Ako vybrať panvicu?

Kvalitná panvica je základom každej kuchyne. Môžete na nej smažiť, flambovať, dusiť alebo dokonca pripravovať omáčky. Aby ste z panvice vyťažili maximum, musíte si vybrať nielen tvar, ale hlavne materiál. Mali by ste sa zamerať aj na nepriľnavosť, odolnosť voči poškodeniu a požiadavky na údržbu. Všetko sa dozviete v našom radcovi Ako vybrať panvicu.

Kvalitná panvica je základom každej kuchyne. Môžete na nej smažiť, flambovať, dusiť alebo dokonca pripravovať omáčky. Aby ste z panvice vyťažili maximum, musíte si vybrať nielen tvar, ale hlavne materiál. Mali by ste sa zamerať aj na nepriľnavosť, odolnosť voči poškodeniu a požiadavky na údržbu. Všetko sa dozviete v našom radcovi Ako vybrať panvicu.

Doba čítania 8 min.
Jakub, redakcia Heureka.sk
Ako vybrať panvicu sa dozviete v našom radcovi

Ako vybrať panvicu podľa typu

Ten správny typ panvice vyberajte s ohľadom na pripravovaný pokrm. Práve účel a konkrétny spôsob využitia je základ, z ktorého pri výbere vychádzajte. To sa odrazí v perfektnej funkčnosti, dlhej životnosti a v neposlednom rade aj v rýchlosti varenia a chuti výsledného pokrmu.

wok panvica

Ako vybrať wok panvicu

Wok panvica je známa najmä v ázijskej kuchyni. Je hlboká, má okrúhle dno a celkovo pripomína misu s tenkými stenami. Je ideálna na rýchle stir-fry smaženie na vysokom ohni, za rýchleho miešania a prehadzovania. Dno sústreďuje teplo, čo umožňuje variť a smažiť s relatívne malým množstvom oleja. 

Dlhá rukoväť uľahčuje jej premiestňovanie. Manipuláciu však väčšinou uľahčuje aj menšia rukoväť na opačnej strane. Spomedzi materiálov sa často vyhľadáva liatinový wok a panvica wok z ocele. Okrem modelov na vysoký oheň nájdete aj ďalšie varianty, ako napríklad wok na indukciu, elektrickú wok panvicu a wok panvicu na gril.

panvica na palacinky panvica na lievance

Na palacinky a lievance

Panvica na palacinky je inšpirovaná francúzskou kuchyňou a má znížený okraj na ľahké obracanie. Je ľahká a dokonale plochá. Jej tenké dno zaisťuje stály a predovšetkým rovnomerný ohrev. Prípravu vám uľahčí nepriľnavý povrch a dlhá rukoväť. Na použitie na indukčnej varnej doske hľadajte v kategórii panvica na palacinky indukcia.

Panvica na lievance je potom typická svojimi priehlbinkami v rôznom počte. Môžete tak naraz pripraviť 3, 4 alebo dokonca 7 úplne rovnakých lievancov. Tieto symetrické formičky môžete použiť aj na prípravu napríklad volských alebo zemiakových placiek. Vašej fantázii sa medze nekladú.

grilovacia panvica

Grilovacia

Grilovacia panvica je charakteristická svojím dnom, na ktorom na prvý pohľad zaujmú grilovacie ryhy, ktoré zanechávajú na mäse a zelenine typické zuhoľnatené stopy. Ich úloha však nie je len kozmetická, pretože umožňujú odkvapkávanie oleja a šťavy, čím zabraňujú duseniu a zabezpečujú skutočné grilovanie. Bývajú ťažké, keďže ide o klasický variant liatinovej grilovacej panvice alebo titánovej grilovacej panvice. V našej ponuke však nechýba ani grilovacia panvica na indukciu.   

Materiál a vyššia hmotnosť zaručuje, že panvica udrží dlho teplo v dostatočnej miere, čo je pre grilovanie úplne zásadné. Štvorcový tvar zaisťuje dostatok pracovnej plochy. V ponuke nájdete aj steakovú panvicu alebo špeciálnu panvicu na gril.

panvica na ryby

Na ryby

Panvica na ryby je väčšia, prípadne priamo oválna, aby sa do nej zmestila celá ryba a neprečnievala von. Zároveň tieto panvice disponujú takou povrchovou úpravou, aby nedochádzalo k pripaľovaniu ani v prípade, že použijete absolútne minimum tuku. Často tiež ponúkajú odnímateľnú rukoväť, aby sa dali používať v rúre.

univerzálna panvica

Univerzálna

Univerzálnu panvicu si vyberte v prípade, že máte v kuchyni málo miesta a skladovanie 5 rôznych panvíc na rôzne pokrmy pre vás jednoducho neprichádza do úvahy. Je tiež ideálna pre sviatočných kuchárov, ktorí si jednoducho nechcú príliš komplikovať život. V tomto prípade sa zamerajte predovšetkým na použitý materiál. Ďalšou možnosťou sú napríklad smažiace panvice, obojstranné panvice a praktická súprava panvice s pokrievkou.

