Do kompostu môžete pridávať takmer všetky organické zvyšky z kuchyne aj zo záhrady, ktoré sú výborným zdrojom živín, nespôsobujú silný zápach a nepriťahujú toľko škodcov (najmä hlodavce). Aby sa drevnaté zložky rýchlejšie rozložili, mali by byť čo najdrobnejšie. Preto je dobré prehnať ich cez štiepkovač alebo drvič.
Patria tam:
zvyšky ovocia a zeleniny vrátane jadier a semien;
kávová usadenina a filtre;
použité čajové lístky a vrecká z prírodného materiálu bez kovovej spony;
škrupiny z orechov;
škrupiny z vajec;
trus bylinožravých hospodárskych zvierat;
nepotlačený papier, lepenka, papierové obrúsky;
popol z dreva;
pokosená tráva, lístie a slama;
piliny, hobliny a triesky;
nadrvená kôra stromov, vetvičky.