Existujú dva typy zaváracích hrncov, a to elektrický zavárací hrniec, ktorému sa hovorí aj automatický zavárací hrniec a klasický zavárací hrniec, ktorý sa ukladá na zdroj tepla.
Základné delenie zaváracích hrncov

Jednoduché ovládanie
Vhodný aj pre úplných začiatočníkov
Na zahriatie potrebuje elektrinu
Počas zavárania sa nemusíte skoro o nič starať
Teplotu si stráži sám
Šetrí čas
Jednoduchá obsluha
Jednoduchá manipulácia
Výpustný ventil
Bezpečnostné prvky
Zvuková signalizácia
Je drahší
Môže začať kvapkať výpustný ventil
Klasický zavárací hrniec

Lacný
Vhodný pre každého, kto má rád klasiku
Musí byť na sporáku
Nutnosť neustále strážiť správnu teplotu na teplomere
Časovo náročný
Zložitejšia obsluha
Náročný na manipuláciu
Obvykle nemá výpustný ventil
#Vedeli ste, že...? Na zaváranie nepotrebujete mať nutne zavárací hrniec? Zavárať sa dá aj v rúre, umývačke riadu alebo mikrovlnke.
Na čo sa zamerať pri výbere
Materiál
Jedným z hlavných faktorov, ktoré ovplyvňujú cenu zaváracieho hrnca, je práve jeho materiál. Elektrické zaváracie hrnce sa vyrábajú buď zo smaltu, ktorý je lacnejší alebo z nerezovej ocele, ktorá je drahšia. Klasické zaváracie hrnce sa vyrábajú buď z pozinkovaného plechu, alebo zo smaltu.
Smaltovaný zavárací hrniec
Cenovo dostupnejší ako nerez
Dobrá tepelná vodivosť
Pri správnej starostlivosti vydrží smalt dlho
Je náchylný na poškriabanie
Nesmie sa používať drôtenka ani čistiaci piesok
Pokiaľ sa smalt poškodí, nesmie sa v ňom variť
POZOR!
Pokiaľ dôjde k poškodeniu smaltu, je nutné prestať hrniec okamžite používať. Hrozí totiž uvoľňovanie zdraviu škodlivých látok do jedla.
Nerezový zavárací hrniec
Je odolnejší ako smalt, len tak sa nepoškodí
Prípadné odreniny vo vnútri hrnca ničomu nevadia
Ľahko sa umýva
Je drahší ako smaltovaný hrniec
Nižšia tepelná vodivosť
Klasický pozinkovaný zavárací hrniec
Najlacnejší materiál zaváracieho hrnca
Dlhá životnosť
Chýba vám inšpirácia? Navštívte našu stránku Vyrazte na chalupu.
Objem hrnca
Zaváracie hrnce sa vyrábajú o rôznych objemoch. Existujú malé zaváracie hrnce, ktoré majú obsah necelých 7 litrov, stredne veľké zaváracie hrnce ale tiež takí velikáni, ktorí pojmú viac ako 45 litrov. Pri výbere je teda dôležité odpovedať si na to, aký veľký hrniec budete vlastne potrebovať a čo v ňom budete pripravovať.

Ovládanie
Elektrické zaváracie hrnce sa dajú ovládať buď otočnými kolieskami, alebo tlačidlami. U klasických zaváracích hrncov je to s ovládaním jednoduché, žiadne tlačidlá a kolieska nie sú pri nich potrebné.
Funkcie
Nazvať niektoré z týchto hrncov iba zaváracími, môže byť zavádzajúce a nespravodlivé. Niektoré dnešné elektrické zaváracie hrnce sú totiž vybavené takými funkciami, o ktorých sa ich pozinkovaným predchodcom s teplomerom ani nesnívalo. - LCD displej je to, čo vás na prvý pohľad pri drahších elektrických zaváracích hrncoch zaujme. Na displeji vidíte, akú máte nastavenú teplotu, priebeh zavárania a ostatné potrebné informácie. - Časovač umožňuje nastavenie doby, počas ktorej bude hrniec pracovať. - Odložený štart umožňuje spustenie zaváracieho hrnca presne v čas, v ktorý potrebujete. - Termostat s reguláciou teploty umožňuje regulovať si teplotu pri zaváraní či varení podľa potreby. Teplota sa dá nastaviť až na 100 °C. - Výpustný ventil majú spravidla elektrické zaváracie hrnce. Je to skvelý doplnok, pretože sa nemusíte ťahať s ťažkým zaváracím hrncom. Stačí len otočiť ventilom. - Zabezpečenie je u elektrických hrncov dôležité, pretože tieto automatické hrnce poskytujú príležitosť si od zavárania odbehnúť. Preto si overte, že zavárací hrniec má poistku proti suchému zapnutiu a ochranu proti vyvareniu vody.
V zaváracom hrnci môžete okrem polievok, omáčok a horúcich nápojov uvariť aj lekvár, marmeládu, pivo či šunku.
Príkon
Príkon elektrického zaváracieho hrnca sa vyjadruje jednotkou „W“ (watt). Čím vyšší príkon bude, tým rýchlejšie bude proces zavárania prebiehať. Elektrické zaváracie hrnce s najnižším príkonom majú okolo 1000 W, zaváracie hrnce s najvyšším príkonom majú aj 3500 W. Ako taký zlatý stred možno označiť hrnce, ktoré majú 1800 W.
Treba však myslieť na to, že s vyšším príkonom rastie spotreba elektrickej energie.
Domáca zaváranina ako skvelý darček
Z takej domácej zaváraniny môžete urobiť pekný darček alebo milú pozornosť. Stačí len vybrať ten správny zavárací pohár. Vedľa obyčajných zaváracích pohárov existujú totiž tiež poháre s klipom a vekom opatreným gumovým tesnením. Nielenže také poháre vyzerajú štýlovo, ale sú tiež veľmi praktické.
Ako dlho a nakoľko zavárať?
Každá zaváraná potravina potrebuje svoj čas a svoju teplotu. Zavárať môžete okrem ovocia a zeleniny aj mäso, omáčky či šťavy.
Pri zaváraní muštov si ale dávajte pozor! Mušty zahriatím zväčšujú svoj objem, v úzkom hrdle to môže byť aj 4 centimetre rozdiel, preto na to myslite pri dávkovaní do pohárov, aby vám v zaváracom hrnci nevybuchli.
| Potravina| Teplota v °C|Počet minút|| | ------------- |:----------------:| ------------------: | Čerešne| 80| 30| | Marhule|90 | 30|
| Slivky| 90| 30| | | Hrušky| 90| 30|
| Kyslé uhorky| 90| 30| | | Karfiol| 100| 90| | Guláš| 100| 75| | | Kotlety| 100| 75| | Pečenáče z rýb| 20| 80–95| | | Sirup| 20| 80| |