Ako vybrať palacinkovač?

Na papierovo tenké francúzske palacinky už nemusíte chodiť do palacinkárne. Dokonalú palacinku si urobíte ľahko aj vo svojej kuchyni. Budete žasnúť, aká je príprava jednoduchá, rýchla a lacná. Ako vybrať palacinkovač? Na to vám odpovie náš radca.

Na papierovo tenké francúzske palacinky už nemusíte chodiť do palacinkárne. Dokonalú palacinku si urobíte ľahko aj vo svojej kuchyni. Budete žasnúť, aká je príprava jednoduchá, rýchla a lacná. Ako vybrať palacinkovač? Na to vám odpovie náš radca.

Doba čítania 7 min.
Jakub, redakcia Heureka.sk

Ako vybrať palacinkovač podľa typu

Palacinkovače sú si na trhu vizuálne aj funkciami navzájom veľmi podobné, fungujú totiž na rovnakom princípe. Najčastejšie sa stretnete s palacinkovačom s jednou platňou, v menšej miere existujú aj viacplatňové. V základnom vybavení každého palacinkovača by mala byť aj drevená stierka v tvare písmena „T“.

Najčastejšie sa stretnete s elektrickými palacinkovačmi, ktoré sú veľmi praktické a použiť ich je možné kdekoľvek, kde je zdroj elektriny. Vyrábajú sa aj plynové palacinky, ktoré je však potrebné pripojiť k zdroju plynu.

Jednoplatňový palacinkovač

Modely pre domáce použitie mávajú väčšinou plastové telo a platňu potiahnutú nepriľnavou teflónovou vrstvou. Na prednej strane prístroja býva umiestnené tlačidlo na vypnutie a zapnutie, regulátor teploty a svetelná indikácia. Na jednoplatňových palacinkovačoch pripravíte jednu veľkú palacinku.

Priemer platne býva najčastejšie okolo 300 mm. Väčší priemer platne potom už mávajú palacinky určené na profesionálne použitie v gastronómii.

  • Priaznivá cena

  • Jednoduchá obsluha a nízka hmotnosť

  • Jednoduchá údržba a nepriľnavý povrch

  • Rovnomerne prepečené palacinky

  • Niektoré modely sa dajú použiť aj ako gril

  • Nutnosť používať iba drevené a plastové doplnky

Viacplatňový palacinkovač

Rovnako tak ako na jednoplatňových palacinkovačoch, býva aj ten viacplatňový potiahnutý nepriľnavým teflónovým povrchom, je vybavený tlačidlom pre vypnutie a zapnutie, regulátorom teploty a svetelnou indikáciou. Ak máte radšej menšie palacinky, môžete si zaobstarať palacinkovač s 2 platničkami, ktoré mávajú okolo 180 mm.

Na takomto palacinkovači si môžete pripraviť ako palacinky, tak lievance. Na trhu existujú aj jednoplatňové palacinkovače, ktoré majú vymeniteľné dosky na pečenie, takže vďaka základnej platni môžete pripraviť 1 veľkú palacinku a s vymeniteľnou doskou na pečenie napr. 5 lievančekov alebo mini palaciniek.

  • Jednoduchá údržba a nepriľnavý povrch

  • Pripravíte viac palaciniek (alebo lievancov) naraz

  • Krásne tenké a rovnomerne prepečené palacinky

  • Nutnosť používať iba drevené a plastové doplnky

Pre komerčné využitie

Nemusíte si hneď otvárať stánok na palacinky, aby ste si mohli domov zaobstarať profesionálny palacinkovač. Ten sa vám bude totiž hodiť v prípade, že plánujete robiť na jeden záťah naozaj veľa palaciniek alebo si jednoducho budete chcieť pripraviť palacinku veľkú až 480 mm.

Profesionálne palacinkovače sú veľmi výkonné a ich príkon by sa mal pohybovať od 3000 W hore. V týchto výšinách sa môžete stretnúť aj s palacinkovačmi, ktoré majú 7000 W, ale to sú už modely skutočne určené na použitie v stánkoch s občerstvením či v reštauráciách.

  • Rýchla príprava

  • Možnosť robiť obrovské palacinky

  • Kvalitný a odolný materiál

  • Robustné telo

  • Krásne tenké a rovnomerne prepečené palacinky

  • Vysoká cena

  • Vyššia váha

Panvica na palacinku

Klasická panvica na palacinku síce nie je palacinkovačom v pravom slova zmysle, ale určite sa ju ako jednu z možností prípravy palaciniek hodí uviesť. Palacinky totiž vďaka nepriľnavému teflónovému poťahu zvláda robiť vynikajúce.

