Čo vedieť pred nákupom?

Hľadáte jednoduché domáce zariadenie na každodenné použitie, alebo máte pizzu spojenú s teplými letnými večermi pri grile? Pripravte sa, že vonkajšia pec vyžaduje väčšiu počiatočnú investíciu a zložitejšiu údržbu, ale priblížite sa s ňou skutočnému talianskemu poňatiu pizze. Zaobstarať si ale môžete profesionálnu vnútornú pec, ktorá sa bežne používa v pizzériách.
Nie je možné úplne jednoznačne povedať, že jedna možnosť je lepšia ako druhá – ide čisto o vaše preferencie a súčasné možnosti.
Záleží vám na multifunkčnosti?

Najmä domáce elektrické pece sú vyrobené tak, aby sa v nich dali pripraviť aj palacinky či omelety. Iné zase spoľahlivo upečú chlieb alebo mäso. Dôležité je preto premyslieť si, či zariadenie kupujete skutočne iba na pizzu, alebo ním chcete čiastočne nahradiť teplovzdušnú rúru. Oboje je možné.
Pece na pizzu podľa typu
Domáca pec

Upečie pizzu v priebehu niekoľkých minút
Jednoduchá príprava
Pečenie bez dymu a zápachu
Pripraví aj palacinky alebo vajíčka
Ťažšie čistenie
Bez autentického zážitku z pravej pece
Veľakrát nižšia maximálna teplota
Vonkajšia pec

Autentický zážitok
Skvelá pizza
Možnosť napojenia na plynový gril
Vynikajúca na letné večery
Vyžaduje miesto na záhrade
Jednoduchá inštalácia a údržba
Skôr sezónna záležitosť
Mini rúra

Skvelá pizza za niekoľko minút
Čiastočne nahradí klasickú rúru
Upečie aj chlieb, koláč a iné pochúťky
Často nižšia teplota pečenia
Nutná údržba
Profesionálna rúra

Vynikajúca pizza ako z pizzérie
Ideálna do reštaurácie
Viac komôr umožní robiť viac pízz naraz
Vyššia cena
Ťažšia inštalácia a údržba
Vyžaduje veľký priestor
Kľúčové parametre
Príkon
Príkon vám poodhalí dve kľúčové informácie – odhadovanú spotrebu a rýchlosť pečenia. Hodnota totiž udáva, koľko energie pec spotrebuje za hodinu používania. Vyšší príkon ale obvykle znamená aj rýchlejšie rozpálenie a prípravu jedla. Je teda na vás nájsť rovnováhu medzi ideálnou spotrebou a rýchlosťou.
Väčšina domácich pecí bude mať príkon nižší ako 7 260 W. Jednoduché elektrické pece by nemali presiahnuť 2 000 W. Hodnoty vyššie ako 7 260 W sú potom vyhradené profesionálnym gastro peciam s viacerými komorami, určeným do pizzérií alebo pekární, kde nejde len o kvalitu, ale aj kvantitu upečených dobrôt.
Maximálna teplota
Na maximálnu teplotu si dajte pozor hlavne pri výbere lacných, spotrebných modelov elektrických pecí. Aby pečenie v samostatnej peci malo zmysel, musí zvládnuť piecť aspoň pri 350 °C. Niektoré modely totiž dokážu opekať maximálne pri 200-220 °C, čo je zhruba tak rovnako ako obyčajná teplovzdušná rúra. Potom by bol nákup takmer zbytočný.

Najdôležitejšie funkcie
Funkcia sa líši podľa zvoleného typu, pravdepodobne nenájdete jeden model so všetkými, preto si radšej nájdite pár favoritov, ktorí sú pre vás dôležití:
Časovač – spustenie a vypnutie opekania podľa potreby
Funkcia panvice – spodná časť pece môže slúžiť na smaženie a opekanie
Programy podľa typu pizze – programy na pečenie na newyorskú alebo neapolskú pizzu
Kamenné dno – rovnomerná distribúcia tepla a autentická chuť
Teplomer – zabezpečenie ideálnej teploty na pečenie
Lopatka – na správne zasúvanie a vysúvanie pizze
K niektorým modelom pizza pecí je pribalený vhodný plech a lopatka.
Ako pripraviť cesto na pizzu?
1) Do zhruba 300 ml vody pridajte 18 g droždia, lyžicu cukru, lyžicu múky a nechajte cca 20 minút vykysnúť.
2) Pridajte do hmoty 500 g múky, 3 lyžice olivového oleja a spracujte do hladkého cesta, ktoré nechajte zhruba hodinu odstáť a kysnúť.
3) Potom už nastal čas roztiahnuť cesto na plech a zdobiť podľa ľubovôle. Len ananás nechajte v kľude odpočívať v úschovni ovocia. ;)
Príslušenstvo
Čo by sa vám k peci mohlo hodiť?
Krájač na pizzu – každý pizzár potrebuje to správne náradie
Plechy na pizzu – aby každá mala dokonalý tvar
Chlebové a pizza zmesi – keď budete chcieť ísť na istotu
Mrazené pizze – a keby sa to náhodou raz nepodarilo...