Akú panvicu podľa materiálu

Investícia do kvalitnej panvice z odolného a trvanlivého materiálu sa rozhodne oplatí. Pri vybranom modeli si dobre preštudujte nielen materiál, ale aj technológiu výroby aj informácie o odolnosti. Majte na pamäti, že lisovaná hliníková panvica sa pomerne rýchlo zničí, ale odlievaný hliníkový model s extra silným dnom je veľmi odolný. Niektoré materiály vydržia pri dobrej starostlivosti desaťročia (liatina, smalt, meď), iné sú oveľa citlivejšie a náchylnejšie na poškodenie (keramika, teflón).

Pri výbere panvice berte ohľad aj na materiál rukoväte. Tá je najčastejšie z rovnakého materiálu ako telo panvice. Kvôli pohodlnejšej manipulácii býva často pokrytá vrstvou dreva, plastu či silikónu. Čo je na jednu stranu pohodlné, pretože sa s panvicou ľahko manipuluje, ale na stranu druhú je to limitujúce. Pri príprave niektorých pokrmov sa hodí, keď môžete celú panvicu vložiť na dopečenie ešte do rúry. Ale práve rukoväť z horľavého materiálu vám v tom môže brániť. Riešením je rukoväť, ktorú možno jednoducho vycvaknutím z panvice odňať.

Liatina

Liatinová panvica je ťažká a veľmi odolná. Nezničí ju vysoká teplota, ostré nástroje ani umývanie v umývačke. Výborne vedie teplo a hodí sa aj na servírovanie pokrmov. Hodí sa aj pre všetky typy varných dosiek, problém nie je ani liatinová panvica na indukciu. Celoliatinovú panvicu môžete dať aj na oheň a do rúry. Všestrannosť využitia podčiarkne variant liatinová panvica s pokrievkou, ktorá umožní aj dusenie. Zle znáša napr. paradajky a iné kyslé potraviny, vajcia alebo jemné ryby.  

Titan

Titánová panvica je veľmi pevná, ale zároveň si zachováva svoju ľahkosť. Vyrába sa zo zmesi prevažne hliníka alebo ocele. Má vynikajúcu tepelnú vodivosť a je odolná voči poškriabaniu a celkovému opotrebovaniu. Nepriľnavý povrch znamená aj minimálnu potrebu tuku pri smažení. Na trhu opäť nechýba ani verzia titánovej panvice na indukciu.

Keramika

Keramická panvica sa hodí na pomalú prípravu jedál pri nižších teplotách. V potravinách tak zachováva viac vitamínov a minerálov. Spájaná je často so zdravým stravovaním. Modely z tohto materiálu, vrátane keramickej panvice na indukciu, nemajú takú odolnosť voči poškodeniu. Umývanie v umývačke riadu sa preto v tomto prípade neodporúča.

Ďalšie materiály

Medzi ďalšie obľúbené materiály patrí napr. teflónová panvica. Ide o najčastejšie používaný nepriľnavý materiál, ktorý však ponúka len nízku odolnosť voči poškriabaniu a teplotám nad 250 °C.

Oceľová panvica dobre znáša vysoké teploty a nepoškodíte ju ani použitím kovovej obracačky. Jedlo sa však rýchlejšie pripaľuje. Podobne je na tom aj nerezová panvica. Odolnú a zdravotne nezávadnú povrchovú úpravu ponúknu smaltované panvice

Dlhú životnosť a tepelnú vodivosť vám zaručí aj medená panvica. Tá rýchlo reaguje aj na najjemnejšie zmeny teplôt pri varení. Nadčasový je aj jej dizajn, pamätajte ale na zložitejšiu údržbu a vyššiu obstarávaciu cenu. Pri výbere si dajte pozor na hliníkové panvice s medeným náterom, ktoré sú na pohľad od medených modelov na nerozoznanie, ale funkčnosťou a životnosťou sa nemôžu pravej medenej panvici rovnať.

Akú panvicu na indukciu

Panvica na indukciu, rovnako ako každý iný takto určený riad, funguje na princípe elektromagnetickej indukcie. Má teda magneticky vodivé dno, tzv. feromagnetické. Pri umiestnení na indukčnú dosku tak vzniká magnetické pole, vďaka ktorému sa aktivuje indukčná cievka, ktorá následne ohrieva dno panvice. Varenie na indukcii je preto rýchlejšie, úspornejšie a čistejšie.   

