Príprava sušeného mäsa
Sušené mäso sa rozhodne nepripravuje a nesuší len jedným spôsobom. Rozpoznávame hneď tri typy prípravy, ktoré sa od seba líšia tým, v akej krajine spôsob prípravy mäsa vznikol.
Biltong
Sušené mäso biltong vzniklo v Južnej Afrike. Pripravuje sa z plátkov surového mäsa. Mäso sa krája na dlhé pruhy naprieč svalovinou alebo pozdĺžne. Plátky sa následne marinujú.
Jerky
Jerky je americkým spôsobom prípravy sušeného mäsa. Zo surového mäsa sa odstráni tuk, mäso sa nakrája na plátky a tie sa potom usušia.
Basturma
V Ázii sušené mäso pripravujú úplne inak. Celé šály mäsa sa obalia v kruste pripravenej z korenia a potom sa sušia niekoľko týždňov. Pred konzumáciou sa mäso nakrája na tenučké plátky.
Zloženie
Pred kúpou sušeného mäsa sa vždy pozrite na to, z čoho sa skladá. Niektorí výrobcovia chcú zvýšiť trvanlivosť sušeného mäsa tým, že do neho zbytočne pridávajú škodlivé konzervanty. Tiež používajú napríklad arómy, sladidlá, farbivá alebo zvlhčovadlá. Také prísady v sušenom mäse nemajú čo robiť.
V 100 g sušeného mäsa by malo byť obsiahnuté 50 g bielkovín. Samozrejme však obsahuje aj morskú alebo klasickú jedlú soľ, korenie, rastlinný olej, prípadne napríklad cesnak alebo inú príchuť. Čím menej surovín v zložení nájdete, tým lepšie.

Príchuť
Sušené mäso sa vyrába v mnohých príchutiach, napríklad je obalené v chilli, citróne a zázvore, v teriyaki omáčke či v najrôznejších bylinkách. A samozrejme na trhu nájdete aj čisté sušené mäso bez príchute. Výrobcovia s obľubou pridávajú k sušenému mäsu aj orechy alebo sušené ovocie.
Množstvo
Sušené mäso nie je práve najlacnejšia záležitosť, preto si dobre rozmyslite, aké množstvo si nakúpite. Mäso sa balí po 25 g, 30 g, ale aj 50 g alebo 90 g. Výnimkou nie sú ani 100 g balenia alebo výhodné veľké balenia.