Krkovička na grile
Krkovička je jedným z najpopulárnejších grilovaných lahôdok. Neoslní síce nikoho, kto miluje mäso chudé, ale inak si získa každého. Marinujte ju cez noc a grilujte na priamom ohni, a to po dobu približne 10 minút z každej strany. Pokiaľ ju naporciujete na kocky, tak sa skvele hodí na špízy!
Panenka a kotleta na grile
Lahodí vám skôr chudé mäso? Potom nešliapnete vedľa s panenkou a s kotletou. U oboch postačí kratšia doba marinovania a aj na grile je to s nimi vcelku rýchle - počas 10 minút budete mať dosť možno ugrilované. Len pozor na to, aby sa vám mäso nevysušilo. Pri takto chudých kúskoch je to hneď.
Rebrá na gril
Poobzerajte sa po vysokých rebrách, na ktorých je dostatok mäsa. Marinujte ich rozhodne minimálne cez noc a pred grilovaním buď poduste v hrnci, alebo ich môžete predpiecť v rúre. Na grile by im potom malo stačiť okolo 20 minút. Musíte ich ale sem tam otočiť a oplatí sa ich aj pri opekaní naďalej potierať marinádou.
Bôčik na grile
Bôčik síce môžete marinovať a grilovať aj v celku, ale odporúčame vám ho skôr naporciovať na úzke plátky a tie potom grilovať sprudka pár minút z každej strany.
Mleté mäso
Kvalita mäsa je dôležitá všade, ale u mletého ju zanedbávame zďaleka najviac. Ak si ho môžete namlieť sami, urobte to. A čo z mletého na grile vymyslieť? Prvé vás určite napadnú hamburgery a o tých sa dozviete všetko potrebné v článku Najlepší hamburger na grile: Recept na mäsové placky a príprava mäsa. Ďalšou možnosťou je napríklad čevabčiči.
Stehná na grile
Pri stehne sa zbavte kosti, alebo ju aspoň nakrojte a odstráňte silnejšie tučné okraje. Zostávajúce okraje potom môžete ešte narezať, aby sa mäso pri grilovaní nekrútilo. Stehno je dobré nakladať do soľného roztoku, alebo do nej roztok dostať marinovacou ihlou a pred grilovaním sa oplatí ju predvariť.
Grilovanie prasiatka a prasaťa
Skúsení kuchári a menej skúsení odvážlivci s veľkým grilom sa môžu vrhnúť na grilovanie celého prasiatka. Nakŕmite ním nielen seba, svoju rodinu a svoju partiu priateľov, ale aj svojich kolegov v práci a dosť možno aj susedov. Počítajte ale so zložitejšou a hlavne dlhšou prípravou. Do mäsa budete musieť vstreknúť nálev a nechať ho aspoň týždeň marinovať. Aj samotná doba opekania bude logicky dlhšia a môže sa pokojne pretiahnuť aj na niekoľko hodín.
Nakoniec sa patrí spomenúť, že bravčové nechutí skvele len z grilu, ale aj údené! Odporúčame vám preto si aspoň zbežne preletieť náš článok Údenie mäsa pre začiatočníkov: Akých chýb sa vyvarovať? Nikdy neviete – možno vás to chytí a časom nedáte na údenie dopustiť.
Recepty na tie najlepšie špízy na grile Recept na pečené zemiaky na grile