Ten správny typ panvice vyberajte s ohľadom na pripravovaný pokrm. Práve účel a konkrétny spôsob využitia je základ, z ktorého pri výbere vychádzajte. To sa odrazí v perfektnej funkčnosti, dlhej životnosti a v neposlednom rade aj v rýchlosti varenia a chuti výsledného pokrmu.
Ako vybrať wok panvicu
Wok panvica je známa najmä v ázijskej kuchyni. Je hlboká, má okrúhle dno a celkovo pripomína misu s tenkými stenami. Je ideálna na rýchle stir-fry smaženie na vysokom ohni, za rýchleho miešania a prehadzovania. Dno sústreďuje teplo, čo umožňuje variť a smažiť s relatívne malým množstvom oleja.
Dlhá rukoväť uľahčuje jej premiestňovanie. Manipuláciu však väčšinou uľahčuje aj menšia rukoväť na opačnej strane. Spomedzi materiálov sa často vyhľadáva liatinový wok a panvica wok z ocele. Okrem modelov na vysoký oheň nájdete aj ďalšie varianty, ako napríklad wok na indukciu, elektrickú wok panvicu a wok panvicu na gril.
Na palacinky a lievance
Panvica na palacinky je inšpirovaná francúzskou kuchyňou a má znížený okraj na ľahké obracanie. Je ľahká a dokonale plochá. Jej tenké dno zaisťuje stály a predovšetkým rovnomerný ohrev. Prípravu vám uľahčí nepriľnavý povrch a dlhá rukoväť. Na použitie na indukčnej varnej doske hľadajte v kategórii panvica na palacinky indukcia.
Panvica na lievance je potom typická svojimi priehlbinkami v rôznom počte. Môžete tak naraz pripraviť 3, 4 alebo dokonca 7 úplne rovnakých lievancov. Tieto symetrické formičky môžete použiť aj na prípravu napríklad volských alebo zemiakových placiek. Vašej fantázii sa medze nekladú.
Grilovacia
Grilovacia panvica je charakteristická svojím dnom, na ktorom na prvý pohľad zaujmú grilovacie ryhy, ktoré zanechávajú na mäse a zelenine typické zuhoľnatené stopy. Ich úloha však nie je len kozmetická, pretože umožňujú odkvapkávanie oleja a šťavy, čím zabraňujú duseniu a zabezpečujú skutočné grilovanie. Bývajú ťažké, keďže ide o klasický variant liatinovej grilovacej panvice alebo titánovej grilovacej panvice. V našej ponuke však nechýba ani grilovacia panvica na indukciu.
Materiál a vyššia hmotnosť zaručuje, že panvica udrží dlho teplo v dostatočnej miere, čo je pre grilovanie úplne zásadné. Štvorcový tvar zaisťuje dostatok pracovnej plochy. V ponuke nájdete aj steakovú panvicu alebo špeciálnu panvicu na gril.
Na ryby
Panvica na ryby je väčšia, prípadne priamo oválna, aby sa do nej zmestila celá ryba a neprečnievala von. Zároveň tieto panvice disponujú takou povrchovou úpravou, aby nedochádzalo k pripaľovaniu ani v prípade, že použijete absolútne minimum tuku. Často tiež ponúkajú odnímateľnú rukoväť, aby sa dali používať v rúre.
Univerzálna
Univerzálnu panvicu si vyberte v prípade, že máte v kuchyni málo miesta a skladovanie 5 rôznych panvíc na rôzne pokrmy pre vás jednoducho neprichádza do úvahy. Je tiež ideálna pre sviatočných kuchárov, ktorí si jednoducho nechcú príli š komplikovať život. V tomto prípade sa zamerajte predovšetkým na použitý materiál. Ďalšou možnosťou sú napríklad smažiace panvice, obojstranné panvice a praktická súprava panvice s pokrievkou.
Ďalšiu inšpiráciu hľadajte na našich stránkach Ako na zdravé grilovanie a Recept na jogurtovú marinádu na kuracie mäso. Rady a tipy do vašej kuchyne hľadajte aj v našich radcoch Ako vybrať hrniec alebo Ako vybrať panvicu na pečenie.