Ako vybrať sporák na tuhé palivo?

Sporák na pevné palivo je ideálnou voľbou na chatu alebo chalupu, ale nestratí sa ani ako viacúčelový spotrebič vo vašej letnej kuchyni. Na jej platni môžete pohodlne variť, piecť v rúre a, samozrejme sa pri ňom aj zohrievať. Funguje nezávisle od elektriny a plynu, efektívne a ekonomicky výhodne.

Sporák na pevné palivo je ideálnou voľbou na chatu alebo chalupu, ale nestratí sa ani ako viacúčelový spotrebič vo vašej letnej kuchyni. Na jej platni môžete pohodlne variť, piecť v rúre a, samozrejme sa pri ňom aj zohrievať. Funguje nezávisle od elektriny a plynu, efektívne a ekonomicky výhodne.

Doba čítania 7 min.
Jakub, redakcia Heureka.sk

Sporák na tuhé palivá - pred výberom

Využitie

Sporáky na tuhé palivá môžete využiť na varenie aj pečenie. Rovnako vám pomôžu zaistiť ohrev vody alebo môžu suplovať kúrenie. V prípade primárnej funkcie zdroja tepla sa pozerajte predovšetkým na výkon kachlí. Orientačne platí, že výkon 5 kW vyhreje priestor približne 100 m³.

Výkon 7,5 kW potom stačí na vykúrenie 125–150 m³. Vždy sú ale dôležité aj ďalšie faktory, ako napr. či vykurujete starý dom alebo novostavbu.

Komín

Pokiaľ uvažujete o sporáku na tuhé palivo, je komín samozrejmosťou. Zaujímať vás bude prevádzkový ťah komína a priemer dymovodu. Vývod sporáka do komína je umiestnený na hornej, bočnej alebo zadnej strane. Sporáky sa vyrábajú v ľavom a pravom variante. Bohužiaľ sa výrobcovia nezhodnú v orientácii.

To isté označenie - napr. sporák na tuhé palivá ľavý môže znamenať umiestnenie ohniska, alebo stranu, z ktorej je vývod do komína. Vždy sa preto uistite, čo je tým konkrétne myslené. Ideálna je bohatá fotodokumentácia, z ktorej získate predstavu, ako bude sporák vyzerať na mieste.

Palivo

Jednotlivé typy sporákov sa líšia aj podľa toho, akým materiálom sa v nich kúri. Medzi najčastejšie varianty patrí sporák na drevo. Ideálne je kúriť preschnutým drevom, to znamená aspoň 2 roky uskladneným na suchom a vetranom mieste. Jeho vlhkosť potom nie je vyššia ako 20 %.

K ďalším možnostiam patria drevené alebo uhoľné brikety, uhlie alebo sporák na pelety. Dôležité je vždy dodržiavať pokyny výrobcu. Predovšetkým do ohniska nevkladať nič, čo tam nepatrí.

Materiál

Najčastejším materiálom sú rôzne lisované oceľové diely alebo liatinové odliatky. Kvalitnejšie modely potom majú dvojplášťovú konštrukciu. Na povrchu býva väčšinou smaltová úprava. Výnimkou ale nie je ani oceľ alebo liatina. Dvierka sa vyrábajú z rovnakého materiálu ako telo sporáka.

Môžete ale nájsť aj variant s dvojitou sklenenou výplňou. Tá má výhodu, že kedykoľvek skontrolujete, čo sa deje vo vnútri. Ďalším klasickým materiálom sú šamotové tehly, ktoré znášajú výrazne vyššie teploty ako tehly klasické. Teplo rovnako aj lepšie kumulujú (predtým sa z nich robili kováčske vyhne).

Sporáky na tuhé palivá a ich parametre

Rozmery

Najväčší v tomto prípade neznamená najlepší. Ak si vyberáte sporák na chatu, budú naopak menšie rozmery jedným z vašich najdôležitejších požiadaviek. Počítať môžete s výškou približne 70 cm, šírkou aspoň 80 cm a hĺbkou 55 až 60 cm - to je však minimum. Ak má sporák väčšiu spaľovaciu komoru alebo rúru, jednotlivé rozmery môžu byť podstatne väčšie.

