Ako vybrať prsný tampón?

Prsné vložky a tampóny sú jednoduchou pomôckou, ktorú ocení každá mamička. Pomáhajú udržať pokožku čistú, zachytia vytekajúce mlieko a bielizeň zostane suchá. Na trhu zoženiete prsné vložky a tampóny jednorázové aj textilné, ktoré sa dajú prať v práčke.

Prsné vložky a tampóny sú jednoduchou pomôckou, ktorú ocení každá mamička. Pomáhajú udržať pokožku čistú, zachytia vytekajúce mlieko a bielizeň zostane suchá. Na trhu zoženiete prsné vložky a tampóny jednorázové aj textilné, ktoré sa dajú prať v práčke.

Doba čítania 2 min.
Aneta, redakcia Heureka.sk

Materiál prsných tampónov

Prsné tampóny môžu byť jednorazové alebo na viac použití, tzn. že sa dajú prať. Materiály môžu byť rôzne od polyesteru až po 100% bavlnu. Na trhu je naozaj veľký výber a nie vždy je ľahké sa zorientovať.

Jednorazové prsné tampóny majú vo väčšine prípadov dve a viac vrstiev. Materiál vrchnej vrstvy je polyester a spodná vrstva môže byť z bavlny, bio-bavlny, antibakteriálnych materiálov. Prsné tampóny pre viac použití sú ušité z rôznych materiálov, ako je bavlna, bambus, froté a iné. Nepopierateľnou výhodou je určite to, že ušetríte, pretože ich stačí vyprať a môžete ich znova použiť. Nevýhodou môže byť ich priepustnosť. Pre ženy, ktoré majú veľa mlieka a často im vyteká, môžu byť tieto tampóny nedostatočné. 

Tampóny majú špeciálny pásik pre uchytenie k podprsenke tak, aby dobre tampón držal a nepadal. Niektoré majú aj priehlbinu na bradavku, čo môže byť tiež veľmi praktické.

Zberače materského mlieka

Ak mamičkám uniká viac mlieka je lepšie si zaobstarať zberače materského mlieka. Sú to mäkké mušle, ktoré sa nosia pod podprsenkou a slúžia na zbieranie prebytočného mlieka i k ochrane podráždených bradaviek. Materiál je prevažne silikón.

Chránič prsných bradaviek

Chránič prsnej bradavky chráni bradavky pred popraskaním počas dojčenia a umožňuje bezbolestne dojčiť, aj keď sú bradavky popraskané a poranené. Pomáha tiež v prípadoch, kedy má mamička bradavky ploché alebo vpadnuté. Je vyrobený z tenkého silikónu, vďaka tomu sa prispôsobí každému tvaru prsníka.

Gélový obklad

Gélový obklad povzbudzuje laktáciu a upokojí podráždená prsia. Pred dojčením sa priloží zahriaty gélový obklad, tým povzbudíte laktáciu a po dojčení chladiaci obklad zníži bolesť a podráždenie.

Dojčiaci klobúčik

V prípade vpadnutých, poranených alebo opuchnutých bradaviek, ktoré neumožňujú dieťaťu správne prisatie, je možné dojčiť s pomôckou zvanou kontaktný dojčiaci klobúčik. Anatomický tvar klobúčikov umožňuje bábätku zachovať kontakt s prirodzenou vôňou matkinho prsníka. Dojčiace klobúčiky sú vyrobené z veľmi jemného silikónu, ktorý je šetrný k pokožke a má neutrálnu vôňu. Dostupný v 3 veľkostiach S, M, L.