Zásadný rozdiel medzi týmito nápojmi spočíva v ich štruktúre, ktorá je daná pomerom ingrediencií. Cappuccino je kávový nápoj strednej veľkosti. Klasické cappuccino sa skladá z espressa, horúceho mlieka a 2cm hustej penovej čiapky. Cappuccino v modernom prevedení sa pripravuje so zamatovou mikropenou. (Tú pripravíte iba pomocou parnej trysky pri kávovare.) Caffè latte je o poznanie väčší drink s objemom 250 ml aj viac. Skladá sa z 30–35 ml kávy a 210 ml mlieka vyšľahaného do mikropeny. Oba nápoje sa pripravujú do hrnčekov s uškom. Okrem toho sa u nich môžete zhodne stretnúť aj s umeleckými dielami vytvorenými technikou zvanou latte art.
Caffè latte – kávové mlieko
V taliančine znamená latte mlieko, ak by ste si teda v kaviarni v Taliansku skúšali objednať iba latte, s najväčšou pravdepodobnosťou by vám obsluha priniesla pohár horúceho mlieka. Ak chceme byť presní, musíme používať celý názov tohto kávového nápoja, a to caffè latte. Kávu je však možné nahradiť iným druhom nápoja, napríklad kakaom, matchou alebo čajom. V kombinácii s čajom vznikne veľmi populárny, korenený nápoj, tzv. chai latte. Klasické caffè latte je však pripravované s espressom, môže to byť shot filtrovanej kávy alebo aj prekvapkávanej. Mliečna mikropena sa nalieva priamo na espresso. Inak je to u príbuzného nápoja s názvom latte macchiato. Tento typ nápoja je známy svojimi ikonickými pruhmi z kávy, mlieka a mliečnej peny. Kávová chuť nápoja caffè latte nie je taká intenzívna, a preto sa často obohacuje o najrôznejšie príchute. Stretnúť sa tak môžete s orieškovým caffè latte, karamelovým, ale aj tekvicovým či perníkovým.
Cappuccino - nápoj kapucínskych mníchov?
Kapucínski mníchovia s najväčšou pravdepodobnosťou cappuccino nepili, ale istú spojitosť medzi nimi vidieť môžeme. Títo katolícki bratia si holili hlavu a prikrývali si ju hnedou kapucňou. Názov nápoja je pravdepodobne odvodený od hnedého kapucínskeho odevu, tzv. sutany. Základom tohto nápoja je kvalitné espresso, pripravené z nie príliš kyslej kávy, naopak sú žiaduce sladké tóny čokolády či orieškov. ⅓ espresso je potom doplnené o ⅓ horúceho mlieka a ⅓ mliečnej peny – tá dodáva tomuto nápoju ten pravý zážitok. Pokiaľ si objednáte moderný variant, tzv. seattle style cappuccino, bude espresso prikryté mikropenou. Správne cappuccino je podávané v širokej porcelánovej šálke so zaobleným dnom. Často býva doplnené o rôzne príchute, napr. škoricu alebo strúhanú čokoládu, na profesionálne pripravenom cappuccine však tieto posýpky nemajú čo robiť a často len maskujú použitie nekvalitnej kávy.