Ako vybrať regálovú zostavu?

Na čo si dávať pozor pri výbere regálových zostáv? Na čo dbať, čo pominúť? Čo je dôležité a podľa čoho sa riadiť? Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, na tieto otázky veľmi jednoduchá odpoveď. V prvom rade si odpovedzte otázku, k čomu Vám budú regály slúžiť, teda čo na nich budete umiestňovať. Ďalej si tiež určite, koľko máte vyhraneného priestoru pre umiestnenie regálu, teda koľko miesta Vám môže regálová zostava zaberať. Po spresnení všetkých požiadaviek, môžete vyberať podľa daných kritérií regálových zostáv. Napr. výšku, rozmery, materiál, nosnosť, atď.

Na čo si dávať pozor pri výbere regálových zostáv? Na čo dbať, čo pominúť? Čo je dôležité a podľa čoho sa riadiť? Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, na tieto otázky veľmi jednoduchá odpoveď. V prvom rade si odpovedzte otázku, k čomu Vám budú regály slúžiť, teda čo na nich budete umiestňovať. Ďalej si tiež určite, koľko máte vyhraneného priestoru pre umiestnenie regálu, teda koľko miesta Vám môže regálová zostava zaberať. Po spresnení všetkých požiadaviek, môžete vyberať podľa daných kritérií regálových zostáv. Napr. výšku, rozmery, materiál, nosnosť, atď.

Doba čítania 3 min.
Kamila, redakcia Heureka.sk

Kam regálové zostavy kupujete?

Kam a na čo zháňate regálové zostavy? Obstarávate ich do obchodu, do domácnosti, do garáže, do dielne alebo napr. do archívu, do kancelárie, do skladu, atď. Je to prvá a najdôležitejšia otázka. Až potom, čo si ujasníte miesto, kam regály zaobstarávate, tým pádom i k čomu ich zaobstarávate, môžete začať vyberať už konkrétne regály podľa zadaných parametrov. Napr. ak kupujete regál do domácnosti, kupujete si regály nižšie, aby sa Vám do bytu zmestili. Oproti tomu regály do skladov a obchodov môžu byť podstatne vyššie.

Podľa akých parametrov vyberať regálové zostavy?

Rozlišujeme klasické parametre regálových zostáv ako je nosnosť, výška, ďalšie rozmery a materiál. Ktorých výber regálových zostáv závisí len a len na mieste, kam regály zaobstarávate a na veciach umiestnených do regálov, výber správnych parametrov bude hračka. Ako to?

Tak v prvom prípade výška. Vyššie regálové zostavy kupujeme do skladov a archívov, knižníc, atď. Tu nám ide predovšetkým o to, aby pojali čo najviac vecí, tým pádom aby mali čo najviac políc, teda aj primeranú výšku. Oproti tomu, bytové interiéry nemajú tak vysoké priestory, kupujeme teda regálové zostavy veľkostne nižšie. A to aj z praktického dôvodu - aby sme si nemuseli zakaždým, keď potrebujete zrovna niečo z hornej police, brať schodíky. Na trhu nájdete klasické regály vo výške 1000 mm, ale aj napr. 8000 mm.

Po druhé, nosnosť. V dnešnej dobe sa na trhu pohybujú regálové zostavy, ktoré majú nosnosť jednej police od 20 kg do 500 kg pri rovnomernom rozložení tejto záťaže po celej dĺžke police. Logicky, regálové zostavy obstarávané do skladov by mali pojať skutočne vysoké hmotnosti, napr. kartóny s nábytkom, palety s potravinami, atď. Kým regály do domácnosti slúžia predovšetkým na odkladanie zásob cukru a múky, konzerv a iných druhov potravín alebo tiež pre odklad hračiek, knižiek, atď. v prípade, že kupujete regály do detskej izby.

Medzi ďalšie rozmery patrí okrem výšky tiež šírka a hĺbka. Šírka a hĺbka regálov je dôležitá opäť pre miesto, kde regál stojí. Regál nesmie prekážať, naproti tomu pre neho musí byť ale dostatok miesta a zároveň by mal byť tak akurát široký a hlboký, aby sa naň zmestili všetky požadované veci. Klasická šírka pre regály, obstarávané do domácností, sa pohybuje okolo jedného metra. Bežná hĺbka regálových políc býva medzi 200 - 400 mm, ale nájdeme regálové zostavy s hĺbkou 600 mm a viac.

Regálové zostavy sa vyrábajú predovšetkým z kovu a dreva, ale občas vidíte aj plastové regály. Logicky, drevo a kov sú podstatne pevnejšie ako plast, majú teda podstatne vyššiu nosnosť. Plastové regály odporúčame napr. do detských izieb, kde slúžia pre odkladanie ľahkých vecí, ako napr. hračiek, keramických darčekov, fotografií v rámčekoch, atď. U plastových regálových zostáv je veľkou výhodou výber rôznych farebných prevedení, čo ocenia predovšetkým vaše deti, keď im zaobstaráte regály v ružovej alebo veselej žltej farbe. Kovové regálové zostavy sú asi najčastejšie. Môžu sa komaxitovat (tj. práškové lakovanie) do mnohých odtieňov farieb RAL, čo je stupnica farebných odtieňov alebo ich možno iba pozinkovať proti korózii.

Ako si vybrať konštrukciu regálových zostav?

Rozlišujeme konštrukciu dvojakého typu - tzv. skrutkovacie a zásuvné. Samotné názvy nám už o sebe veľa vypovedajú.

U skrutkovacích regálov skrutkujeme jednotlivé police k štyrom nohám pomocou skrutiek. U týchto konštrukcií je veľkou výhodou tzv. výšková nastaviteľnosť políc. Nohy regálov sú totiž dierované a to v určitých pravidelných rozstupoch medzi sebou. Do týchto dier upevňujeme police, tým pádom je možné priskrutkovať police v rôznom rozstupe od seba podľa toho, čo do nich zrovna máme v pláne umiestniť.

Oproti tomu u posuvných regálových zostáv sa police tzv. zasúvajú do bočníc (nohy regálov). Zostavovanie týchto regálov je podstatne rýchlejšie ako skrutkovacie konštrukcie. Obe tieto možnosti sú jednoduché a zvládne ich každý, otázkou však zostáva, koľko času u toho chcete stráviť. Pre regálové zostavy do skladov a obchodov odporúčame rozhodne zásuvné konštrukcie, prácu urýchlia. Do domácnosti či garáže si kúpte skrutkovaciu konštrukciu, ktorá je aj cenovo nižšie ako konštrukcie zásuvné.

Ďalším plusom u niektorých regálových zostáv bývajú tzv. prídavné regály. Ide o typy regálov, ktoré nestoja samostatne a pripevňujú sa k samostatnému (tzv. základnému) regálu. Tieto prídavné regály možno dokúpiť a namontovať k základnému regálu, ktorý už máte vytvorený. V čom je výhoda? Zrazu máte miesto jedného regálu o šírke napr. jeden meter regál so šírkou dva metre.

Nákupného poradcu vypracoval obchod Nábytek-ABC.