Domáce vs. profesionálne využitie
Ak pijete chladené nápoje len občas a doteraz vám stačilo vychladiť si fľašu vína v chladničke, bude vám stačiť bežná vinotéka na 8–10 fliaš bez doplnkových funkcií. Ak si však na dokonale vychladené víno potrpíte, mali by ste sa zamerať na sofistikovanejšie typy. Tie ponúkajú hneď niekoľko chladiacich zón podľa typu vína (červené, biele, ružové, šampanské) a ich kapacita sa pohybuje rádovo v desiatkach fliaš.
Vnútorné vybavenie a usporiadanie
Každá vinotéka bude mať police - buď drevené, alebo kovové. Drevo síce o niečo lepšie pomáha udržiavať vnútornú klímu a vlhkosť, však rozdiel je tak malý, že ho často nepozná ani profesionál. Najčastejšie sa používa kvalitné bambusové drevo, ktoré je pevné, odolné a ľahko udržiavateľné.
Police môžu byť usporiadané tak, aby v nich jednotlivé fľaše buď ležali, alebo stáli. Podľa toho je aj vnútro rozdelené do niekoľkých chladiacich zón s rôznou teplotou. Ak patríte medzi náročnejších konzumentov, viac chladiacich zón je pre vás jednoznačnou voľbou.
Materiál a kvalita spracovania
Vinotéka samotná býva prakticky vždy vyrobená buď z kovu (plechu), alebo z plastu. Dvierka sú potom sklenené s rôznym stupňom zatmavenia, prípadne sú opatrené fóliou proti UV žiareniu.
Kvalitné spracovanie spoznáte ľahko - všetky spoje dosadajú presne a bez vôle. Mechanizmus dvierok je istý a ich dovretie znie príjemne tlmene. Nikde netrčia skrutky alebo ostré hrany a spotrebič budí príjemne robustný dojem.
Design
Už dávno neplatí, že vinotéka musí byť nudná biela "krabica" bez jediného dizajnového nápadu. Ak sa budeme baviť o voľne stojacich modeloch, máte na výber svetlé farby aj čierny kov, jednoduché línie alebo chrómové doplnky. Ďalšiu možnosť predstavuje imitácia dreva, ktorá vinotéke dodá rustikálny vzhľad.
Dvierka môžu byť z číreho alebo začierneného skla a vnútorné osvetlenie v niektorých prípadoch ponúkne viac farieb než len jednu základnú.
