3 |
Mechanický odšťavovač | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 1 |
Vybavte si kuchyňu šikovnými pomocníkmi. Inšpirovať sa môžete na našej stránke Vychytávky do kuchyne.