Výnimkou nie je šírka väčšia ako 1 m alebo hĺbka väčšia ako 69 cm. Výrobcovia uvádzajú aj individuálne rozmery pre jednotlivé časti sporáka, napríklad ohnisko alebo rúru.

Hmotnosť

Sporáky na tuhé palivá sú ťažké, na to myslite pri doprave a nikdy sa ich nepokúšajte prepravovať sami. Počítajte minimálne so 75 kg, častejšia je ale hmotnosť okolo 100 kg. Priemerná váha sa pohybuje od 150 do 200 kg. Výnimkou nie je ani sporák vážiaci viac ako 220 kg.

Výkon

Výkon je zvyčajne udávaný výrobcom vo wattoch. Zjednodušene povedané, udáva, akú výhrevnosť majú kachle na pevné palivo. To znamená, ako rýchlo dokáže pripraviť jedlo alebo koľko priestoru dokáže vyhriať. Tieto hodnoty začínajú približne na 6 000 wattoch, pričom stredné hodnoty sa pohybujú od 7 000 do 9 500 wattov. Horná hranica je samozrejme vyššia, napríklad profesionálne sporáky ponúkajú výkon okolo 15 000 W.

Spotreba paliva

Vyjadruje sa v kilogramoch paliva za hodinu. Najčastejšie sa pohybuje od 2 kg/hod do 6 kg/hod. Samozrejme, svoju úlohu zohráva aj to, aký výkon od sporáka požadujete. Či je to maximum, alebo len polovica z neho.

Výstupná teplota

Udáva, aký horúci je vzduch, ktorý zo sporáka odchádza do komína. Tieto hodnoty sa zvyčajne pohybujú okolo 230 °C. Sú regulované rôznymi smernicami. Pre zaujímavosť je potrebné uviesť, že výstupné teploty bývali aj vyššie ako 300 °C.

Hmotnostný tok spalín

Niekedy tiež prietok spalín, hmotnosť spalín, ktoré sú za určitý čas vyvedené zo spaľovacej komory cez komín. V prípade dreva, uhlia alebo brikiet sa tieto hodnoty najčastejšie pohybujú medzi 6 a 9 g/s.

Umiestnenie dymovodu

Každý výrobca umiestňuje dymovod na iné miesto. To platí aj pre rôzne modelové rady svojej značky. V zásade existujú 3 možnosti - horný vývod, bočný alebo zadný. Toto všetko majte na pamäti pri výbere a umiestnení vybraného sporáka na tuhé palivo.

Funkcie a možnosti

  • Sporák na tuhé palivá s výmenníkom - ide o doplnok, vďaka ktorému je možné vykurovať napr. ďalšiu miestnosť, a šetriť tak náklady za energie. Samotný výmenník je súčasťou kachlí a je ponúkaný pre rôzne palivá, napr. sporák na drevo s výmenníkom.

  • Letná a zimná prevádzka - priestor palivovej šachty môže byť obložený šamotovými tehlami s liatinovými roštami. Tie môžu byť odnímateľné. Horný rošt sa potom používa na ohrievanie platne a je ideálny počas teplejších dní, keď nie je potrebné kúriť, ale len variť. V zime ho môžete vybrať, aby ste zväčšili priestor ohniska, a tým aj výkon celého sporáka.

  • Regulácia prívodu vzduchu - čím viac vzduchu sa k ohňu dostane, tým vyšší je výkon a teplota. Ideálny je samozrejme plynulý spôsob regulácie, aj keď aj krokový je lepší ako žiadny.

  • Rúra na pečenie - väčšina modelov ju má v štandardnej výbave, ale presvedčte sa o jej prítomnosti. Skontrolujte si predovšetkým rozmery a porovnajte ich s kuchynským riadom, ktorý máte doma. Užitočná je aj preklápacia klapka, ktorá vám umožní jednoducho odpojiť rúru od prívodu tepla. Praktickou pomôckou je aj integrovaný teplomer.

