Ako vybrať vianočné dekorácie?

Pri vyberaní vianočných dekorácií by ste mali postupovať systematicky a nepodceňovať vlastný štýl. Sviatky si predsa chcete užiť, preto nevyberajte ozdoby len podľa toho, ako velí tradícia. Nebojte sa ladiť doplnky tak, aby dobre zapadali do celkového štýlu vášho interiéru a hlavne tak, aby lahodili vášmu oku. A ak máte deti, nezabudnite vybrať nejaké výzdoby tiež pre ne.

Pri vyberaní vianočných dekorácií by ste mali postupovať systematicky a nepodceňovať vlastný štýl. Sviatky si predsa chcete užiť, preto nevyberajte ozdoby len podľa toho, ako velí tradícia. Nebojte sa ladiť doplnky tak, aby dobre zapadali do celkového štýlu vášho interiéru a hlavne tak, aby lahodili vášmu oku. A ak máte deti, nezabudnite vybrať nejaké výzdoby tiež pre ne.

Doba čítania 7 min.
Barbora, redakcia Heureka.sk

S čím začať

Členovia v domácnosti

Pred samotným plánovaním a obstaraním vianočnej dekorácie si premyslite, pre koho byt vlastne zdobíte. Hostíte na Štedrý večer mnohopočetnú rodinu vrátane detí? Potom sa nebojte siahnuť po výrazných doplnkoch a klasických motívoch s vločkami, hviezdičkami a zvončekmi alebo farebnými girlandami. Budete tráviť Vianoce v užšom rodinnom kruhu? Môžete sa vopred spoločne dohodnúť na preferovanom štýle a vyzdobiť si byt napríklad v netradičnej kombinácii čierno-zlatej. Ak pripravujete Vianoce predovšetkým pre deti, myslite aj na ich fantáziu a doprajte im dostatok svetielok, čarovných postavičiek a farebných reťazí. Kto by predsa pre rozžiarené detské oči neobetoval trochu toho umierneného vkusu?

Vianočný zoznam

Potom, čo máte spočítaných hostí a viete, s kým budete Vianoce tráviť, môžete prejsť k spísaniu vianočného zoznamu. Ten by mal obsahovať ideálne tri kolónky a to samostatne vianočné dekorácie, do ktorých môžete ďalej priradiť ozdoby a stromček. Ďalšou kolónkou s úlohami bude jedlo. Starostlivo si naplánujte, čo budete na štedrovečernú hostinu servírovať a aké špeciality prichystáte rodine počas adventu. Poslednou kolónkou budú pochopiteľne darčeky. Do tejto skupiny spadajú tiež baliace papiere a darčekové tašky. Do jednotlivých kolóniek si vpíšte všetko, čo vás k tejto téme napadne.

Spíšte si vianočný zoznam úloh od dekorácií, jedla po vianočné darčeky

Po vyplnení zoznamu sa snažte jednotlivé úlohy čo najviac previazať a tematicky zjednotiť. Napríklad so zvolenými dekoráciami môžete zladiť baliaci papier, alebo dokonca jedálenské menu. Fantázii sa medze nekladú, preto si doprajte dostatok časupri plánovaní. Nie je nič horšie, než všetko doháňať na poslednú chvíľu a stále si spomínať na nové a nové úlohy. Vianočný zoznam si môžete jednoducho odškrtávať a vždy vedieť, koľko vás toho ešte čaká.

Na čo sa zamerať

Materiál

Vianočné dekorácie by mali dohromady tvoriť jednotný štýl, preto ani tak nezáleží na zvolenej farbe, ako ladiacom materiáli. Tradičné drevené výrobky skvele ladia s ďalšími prírodnými ozdobami z vetvičiek, šišiek a typickými červenými bobuľami, ako usušené jarabiny či výrazné plody cezmíny. K takto tradičným materiálom sa hodia aj drobné závesné ozdoby zo slamy a všetky druhy stužiek, z ktorých sa najčastejšie používajú červeno-biele, zeleno-červené a trblietavé zlaté. O niečo modernejšie pôsobia sklenené vianočné dekorácie. Aj tie však patria k slovenskej tradícii, pretože sa bežne vyrábajú zo slovenského fúkaného skla. Sklenené gule a figúrky môžete ďalej dopĺňať o drôtované dekorácie s trblietavými vločkami a mašličkami. Zaujímavo tiež vyzerajú v háčkovaných dečkách alebo len so srienistým efektom mrazu.

Štýl

Vybraný materiál aj farby závisia hlavne na vami zvolenom štýle. Máte vianočné sviatky spojené s vidiekom a milujete ozdobené skanzeny, z ktorých dýcha to pravé kúzlo Vianoc? Voľte rustikálny štýl dekorácií. Tie sú pochopiteľne tvorené prírodnými materiálmi, drevenými figúrkami lesných zvierat, prípadne aj porcelánom. Na slávnostnej tabuli môžete pokojne položiť farebné banky, ktoré ďalej dozdobíte brezovými vetvičkami, šiškami a sušeným ovocím.

Tradičné vidiecke Vianoce pripomenú staré zvyky a obyčaje

Dávate prednosť elegancii a modernému štýlu? Oživte Vianoce netradičnými farbami. Medzi trendy odtiene patrí ružová, modrá aj čierna, ktorá dobre kontrastuje s vianočným osvetlením. Moderný interiér tiež vkusne doplnia metalické odtiene a číre sklo.

