Typy piva
U nás je možné tiež zakúpiť špeciálne pivá, ktoré majú napríklad čokoládovú, medovú či karamelovú príchuť. Pochutnať si však môžete aj na pive:
IPA - svetlé alebo polotmavé pivo; kvasené vrchom; s vyšším obsahom alkoholu
APA - nie je tak silné ako IPA
ALE - býva vysokostupňové, je preto silnejšie
Stout - tmavé pivo, ktoré sa vyrába z praženého sladu, jačmeňa, chmeľu, vody a pivných kvasiniek; má hustú penu a tmavú farbu
Pšeničné pivo - vyrába sa z pšenice či pšeničného sladu
Radler - ochutené ovocné pivá, ktoré majú príchuť malín, černíc alebo napríklad bazy
Žitné pivo - pripravuje sa zo žita; pivo je veľmi jemné
NEIPA - tomuto pivu sa tiež hovorí hazy IPA; vyrába sa z ovsených a pšeničných vločiek; má nižšiu horkosť a tropickú chuť
EPA – pivo kvasené vrchom s vysokým podielom pšenice a ďalších obilnín, napríklad ovsa
Porter - tmavé chmeľové pivo, ktoré v sebe nesie sladovú príchuť; veľmi silné
Nefiltrované pivo - pivo sa po uvarení a odležaní ihneď predáva bez toho, aby prebehla pasterizácia a filtrácia
Spôsob kvasenia
Rozoznávame tri spôsoby kvasenia.
Vrchne kvasené pivá
Vrchné kvasenie sa odvíja od správania kvasiniek Saccharomyces Cerevisiae na konci hlavného kvasenia. Na hladine sa tvoria kvasnice, ktoré vytvoria súvislú vrstvu. Pivo sa pripravuje pri teplote 15 až 20 °C.
Spodne kvasené pivá
Spodne kvasené pivá sa vyrábajú tak, že kvasinky pracujú pri nižšej teplote, obvykle pri 8 až 14 °C. Takto sa vyrábajú ležiaky a výčapné pivá.
Spontánne kvasené pivá
Spontánne kvasené pivo sa varí tak, ako mu to práve umožňujú aktuálne podmienky. Pivo teda skvasí na základe toho, aké baktérie sú práve vo vzduchu a čo bolo v sudoch predtým, než sa do nich dostalo pivo. Tieto pivá sú veľmi obľúbené napríklad v Belgicku.
Objem
Kupujete pivo len pre seba alebo sa chystáte na veľkú rodinnú oslavu či svadbu? Obvykle sa stretnete s týmito objemami:
Teraz sa pozrieme na samotný objem nádob, v ktorých sa pivo prechováva.
Horkosť
Hovorí sa, že dobré pivo je vždy horké. Pravdou však je, že existujú aj pivá sladké, na ktorých si mnohí z nás tiež radi pochutnajú. Horkosť posudzujeme podľa IBU (International Bitterness Unit), oficiálne merné jednotky horkosti.
Horkosť | Pivo |
---|
30 IBU | Slovenský ležiak |
40–80 IBU | Stredne horké pivo IPA |
80–100 IBU | Horké americké pivo APA |
100 – 1000 IBU | Extrémne horký špeciál |

Stupňovitosť a obsah alkoholu
Stupňovitosť
Stupňovitosť správne nazývame extraktom pôvodnej mladiny (EPM). Stupeň piva však nie je to isté ako obsah alkoholu. Vyjadruje percentuálny obsah látok, predovšetkým cukru, ktoré sa pri varení uvoľnia zo sladu do mladiny. Platí pravidlo, že čím viac sladu pivo obsahuje, tým má vyššiu stupňovitosť. Napríklad 10° pivo obsahuje 10 % týchto látok.
Označenie piva | Stupňovitosť (EPM) |
---|
Stolové pivo | Do 6 % |
Výčapné pivo | 7 – 10 % |
Pivo kvasené spodom | 11 – 12 % |
Pivo kvasené vrchom | 11 – 12 % |
Silné pivo | 13 % a viac |
Vyberte si pivo podľa stupňovitosti
Obsah alkoholu
Obsah alkoholu sa najčastejšie pohybuje medzi 0,5 % až 20 %, slovenské pivá sú ale výrazne slabšie a najčastejšie obsahujú 4 až 6 % alkoholu.
Stupňovitosť piva | Približný obsah alkoholu |
---|
Nealkoholické | Do 0,5 % |
Radler | 1,5 – 2,5 % |
8° | 3 – 3,4 % |
10° | 3,5 – 4,5 % |
11° | 4,6 – 4,8 % |
12° | 4,9 – 5,3 % |
13° a viac | 5,5 % a viac |
Vyberte si pivo podľa obsahu alkoholu

Obal
Ak si chcete pivo kúpiť v obchode, potom sa najčastejšie stretnete s:
Plastovými fľašami - do týchto fliaš sú balené lacnejšie pivá; prípadne ich používajú malé pivovary
Sklenenými fľašami - čapujú sa do nich pivá v strednej a vyššej cenovej triede; vo väčšine prípadov sú vratné
Kovové plechovky - plnia sa pivom v pretlakovej atmosfére
Ďalej tiež zoženiete darčekové balenie piva, špeciálne súpravy a pivo v malých aj väčších sudcoch. K dispozícii je vám taktiež multipack.
Farba
Farba závisí od sladu, z ktorého je pivo vyrobené. Hodnotenie sa vykonáva na základe normovanej stupnice EBC (European Brewery Convention).
Svetlé pivo - pivo sa pripravuje zo svetlých sladov
Polotmavé pivo - v tomto prípade sú svetlé slady doplnené jantárovými, karamelovými či farebnými sladmi
Tmavé pivo - varí sa rovnako ako polotmavé pivo
Rezané pivo - keď zmiešate svetlé a tmavé pivo, vznikne vám rezané
Krajina pôvodu
Pivo si pochopiteľne môžete vybrať aj v súvislosti s tým, z akej krajiny pochádza. Medzi najobľúbenejšie pivá patria tie slovenské, ale pozadu nezostávajú ani pivá z Česka, Veľkej Británie či Írska.
Vyberte si pivo podľa krajiny, kde sa varí
Trvanlivosť
Niektoré pivá môžete uchovávať celé roky, iné sa hodia skôr na okamžitú spotrebu:
Slabé pivá s nízkou stupňovitosťou - tie je potrebné vypiť čo najskôr
Horké nachmelené pivá - dĺžka skladovania sa odvíja od podmienok skladovania a spôsobu stáčania
Spodne kvasené pivá - pri teplote do 5 °C vydržia až 4 týždne
Pivá s vyšším množstvom alkoholu - pivá s 8 % množstvom alkoholu a vyšším možno skladovať niekoľko rokov
Pivá určené na dokvasenie - hodia sa na niekoľkoročnú archiváciu a najlepšie chutia krátko pred uplynutím expiračnej doby