  • Sklokeramická varná doska - aby ste nemuseli variť na liatinových varných doskách, niektorí výrobcovia vybavili svoje sporáky sklokeramickou varnou doskou. Často ide o vstavané modely a spravidla modernejšie typy. Výhodou tejto varnej dosky je, že nemusí byť pripojená k elektrickej sieti a je určená na ohrev priamym plameňom. Vzhľadom na svoje rozmery bývajú tieto sporáky vhodné na varenie v menších hrncoch; väčšie nádoby by mohli varnú dosku poškriabať.

  • Zásobník na drevo - ak nechcete riešiť kôš na drevo alebo hľadať iný externý spôsob, zvoľte sporák s integrovaným zásobníkom na drevo. Do neho palivo jednoducho naukladáte a v lepšom prípade máte na niekoľko dní postarané.

  • Presklené ohnisko - estetický aj praktický doplnok, vďaka ktorému vidíte, čo sa v ohnisku deje a ako horí oheň. Zároveň dodá vášmu domovu útulnejší charakter. Nezabudnite však dvierka pravidelne čistiť, aby sa na nich neusadzovali sadze a popol.

  • Vyberateľný rošt - ide o praktickú funkciu, s ktorou môžete meniť veľkosť ohniska a tým aj potrebný výkon. Niekedy je možné ho rôzne nastavovať, inokedy rošt môžete iba vybrať.

  • Vyberateľný popolník - táto možnosť vás ušetrí povinnosti vyberania popolu. Ide rozhodne o vylepšenie, vďaka ktorému bude váš domov čistejší.

  • Lišta na sušenie utierok - na varenie potrebujete utierky a práve na ich usušenie slúži lišta pozdĺž hornej hrany sporáka.

  • Čisté spaľovanie - môžete sa stretnúť s termínmi sekundárne alebo terciárne spaľovanie, vždy sa však jedná o ten istý mechanizmus. Ide o zvyšovanie účinnosti spaľovania a zároveň o proces, keď sa do vzduchu dostáva minimum spalín. Do kachlí vniká vzduch zospodu a dochádza k primárnemu spaľovaniu. Sústavou otvorov v zadnej alebo hornej časti sa ale do ohniska dostáva aj predhriaty vzduch a dochádza k ďalšiemu spaľovaniu plynov a častíc vzniknutých pri horení. Účinnosť takého spaľovania potom môže byť až 90 %.

Ďalšie možnosti kúrenia

Tuhé palivá

Tuhé palivá

  • 379 produktov

Tuhé palivá
Akumulačné kachle

Akumulačné kachle

  • 23 produktov

Akumulačné kachle
Krbové kachle

Krbové kachle

  • 1141 produktov

Krbové kachle
Krbové vložky

Krbové vložky

  • 69 produktov

Krbové vložky
Krby

Krby

  • 723 produktov

Krby

Rady na záver

Vonkajší povrch čistite výhradne za studena, mäkkou utierkou alebo handričkou, aby ste ho nepoškriabali. V ponuke sú špeciálne prípravky pre vaše spotrebiče.

Čo sa vnútra týka, odstraňujte pravidelne popol a čistite kanáliky pre priechod spalín. Jednoduchý popis uvádza vždy výrobca priamo v návode. Dôležité je, aby ste čistenie vykonávali opäť výhradne za studena. V niektorých prípadoch je nevyhnutné demontovať niekoľko dielov, nejde ale o nijako náročnú operáciu.

Zo zákona máte nárok na dvojročnú záruku. Napriek tomu sa oplatí prechádzať ponuky pozorne, pretože niekedy výrobca ponúka dlhšiu garančnú dobu alebo odlišnú záruku na jednotlivé diely sporáka.

Pri rozhodovaní vám tiež výrazne pomôže servis. Vypláca sa staviť na preverenú značku. Vždy je totiž lepšie, pokiaľ má výrobca niekoľko servisných centier priamo na Slovensku alebo blízkom zahraničí. Značne sa tým skracujú lehoty nevyhnutné na prípadnú opravu alebo výmenu dielov.

Ďalšie užitočné články