Ako vybrať sušičku potravín?

Sušenie potravín je veľmi šetrný spôsob, ako spracovať veľkú úrodu ovocia alebo zeleniny a zároveň zachovať čo najviac vitamínov. So správnou sušičkou potravín môžete sušiť huby, domáce sušené jabĺčka, zdravé zeleninové chipsy a domáce jerky (sušené mäso). Ako vybrať sušičku potravín sa dozviete v našom radcovi.

Sušenie potravín je veľmi šetrný spôsob, ako spracovať veľkú úrodu ovocia alebo zeleniny a zároveň zachovať čo najviac vitamínov. So správnou sušičkou potravín môžete sušiť huby, domáce sušené jabĺčka, zdravé zeleninové chipsy a domáce jerky (sušené mäso). Ako vybrať sušičku potravín sa dozviete v našom radcovi.

Doba čítania 8 min.
Jakub, redakcia Heureka.sk
 Ako vybrať sušičku potravín sa dočítate v našom radcovi

Ako vybrať sušičku potravín podľa typu

hranatá sušička potravín

Hranaté

Sušička potravín sa môže kus od kusu najviac viditeľne líšiť predovšetkým svojím tvarom. Hranaté sušičky potravín sú komfortným a výkonným variantom. Mávajú motor umiestnený na boku, vďaka tomu sa potraviny sušia na všetkých platoch rovnomerne. Takže ich nie je potrebné počas sušenia prehadzovať a nemusíte sa báť, že by odkvapkávajúca šťava motor poškodila. 

Policová konštrukcia je tiež užívateľsky prívetivejšia. Na druhú stranu nemôžete potraviny počas sušenia tak ľahko kontrolovať.

Hranaté sušičky

okrúhla sušička potravín

Okrúhle

Okrúhle sušičky potravín sú cenovo dostupnejšie, sú väčšinou z plastu a motor majú umiestnený v dolnej časti, pod plátmi, čo spôsobuje, že sa v jednotlivých poschodiach sušičky teplota líšia. 

Na požadované hodnoty sa sušia len potraviny na najnižšie položených plátoch. Na dosiahnutie rovnomerného výsledku musíte pláty počas sušenia niekoľkokrát prehodiť. Sitá sú navyše naskladané nad sebou, takže ich pri prehadzovaní musíte všetky vytiahnuť. Výhodou ale je možnosť dokupovania nových sít.

Okrúhle sušičky

Na čo sa zamerať

Prenositeľnosť

Prenositeľnosť a hmotnosť riešte v prípade, že budete so sušičkou často manipulovať a prevážať ju. Najmenšie plastové modely vážia menej ako 2 kg, ale pevnejšie hranaté sušičky môžu vážiť aj viac ako 10 kg. Prenositeľnosť ovplyvňujú aj rozmery prístroja. Vopred si zistite, či sa vám zmestí všade tam, kam potrebujete.

Typ ovládania

Teplotu a dobu sušenia je možné u väčšiny sušičiek nastaviť pomocou koliesok či tlačidiel. Najvyspelejšie modely sa ovládajú pomocou dotykových displejov, na ktorých vidíte zostávajúcu dobu sušenia, nastavenú teplotu, ale aj teplotu, ktorá je práve v sušičke.

Materiál a kvalita spracovania

Sušičky sa vyrábajú z plastu alebo z nerezu. Nerezové sušičky sú odolnejšie voči poškodeniu a majú dlhšiu životnosť. Medzi plastovými sušičkami sú však rozdiely.

Niektoré modely sú z pevného plastu a vydržia aj drsnejšie zaobchádzanie, ale môžete sa stretnúť aj s prístrojmi z mäkkého plastu, ktorý sa ľahko poničí. Sledujte aj materiál a pevnosť sušiacich plátov, s ktorými budete najčastejšie manipulovať.

Výbava a príslušenstvo

Pred výberom si dobre prezrite základnú výbavu prístroja a tiež príslušenstvo, ktoré si môžete v prípade potreby dokúpiť.

  • Nie je na škodu mať v základnej výbave niekoľko plátov navyše, niektoré sušičky umožňujú vloženie viacerých plátov, ale vždy sa hodí aj niekoľko kusov do rezervy pre prípad, že by sa vám nejaký rozbil. 

  • Užitočným príslušenstvom je aj teflónová vložka, na ktorej sa dajú ľahko sušiť potraviny, ktoré by sa ku klasickému plátu prilepili. 

  • Niektoré okrúhle sušičky sú vybavené otočným kruhom, ktorý zabezpečuje lepšie výsledky sušenia. Pláty sa vďaka tomuto nadstavcu otáčajú pomaly, čo umožňuje lepšiu cirkuláciu vzduchu.

  • Bylinkové pláty majú oveľa jemnejšie sieťovanie a menšie otvory. Bránia prepadaniu drobných kúskov vysušených bylín. Pri lacných modeloch často nie sú súčasťou základnej výbavy.

