Ako vybrať pedále na bicykel?

Aké pedále na bicykel sú pre vás najvhodnejšie? To záleží na štýle jazdy. Ako občasní rekreační jazdci alebo cyklisti pohybujúci sa predovšetkým v meste si vystačíte so základným druhom pedálov na bicykel. Pokiaľ ale máte ambície k výkonnostnej jazde alebo by ste chceli s bicyklom zavítať do ťažšieho terénu, oplatí sa zamerať sa na špecializovanejšie typy. Správny pedál totiž pomôže lepšiemu prenosu sily na bicykel aj istote na nespevnenej ceste.

Aké pedále na bicykel sú pre vás najvhodnejšie? To záleží na štýle jazdy. Ako občasní rekreační jazdci alebo cyklisti pohybujúci sa predovšetkým v meste si vystačíte so základným druhom pedálov na bicykel. Pokiaľ ale máte ambície k výkonnostnej jazde alebo by ste chceli s bicyklom zavítať do ťažšieho terénu, oplatí sa zamerať sa na špecializovanejšie typy. Správny pedál totiž pomôže lepšiemu prenosu sily na bicykel aj istote na nespevnenej ceste.

Doba čítania 7 min.
Jiří, redakcia Heureka.sk

Aké pedále na bicykel existujú?

Klasické (ohrádkové)

Základný typ pedálov, ktorý poznáte z lacnejších bicyklov alebo bicyklov do mesta. Pedál tvorí takzvaná ohrádka, ktorá môže byť z plastu alebo kovu. Vzhľadom na svoju konštrukciu, kedy topánka nie je s pedálom nijako pevne spojená, zaberáte iba pri pohybe nohy smerom dole. Topánka tiež môže z pedála ľahkú skĺznuť, obzvlášť za vlhkého počasia. Na druhú stranu vás klasické pedále na bicykel nijako neobmedzujú vo výbere obuvi.

Ohrádkové pedále na bicykel môžu byť plastové alebo kovové. Tie z plastu sú určené skutočne len na sviatočné jazdenie, pretože majú obmedzenú výdrž a pod váhou dospelého môžu prasknúť. Na druhej strane vďaka svojej nízkej hmotnosti a cene nájdu uplatnenie ako pedále na detské bicykle. U kovových pedálov sa zlomenia báť nemusíte, ale ani odolnejší materiál nezaručuje, že vám noha z pedála nezíde.

  • Lacné

  • Nezáleží na použitej obuvi

  • Neefektívne šliapanie

  • Noha z nich môže ľahko skĺznuť

  • Plastové varianty majú nízku odolnosť

Klasické pedále

Nášľapné

Nášľapné pedále na bicykel umožňujú pevné spojenie pedála s topánkou. Pedál obsahuje čeľuste s pružinou, do ktorých sa nášľapom zacvakne špeciálna cyklistická obuv s takzvanými „kuframi“ v podrážke. Mechanizmus potom drží topánku na mieste. Vycvaknutie z pedála sa vykonáva pohybom päty smerom od bicykla.

Pedále s nášľapom umožňujú efektívne šliapanie, pretože umožňujú ťah nôh aj pri pohybe hore. Zároveň zabraňujú skĺznutiu nohy. Vyberajú si ich tak cyklisti zameraní na výkon.

  • Efektívne šliapanie – ťah prebieha aj pri pohybe nohy smerom hore

  • Zabraňujú skĺznutiu nohy z pedála

  • Je nutná špeciálna obuv (bez nej nemožno na bicykli jazdiť)

  • Nacvakávanie a vycvakávanie vyžaduje nácvik

  • Spojovací mechanizmus sa môže zaniesť a sťažiť nacvakávanie

  • Nemusí byť vhodné do ťažšieho terénu, kde je nutná voľnosť nohy

  • Na cestný bicykel
    Cestné nášľapné pedále sú iba jednostranné, to znamená, že pre našliapnutie musíte peračník otočiť vždy do správnej polohy. To sťažuje nástup. Jednostranné pedále sú prispôsobené vysokému výkonu na cestnom bicykli – majú väčšiu plochu, teda lepšie prenášajú tlak pri šliapaní, a znesú veľmi intenzívnu záťaž. Nevýhodou je, že masívnejší kufor z tretry vyčnieva, čo sťažuje chôdzu po zosadnutí z bicykla. Pozor si tiež musíte dať na kompatibilitu s obuvou, pretože väčší kufor je k podrážke pripevnený tromi až štyrmi skrutkami, na rozdiel od nášľapov pre MTB, kde sú skrutky iba dve.