Dajú sa na nej pripraviť aj veľké palacinky, pretože tie najväčšie panvice na palacinku majú priemer viac ako 30 cm. Avšak pripraviť na nej tenulinké francúzske palacinky crêpes môže byť pre niektorých kuchárov zložitejšie.

  • Skladnosť

  • Nižšia cena

  • Nepriľnavý povrch

  • Horšie sa na nej pripravujú tenké francúzske palacinky

  • Manipulácia s panvicou môže byť pre niekoho zložitejšia

Materiál platne a tela palacinkovača

Platne palacinkovačov sa vyrábajú buď z hliníka alebo liatiny. Dôležité ale je, aby mali nepriľnavý povrch, vďaka ktorému nebudete musieť pri príprave palaciniek používať zbytočne veľké množstvo tuku. Tou nepriľnavou povrchovou úpravou u domácich palacinkovačov býva spravidla teflón, ktorým je potiahnutá hliníková ohrevná doska.

Vďaka teflónu sa palacinky nepripaľujú a môžete si pripraviť aj skutočne diétny variant úplne bez tuku. Tento nepriľnavý povrch nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť, po každej palacinke stačí plát, ak je to vôbec potrebné, jednoducho utrieť kuchynskou papierovou utierkou.

Na teflón sa nesmú používať žiadne chemické čističe alebo drôtenky, pretože by vrstvu teflónu mohli poškodiť, a palacinky by sa tak začali pripaľovať. Pripečenejšie zvyšky cesta očistite navlhčenou handričkou.

Pri palacinkovačoch určených na komerčné účely sa používajú iné odolnejšie materiály, teda liatina, liatina potiahnutá smaltom či kombinácia chrómu a liatiny.

Telo domácich palacinkovačov býva často vyrobené z plastu, vďaka ktorému je prístroj ľahký a jeho cena priaznivá. Palacinkovače pre komerčné využitie bývajú zostavené z nerezovej ocele, ktorá zaručuje odolnosť a dlhú životnosť. Sú však výrazne ťažšie a drahšie.

Výber palacinkovača podľa príkonu

Príkon palacinkovača sa vyjadruje vo wattoch (W) a podľa tohto údaja spoznáte, aký výkonný spotrebič je. Čím vyššiu hodnotu príkonu zariadenie bude mať, tým viac energie bude pri svojej prevádzke spotrebovávať. Okrem toho ale aj tento údaj napovedá, ako rýchlo dôjde k nahriatiu platne, respektíve ako dlho vám bude trvať, kým pripravíte jednu palacinku.

Aby ste teda na palacinky nečakali príliš dlho, je vhodné si zvoliť domáci model s príkonom od 900 W nahor, palacinky pre komerčné využitie by mal začínať na 3000 W. Kým príkon domácich modelov sa pohybuje od 900 W do 1600 W, profesionálne palacinkovače majú príkon aj 7000 W a viac.

Rady na záver

Zatiaľ čo niektoré palacinkovače majú v návode priamo uvedené, že sa nesmú používať na nič iné ako na prípravu palaciniek, iné umožňujú ďaleko rozmanitejšie využitie. Použijete ich ako gril, takže na nich môžete pripravovať okrem palaciniek a lievancov aj vajcia, slaninu, grilovať rôzne druhy mäsa, ryby, piecť zemiakové placky, toasty, tortilly a všetko ostatné, čo by ste normálne pripravovali na grile.

  • Teplota - počkajte, až platňa palacinkovača dosiahne požadovanú teplotu

  • S tukom aj bez tuku - platňu potierajte pred každou palacinkou buď olejom, alebo olej pridajte rovno do cesta a vždy pred naliatím na platňu zmes na palacinky premiešajte, aby sa olej v ceste rovnomerne rozprestrel. Pokiaľ chcete mať palacinky diétne, dajú sa pripraviť aj úplne bez oleja.

  • Aby sa stierka nelepila - pred samotným roztieraním cesta na horúcej platni namočte drevenú stierku do studenej vody. Vďaka tomu sa nebude cesto na stierku lepiť. Po rozotrení cesta na platňu stierku opäť namočte do vody.

  • Pravidlo hodinových ručičiek - cesto vždy rozotierajte v smere hodinových ručičiek a nikdy sa nevracajte opačným smerom

  • Pracujte rýchlo - cesto by ste mali rozotrieť v čo možno najkratšom čase, pretože palacinkovače pečú veľmi rýchlo

  • Pekne zľahka - na stierku netlačte, len zľahka cesto hlaďte a rozháňajte po platni smerom von

  • Opatrne s teflónom - na teflónovú plochu používajte vždy buď drevené alebo plastové doplnky, nikdy nie kovové