  • Odkvapkávacie pláty slúžia na zachytenie šťavy, ktorá môže počas sušenia kvapkať zo šťavnatejších plodov. Dajú sa ľahko vytiahnuť a vyčistiť. Pri okrúhlych sušičkách navyše chráni motor pred poškodením. Jednorazovou alternatívou odkvapkávacích plát sú sušiace vložky. 

Parametre

Príkon a výkon

Príkon sa uvádza vo wattoch a pri drvivej väčšine sušičiek sa pohybuje v rozmedzí 200 až 800 W. Hodnota napovedá, koľko elektrickej energie potrebuje spotrebič na prevádzku. S príkonom sa spája výkon, ktorý udáva, aké množstvo spotrebovanej energie dokáže sušička efektívne využiť a premeniť na teplo. 

Čím vyššie hodnoty prístroj dosahuje, tým bude sušenie rýchlejšie. Sušička s príkonom 200 W zvládne nasušiť všetko rovnako dobre ako prístroj s príkonom 600 W, ale bude jej to trvať dlhšie.

Rozmery a hmotnosť

Hmotnosť sušičky je z veľkej časti ovplyvnená rozmermi prístroja, počtom plátov a tiež materiálom. Plastové modely sú ľahšie ako tie nerezové, ale zase sú menej pevné a odolné voči poškodeniu. 

Pri výbere sa skôr než na hmotnosť zamerajte na veľkosť, aby ste mali sušičku kde uskladniť. Rozmery spotrebiča tiež predurčujú veľkosť a počet plátov. Pokiaľ plánujete sušenie veľkých várok, zamerajte sa na väčšie modely.

Dĺžka prívodného kábla

Pokiaľ budete mať sušičku potravín umiestnenú stabilne na kuchynskej linke, nemusíte tento parameter príliš riešiť. V prípade, že budete prístroj častejšie premiestňovať, uistite sa, že je prívodný kábel dostatočne dlhý. K niektorým modelom navyše nemožno pripojiť predlžovačku.

Čas sušenia

V manuáli prístroja aj v možnostiach nastavenia nájdete dobu sušenia, ktorú prístroj potrebuje na dokonalé usušenie jednotlivých druhov potravín. Čas sa líši podľa výkonu sušičky až o niekoľko hodín. Výkonnejšie prístroje si poradia s nasušením mäsa už za 8 hodín, slabším sušičkám môže dosiahnutie rovnakého výsledku trvať aj 12 hodín.

Pri niektorých modeloch nájdete upozornenie na maximálnu dobu, počas ktorej môže byť sušička zapnutá bez prestávky. Po jej uplynutí je potrebné prístroj vypnúť a nechať vychladnúť, aby sa nepoškodil.

Kapacita 

Kapacitu sušičky ovplyvňuje počet sušiacich plátov alebo tácok. Niektoré sušičky majú množstvo plátov pevne dané, u iných je možné počet podľa potreby znižovať alebo navyšovať. Na sezónne sušenie húb či ovocia bude stačiť sušička s 5-6 plátmi. Ak chcete sušiť potraviny takmer na dennej báze, kúpte si väčší model s 9 až 14 plátmi, ušetríte tak za energiu.

Hlučnosť

Sušičky často pracujú viac ako 10 hodín v kuse, takže ich občas musíte nechať bežať celý deň alebo aj cez noc. Pokiaľ máte dosť veľký byt, umiestnite sušičku do inej miestnosti, než je tá, v ktorej práve ste. Ak nemáte možnosť sušičku počas prevádzky niekam zavrieť, zamerajte sa tiež na hlučnosť prístroja, ktorá sa uvádza v decibeloch. Čím nižšie hodnoty, tým lepšie. Väčšina sušičiek sa pohybuje v rozmedzí 40 až 70 dB.

Funkcie

  • Sušička potravín s časovačom – umožní vám navoliť dobu sušenia, po uplynutí ktorej sa sušička sama vypne. Napr. dlhé sušenie byliniek si nastavíte ráno pred odchodom do práce, a keď sa vrátite, budete mať hotovo. 

  • Regulácia teploty – nie všetky potraviny je vhodné sušiť na rovnakú teplotu. Bylinky si žiadajú nízke teploty okolo 30 až 40 °C, ale mäso potrebuje na dobré vysušenie teploty okolo 70 °C. Väčšina sušičiek je preto vybavená možnosťou regulácie teploty po 5 alebo 10 °C, v rozsahu 30 až 70 °C. Ale môžete sa stretnúť aj s lacnými modelmi sušičiek, ktoré zmenu teploty neponúkajú.

  • Programy na sušenie – ak sa nechcete zaoberať tým, aká je správna teplota na sušenie jabĺk, mäsa či bylín, zvoľte sušičku s prednastavenými programami pre jednotlivé druhy potravín. 