Elegantné dekorácie môžu zdobiť aj vianočnú tabuľu a stromček

V posledných rokoch je tiež veľmi obľúbený škandinávsky štýl. Ten sa vyznačuje minimalistickými dekoráciami z prevažne prírodných materiálov čiernej, bielej a zlatej farby. Tiež milovníci retra si prídu na svoje. Vyberať môžu z rôznofarebných baniek, sklenených postavičiek aj bodkovaných dekorácií v štýle šesťdesiatych rokov.

Rozmiestnenie

Dôležitým bodom dekorovania je správne umiestnenie. Ak chcete vziať celkovú výzdobu naozaj z gruntu, rozdeľte si byt a prípadne aj záhradu, na jednotlivé sektory. Tie by spolu mali dobre komunikovať, teda štýlovo nadväzovať a zároveň sa nijako neprebíjať.

Okná

Ozdoby sa bežne umiestňujú do okien. Tu sa bude skvele vynímať akékoľvek osvetlenie, či už to bude samostatný svietnik (najlepšie elektrický), svietiaca hviezda alebo napríklad originálne okenné fólie. Do okna radšej umiestňujte jeden dominantný prvok než viac drobných ozdôb.

Jedálenský stôl a konferenčný stolík

Ďalšou časťou na dekorovanie je jedálenský stôl. Ten môže zdobiť iba vianočný obrus, ale tiež rad drobností, ktoré z bežnej jedálne vykúzlia výnimočné hodovné miesto. Takýmito dekoráciami môžu byť zmenšené drevené sánky, sklenené gule, trblietavé snehové vločky a naaranžované stužky. Záleží len na vás, či dáte prednosť jednoduchosti alebo vianočnej opulencii. V podobnom duchu pristupujte ku zdobeniu vianočného stromčeka. Okrem jedálenského stola môžete zaobstarať vianočné ozdoby na konferenčný stolík, na ktorom môžu byť pripravené koláčiky, vianočný veniec. V takom prípade na stolík už neumiestňujte ďalšie doplnky. Adventný veniec by mal dominovať a nemal by byť zatienený výraznejšími dekoráciami.

Tiež dvere do spálne môžete oživiť vianočnou dekoráciou

Dvere a steny

Na rad prichádzajú vchodové dvere. Na tie sa zvyčajne umiestňujú okrem vencov tiež vianočné zvončeky či ozdobné reťaze. A ak zdobenia nemáte dosť, zamerajte sa na prázdne hrantíky, schodiská, poličky a ďalšie miesta, ktoré môžete oživiť LED žiarovkami alebo napríklad posprejovať umelým snehom. Zatemnený kút krásne rozžiari lucernička alebo iné netradičné osvetlenia.

Rady a tipy

Uskladnenie dekorácií

Vianočný stromček spolu s dekoráciami by sa mal odstrojiť do Troch kráľov, teda 6. januára. Všetky dekorácie by ste mali pre uľahčenie do budúcich Vianoc uložiť najlepšie na jedno miesto. Ozdoby sa najčastejšie ukladajú do pevnej krabice. Krehké sklenené dekorácie môžete vložiť buď do pôvodnej škatuľky, tá ale veľakrát zaberá príliš miesta, preto môžete vyskúšať tiež skladnejšie obaly od vajíčok, alebo dokonca ruličku od toaletného papiera. Tú prestrihnite pozdĺžne a ozdobu ňou obmotáte. Takto môžete vedľa seba rozložiť celú sadu baniek.

Svetielka môžete omotať okolo obdĺžnikov, ktoré vystrihnete z kartónu. Tak si zaistíte, že sa vám do budúceho zdobenia v krabici nezamotajú. Reťazové girlandy a pásy z korálok môžete uskladniť do starých PET fliaš. A nakoniec tie najdrobnejšie ozdôbky rozdeľte do prázdnych plastových téglikov, ktoré uložíte spolu s ďalšími dekoráciami do krabice. Pokiaľ chcete krehké kusy ešte zabezpečiť polstrovaním, nepoužívajte noviny, tie by mohli ozdoby časom pošpiniť rozpusteným atramentom. K týmto účelom použite staré oblečenie alebo hodvábny papier napríklad od topánok.

Krehké banky môžete uložiť do pôvodnej škatule alebo napríklad obalu od vajec

Praktické doplnky

Niektoré dekorácie možno ešte dozdobiť doma radom ďalších doplnkov, ktoré môžete použiť tiež pri balení vianočných darčekov alebo zostavovaní štedrovečerného menu. K vianočnému vencu, ale aj stromčeku môžete ďalej dokúpiť farebné stužky a mašle, ktoré nájdete v sekcii galantéria. Ak sa vám nechce všetky darčeky baliť ručne, dajte si zásobu vianočných darčekových tašiek. Na sviatočnú hostinu môžete zaobstarať tematický vianočný obrus a prestieranie. Príjemnú atmosféru si nezabudnite vniesť aj do spálne. Tam si môžete vytvoriť vianočnú dekoráciu pomocou vianočnej obliečky, prípadne sviečky s vôňami škorice a jablka.