Riad, ktorý máte už doma, môžete jednoducho vyskúšať priložením magnetu ku dnu. Ak magnetické je, je možné ho použiť na indukciu. Ide väčšinou o liatinu, oceľ alebo viacvrstvové dno, kedy jedna z vrstiev je feromagnetická. Na obale hľadajte symbol cievky alebo priamo nápis “Indukcia”.

Ďalšie hľadiská

Rozmery a hmotnosť

Pri výbere sa zamerajte na priemer a na výšku okraja (hĺbku panvice). Malé panvice majú priemer do 24 cm a sú vhodné pre 1–2 osoby. Priemer stredných panvíc je zhruba 25–30 cm. Táto veľkosť je najbežnejšia a hodí sa na univerzálne využitie. Veľké panvice majú priemer od 31 cm a sú ideálnou voľbou pre početné domácnosti.

Masívnejšie panvice bývajú ťažšie a manipulácia s nimi je horšia. Veľká liatinová panvica môže vážiť viac ako 2 kg. Ak k tomu pripočítate množstvo jedla, môžete sa dostať aj na 3 - 4 kg. Najväčšiu rolu zohráva hmotnosť pri panviciach na palacinky, na ktorých budete palacinky obracať prehadzovaním.

Design

Klasické medené či liatinové panvice sa skvele hodia do kuchyne vo francúzskom štýle. Moderné keramické alebo titánové modely vo farebnom prevedení sa budú vynímať v moderných domácnostiach. Pri výbere panvice sa však v prvom rade držte funkčných vlastností, až potom berte do úvahy vzhľad. Ak si zaobstaráte nadčasovú medenú panvicu, musíte počítať aj s náročnejšou údržbou.

Rady na záver

  • Ako vyčistiť teflónovú panvicu - teflón je veľmi citlivý, nepoužívajte žiadne agresívne čistiace prostriedky ani drôtenku alebo špongiu s drsným povrchom, nedávajte do umývačky a ak na nich niečo priľne, zotrite to papierovým obrúskom.

  • Ako vyčistiť liatinovú panvicu – tieto panvice znesú takmer všetko a nerobí im problém umývania v umývačke ani drhnutie drôtenkou, ale musíte ich dobre osušiť, aby nehrdzaveli.

  • Čistenie nerezovej panvice - zvládajú umývanie v umývačke, ale neznesú abráziu, takže nepoužívajte žiadne drôtenky ani tekuté piesky. Ak sa vám na panvici niečo pripieklo, odmočte to alebo panvicu zalejte vodou, prisypte kypriaci prášok a chvíľu varte. Zvyšky sa uvoľnia.

  • Titánovú panvicu - môžete dať do umývačky za podmienok, že teplota nepresiahne 60 °C a na umývanie použijete šetrný prostriedok.

  • Hliníkové panvice - sú citlivé na zmenu farby. Ak sa dostanú do kontaktu so sódou, sčernejú, ale to sa dá vyriešiť vytretím panvice alkoholom v kombinácii s olejom v pomere 1:1.

  • Keramická panvica - na tú musíte jemne. Keramické panvice nepatria do umývačky, nie je vhodné na ne používať agresívne či abrazívne čistiace prostriedky. Nečistoty radšej zotrite papierovou utierkou alebo panvicu odmočte.

  • Medená panvica – nepatrí do umývačky a na umývanie je vhodné používať špeciálne čistiace prostriedky, ktoré panvicu šetrne umyjú a zároveň sa postarajú aj o jej lesk.

  • Smaltovaná panvica - zvyčajne sa dá umývať v umývačke riadu.

  • Oceľové panvice - odolajú mechanickému poškodeniu a abrázii, ale sú citlivé na zvyšky vody, kvôli ktorým by mohli zhrdzavieť.

Ak chcete dať panvicu do umývačky, dobre sa zoznámte s odporúčaním výrobcu. Niektoré materiály sú odolné a pravidelné umývanie v umývačke im nijako neuškodí. Ale iné môžu byť po niekoľkých cykloch v umývačke na odpis. Väčšina nepriľnavých povrchov zle znáša záverečný proces leštenia, pri ktorom dochádza k poškodeniu ich vlastností.

Iná výbava do kuchyne

Elektrické pečiace panvice

Elektrické pečiace panvice

  • 52 produktov

Elektrické pečiace panvice
Pokrievky

Pokrievky

  • 1084 produktov

Pokrievky
Tlakové hrnce

Tlakové hrnce

  • 237 produktov

Tlakové hrnce
Hrnce

Hrnce

  • 3370 produktov

Hrnce
Elektrické hrnce

Elektrické hrnce

  • 175 produktov

Elektrické hrnce