  • Na horský bicykel
    Nášľapné pedále na horský bicykel môžu byť obojstranné aj jednostranné. Obojstranný variant uľahčuje rýchle našliapnutie v teréne. Kufre MTB nášľapov sú väčšinou dvojskrutkové, nie sú teda zameniteľné s kuframi pre cestné pedále. Vďaka tomu ale umožňujú mierny pohyb päty do strán a teda komfortnejšie šliapanie. Najrozšírenejším systémom tohto typu sú SPD pedále na bicykel od Shimano. Ich výhodou je možnosť normálnej chôdze po zosadnutí z bicykla, pretože kufre z podrážky cyklo topánok takmer nevystupujú.

Nášľapné pedále

Platformové

Platformy na bicykel sa podobajú klasickým pedálom, plocha pedálu je však podstatne väčšia a nesie tiež drobné tŕne alebo piny, ktoré majú za úlohu zapichnúť sa do podrážky obuvi a udržať tak nohu na mieste. Od toho sa platformy tiež niekedy prezývajú „pedále s pinmi“.

V spojení s vhodnou obuvou topánka z pedála neskĺzne, a to ani v náročnom teréne. Zároveň je noha ihneď pripravená na opustenie pedála. Platformy si tak obľúbili jazdci technicky náročných disciplín ako downhill, enduro či freeride, kde je občas potrebné zaprieť sa nohou o terén. Ocenia ich aj vyznávači freestyle jazdenia, kde je voľnosť nohy kľúčová pre prevedenie trikov. Platformy sú tak vhodné ako pedále na BMX.

  • Veľká oporná plocha

  • Noha z nich neskĺzne

  • Voľnosť nohy

  • rovnako ako klasické pedále nezaberajú pri pohybe nohy smerom hore

  • riziko poškriabania holene alebo lýtka o piny

Platformové pedále

Kombinované

Kombinované pedále na bicykel spájajú vlastnosti nášľapov a platforiem. Z jednej strany môže byť mechanizmus na nacvaknutie, zatiaľ čo z druhej strany šľapka s pinmi alebo klasický pedál. Hodí sa tak pre jazdcov, ktorí jazdia viacerými štýlmi alebo ich podľa potreby striedajú. Napríklad na dochádzanie do práce je možné využiť normálnu obuv a cez víkend pri prechádzke zase poriadne zabrať s nášľapmi.

  • Riešenie dva v jednom

  • Umožní viac štýlov jazdenia bez opakovanej demontáže a montáže pedálov

  • Pri pretočení pedálu nebezpečenstvo skĺznutia obuvi

  • Ťažšie nacvakávanie (zámky sú len na jednej strane)

Kombinované pedále

Aké pedále na horský bicykel / MTB?

Pri výbere MTB pedálov na bicykel máte tri možnosti:

  • klasické pedále

  • platformové

  • nášľapné.

Pokiaľ jazdíte len rekreačne, vystačíte si s klasickými ohrádkovými pedálmi z kovu. Ak sa hodláte pustiť do terénu nad rámec cyklotrás alebo chcete skúsiť napríklad zjazd, pozrite sa na platformy s pinmi, ktoré vašu nohu udržia na pedáli aj pri väčších nerovnostiach. Pokiaľ bažíte po vyššom výkone a chcete zefektívniť šliapanie, pozrite sa po nášľapoch pre MTB.

Aké pedále na cestný bicykel?

Ak hľadáte špecifický typ pedálu na cestný bicykel, potom vám ide predovšetkým o ideálny prenos sily na bicykel. Ideálnou voľbou sú tak nášľapy, s ktorými zaberáte v celom rozsahu pohybu.

Najčastejšie otázky

Pripravte si plochý 15 mm kľúč na pedále. Potom si ujasnite, na ktorú stranu pedále povoľovať. To zistíte podľa pravej (R), alebo ľavej (L) orientácie, ktorá je väčšinou vyrazená na osi. Ľavý pedál povolíte točením kľukou dopredu (v smere jazdy), pravý točením na druhú stranu (proti smeru).

Kufre sa predávajú spoločne s pedálom, na podrážku topánky ich potom naskrutkujete. Pozor si však musíte dať na to, či vaše topánky pojmú dodávané kufre, teda či majú uchytenie pomocou dvoch, troch alebo štyroch skrutiek.

Odpoveďou sú kombinované pedále s SPD nášľapmi na jednej strane a klasickými pedálmi na strane druhej. Môžete si skúsiť jazdu aj vycvakávanie z nášľapov, ale zároveň neprídete o možnosť dôjsť do cieľa na obyčajných pedáloch, keby to bolo nevyhnutné.