Platne palacinkovačov sa vyrábajú buď z hliníka alebo liatiny. Dôležité ale je, aby mali nepriľnavý povrch, vďaka ktorému nebudete musieť pri príprave palaciniek používať zbytočne veľké množstvo tuku. Tou nepriľnavou povrchovou úpravou u domácich palacinkovačov býva spravidla teflón, ktorým je potiahnutá hliníková ohrevná doska.
Vďaka teflónu sa palacinky nepripaľujú a môžete si pripraviť aj skutočne diétny variant úplne bez tuku. Tento nepriľnavý povrch nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť, po každej palacinke stačí plát, ak je to vôbec potrebné, jednoducho utrieť kuchynskou papierovou utierkou.
Na teflón sa nesmú používať žiadne chemické čističe alebo drôtenky, pretože by vrstvu teflónu mohli poškodiť, a palacinky by sa tak začali pripaľovať. Pripe čenejšie zvyšky cesta očistite navlhčenou handričkou.
Pri palacinkovačoch určených na komerčné účely sa používajú iné odolnejšie materiály, teda liatina, liatina potiahnutá smaltom či kombinácia chrómu a liatiny.
Telo domácich palacinkovačov býva často vyrobené z plastu, vďaka ktorému je prístroj ľahký a jeho cena priaznivá. Palacinkovače pre komerčné využitie bývajú zostavené z nerezovej ocele, ktorá zaručuje odolnosť a dlhú životnosť. Sú však výrazne ťažšie a drahšie.