Základom k úspešnému výberu vína je vedieť, akú chuť vína hľadáte. Ani ten najkvalitnejší produkt vám nemusí byť po chuti, pokiaľ nebude zodpovedať vašim preferenciám.
Perlivé, alebo tiché?
Základným rozdelením sú vína pokojné/ tiché, ktoré majú žiadnu alebo úplne minimálnu perlivosť, oproti nim stoja vína šumivé a sekt, pri ktorých je naopak perlivosť žiaduca a sú veľmi obľúbené napríklad k slávnostným príležitostiam alebo k príprave miešaných nápojov.
Chuť a aróma
Chuťovo sa vína pohybujú od veľmi jemných až po silne aromatické, pričom kvalitných zástupcov nájdete na oboch stranách spektra. Chuť sa odvíja predovšetkým od odrody vína, ktorých existuje celý rad. Medzi najpopulárnejšie patrí napríklad: Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Veltlínske zelené, Rizling, Tramín, Pinot Noir, ale pochopiteľne aj mnoho ďalších. O známejších odrodách nájdete na internete veľa informácií, skvele vám v rozšírení obzorov pomôžu tiež vínne degustácie, či už priamo na viniciach, alebo vo vinárňach. Chuť vína vyberajte tiež podľa sezóny - v lete voľte skôr svieže biele vína s nižším obsahom alkoholu a ľahkou kyselinkou. V zime je čas na ťažšie červené vína s trieslovinou. Dôležitý je tiež obsah cukru, ktorý má na chuť vína zásadný vplyv.
Farba
Tradičným kritériom výberu je tiež farba - niekto preferuje jemnejšie biele vína, niekto zase hutnejšie červené a niekto siahne po niektorej z menej obvyklých farieb, napr. oranžovej alebo ružovej. Dôležitý je tiež obsah cukru, ktorý má na chuť vína zásadný vplyv. Vyberať možno tiež podľa toho, k akému pokrmu sa víno bude piť, prípadne podľa typu príležitosti.
Pri výbere vína vždy čítajte etiketu, ktorá vám veľa napovie. Nájdete tam druh vína, odrodu, väčšinou aj ročník zberu, pôvod vína, údaje o obsahu cukru a alkoholu. Na etikete sa často nachádza aj odporúčanie k akému pokrmu je dané víno vhodné.
Obsah alkoholu
Vína sa od seba líšia aj obsahom alkoholu. Ten sa pohybuje od nuly u vín nealkoholických až k viac ako dvadsiatich percentám u najsilnejších vín, zvyčajne však obsah činí okolo 12 %. Biele moravské vína mávajú obsah alkoholu okolo 11-13 %, u červených vín dosahuje hodnotu obsahu alkoholu 15 %.
Objem a dizajn fľaše
Zamerajte sa tiež na objem fľaše. Najtypickejšia je takzvaná sedmička o objeme 0,75 litra, ničím výnimočným nie sú ani litrové fľaše. Väčší objem už býva vyhradený pre špeciálne edície alebo iné typy obalov určené prevažne pre gastronomické prevádzky. Naopak, v niektorých reštauráciách alebo napríklad vlakoch a lietadlách sa stretnete aj s malými fľaštičkami s objemom 0,2-0,3 litra a v rovnakom objemu sa potom predávajú aj ľadové a slamové vína.
Ak fľašu kupujete ako dar, prípadne ju plánujete mať vystavenú, určite vás bude zaujímať aj dizajn fľaše. Ten sa môže prejavovať nielen samotným tvarom fľaše, ale aj spracovaním etikiet. Pamätajte ale - pekná fľaša automaticky neznamená, že podarený bude aj jej obsah.
Cena
V neposlednom rade môže o výbere rozhodovať aj cena. Rozhodne neplatí, že drahšie víno je automaticky lepšie, kvalitnú fľašu môžete zohnať aj za relatívne nízku cenu, aj do 20 eur. Lacnejšie už na dobré víno narazíte zriedkavo.