  • Nastaviteľnosť výšky plátu - hodí sa na sušenie rôzne veľkých kusov potravín. Niekedy potrebujete vysušiť väčšie množstvo plátov a hodia sa vám nízke pláty, aby ste ich mohli do sušičky naskladať čo možno najviac. Inokedy chcete sušiť napríklad rozpolené paradajky, ktoré majú vyšší profil ako pláty, a tak potrebujete, aby pláty boli ďalej od seba.

  • Zvuková signalizácia – jednoduchá zvuková funkcia vás upozorní, že uplynul čas, ktorý ste si nastavili na časovači. U niektorých prístrojov je možné túto funkciu vypnúť, aby vás sušička nebudila uprostred noci.

  • Poistka proti prehriatiu – základná bezpečnostná funkcia, ktorá po dosiahnutí určitej teploty prístroj vypne, aby sa zabránilo prehriatiu a poškodeniu sušičky.

Rady na záver

Sušička nasáva okolitý vzduch, ohrieva ho a následne ním suší potraviny, a preto by mala byť na dobre vetranom, suchom a neprašnom mieste. Sušenie v nevhodnom prostredí ohrozuje nielen motor sušičky, ktorý by sa mohol časom zaniesť, ale aj výslednú kvalitu a chuť sušených surovín.

Dôležité je nechať práve usušené potraviny poriadne vychladnúť. Potom je dobré uskladniť ich do tmavej uzatvárateľnej nádoby s tesnením. Nádobu umiestnite do tmavého a suchého prostredia, napr. do špajzovej skrine alebo do pivnice (ak nie je vlhká). Správne usušené a uskladnené potraviny vám vydržia až do ďalšej úrody.

Áno. Správnou a pravidelnou starostlivosťou predĺžite sušičke život až o niekoľko rokov, ale čistite ju len vtedy, keď je odpojená od napájania a nie je nahriata. Pláty a komponenty niektorých sušičiek môžete umývať dokonca aj v umývačke, ale túto možnosť si vopred zistite v návode na použitie.

1. Pred zahájením sušenia si prečítajte odporúčania výrobcu a teplotu nastavte podľa typu potravín.

2. Dôležitým krokom je tiež príprava surovín na sušenie. Snažte sa, aby jednotlivé kúsky boli približne rovnako veľké. U ovocia, zeleniny a byliniek si dajte pozor na pleseň a hnilobu. Jeden plesnivý kúsok by mohol kontaminovať celú várku. 

3. Dĺžku a kvalitu sušenia ovplyvňuje rozloženie potravín na plátoch. Keď sú kúsky vedľa seba naskladané veľmi blízko, nebude vzduch v sušičke správne prúdiť. Celý proces bude trvať dlhšie a všetky kusy nebudú rovnako vysušené, a preto sa snažte okolo jednotlivých kúskov nechávať vždy aspoň 0,5 cm.

4. Konkrétne časy na sušenie jednotlivých potravín závisia od teploty, cirkulácie vzduchu, ale aj od obsahu vody a od veľkosti jednotlivých kúskov. Rozpolené paradajky sa budú sušiť dlhšie ako paradajky nakrájané na tenké plátky. 

5. Sušičku v priebehu sušenia pravidelne kontrolujte. Ak je to potrebné, pláty medzi sebou prehadzujte a upravujte dobu sušenia. 

6. Veďte si záznamy o sušení. Aspoň na začiatku. Odporúčania výrobcu sú jedna vec, ale vlastné skúsenosti sú vec druhá. Vďaka týmto informáciám budete vedieť, ako presne sušičku nastaviť a či ju môžete nechať bežať bez starostí celú noc alebo je nutné pláty uprostred procesu prehodiť.

  • Mäso sa väčšinou suší na najvyššiu teplotu, ktorú je schopná sušička vyvinúť.

  • Program na sušenie ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vody v pravidelných intervaloch strieda vyššiu a nižšiu teplotu.

  • Bylinky sú citlivé na vysokú teplotu, a preto im vyhovuje sušenie pri nižších teplotách, ktoré nedosahujú viac ako 40 °C.

  • RAW program suší potraviny maximálne na 42 °C, pri ktorých sa neničia vitamíny ani živiny obsiahnuté v ovocí a zelenine. Sušičky určené na spracovanie takzvanej surovej stravy patria k drahším modelom.

Malé kuchynské spotrebiče

Kuchynské roboty

Kuchynské roboty

  • 857 produktov

Kuchynské roboty
Mixéry

Mixéry

  • 2184 produktov

Mixéry
Fritézy

Fritézy

  • 994 produktov

Fritézy
Sendvičovače

Sendvičovače

  • 313 produktov

Sendvičovače
Ryžovary

Ryžovary

  • 156 produktov

Ryžovary