4 najlepšie recepty na domácu jahodovú zmrzlinu aj bez zmrzlinovača

Osviežte sa zdravou domácou zmrzlinou z mrazených jahôd. Vybrali sme pre vás štyri najlepšie recepty, z ktorých si do pár minút vyrobíte jahodovú zmrzlinu s tvarohom, jogurtom, smotanou alebo s mascarpone. Potrebovať na to navyše nebudete ani zmrzlinovač. Postačí vám dobrý mixér alebo kuchynský robot.

Osviežte sa zdravou domácou zmrzlinou z mrazených jahôd. Vybrali sme pre vás štyri najlepšie recepty, z ktorých si do pár minút vyrobíte jahodovú zmrzlinu s tvarohom, jogurtom, smotanou alebo s mascarpone. Potrebovať na to navyše nebudete ani zmrzlinovač. Postačí vám dobrý mixér alebo kuchynský robot.

Doba čítania 2 min.
Kateřina, redakcia Heureka.sk

Domáca jahodová zmrzlina s tvarohom

Ingrediencie (4 porcie):

  • 350 g mrazených jahôd

  • 250 g polotučného tvarohu

  • 2 lyžice medu (možno nahradiť cukrom alebo agáve sirupom)

  • citrónová šťava na dochutenie

Spoločne s tvarohom rozmixujte zamrznuté jahody do hladkej zmesi. Zašľahajte smotanu a podľa chuti pridajte med, cukor alebo sirup. Na záver môžete ešte pokvapkať citrónovou šťavou. Hotovú zmes nalejte do formičiek na nanuky alebo celú do jednej formy a nechajte stuhnúť v mrazničke. Vo väčšej nádobe je počas tuhnutia dobré zmrzlinu pravidelne premiešavať, aby získala krémovú konzistenciu.

Tip: Aby vaša domáca jahodová zmrzlina s tvarohom bola zdravšia, môžete smotanu nahradiť mliekom a cukor banánom.

Ako správne zamraziť nielen jahody

Domáca jahodová zmrzlina s jogurtom

Ingrediencie (4 porcie):

  • 4 hrnčeky mrazených jahôd

  • ½ hrnčeka bieleho jogurtu

  • 3 lyžice medu (možno nahradiť agáve sirupom alebo cukrom)

  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Mrazené jahody, biely jogurt, med a citrónovú šťavu preložte do kuchynského robota a nechajte mixovať približne 5 minút. Po tejto dobe by mala byť jahodová zmes hladká s krémovou konzistenciou. Hotovú zmrzlinu môžete ihneď podávať alebo uložiť do mrazničky (maximálne na mesiac) a konzumovať postupne. Dobrú chuť!

Tip: Po zamrazení sa v zmrzline vytvárajú väčšie kryštály zmrznutej vody a tým strácajú svoju hebkosť a krémovosť. Ak si chcete naozaj pochutnať, pripravte si vždy len porciu zodpovedajúcu vašim aktuálnym potrebám a mrazničke sa vyhnite. Ak ale chcete mať zmrzlinu v zásobe, po pol hodine až hodine mrazenia ju bude potrebné premiešať, vrátiť späť do mrazničky a takto opakovať aspoň trikrát.

Ochlaďte sa počas letných prázdnin

Domáca jahodová zmrzlina so smotanou

Ingrediencie (4 porcie):

  • 500 g mrazených jahôd

  • 1 téglik kyslej smotany

  • max. 100 ml mlieka

  • 2 až 3 lyžice cukru (možno nahradiť medom alebo agáve sirupom)

Do kuchynského robota alebo mixéra vložte jahody, smotanu a cukor. Akonáhle sa ingrediencie začnú premiešavať, opatrne prilievajte mlieko. Stačí toľko (pár lyžíc), aby sa všetko spojilo dohromady. Keď mlieka nalejete viac, vznikne vám skôr koktail. Zmrzlina je hotová približne do dvoch minút, kedy vám mixovaním vznikne hladký mrazený krém.

Pozor! Na mixovanie zmrazeného ovocia vždy používajte výkonný prístroj, ktorý je určený na drvenie ľadu. Len tak sa vám nepoškodí, a navyše zaistí ideálny výsledok.

Ako vybrať mixér? Ako vybrať kuchynský robot?

Domáca jahodová zmrzlina s mascarpone

Ingrediencie (4 porcie):

  • 5 hrnčekov mrazených jahôd

  • 1 téglik mascarpone

  • ⅓ hrnčeka polotučného mlieka

  • ½ hrnčeka cukru (možno nahradiť medom alebo agáve sirupom)

Do mixéra preložte mascarpone, jahody, polovicu odmeraného mlieka a na nižšie obrátky začnite zmes premiešavať. Akonáhle sa ingrediencie začnú spájať, pridajte zvyšok mlieka a zvýšte obrátky. Po pár minútach vám vznikne kompaktná hmota, ktorú už stačí len dochutiť cukrom, medom alebo iným variantom podľa vašej chuti. Hotovú jahodovú zmrzlinu môžete ihneď podávať alebo ju nechať ešte viac stuhnúť v mrazničke.

Nezabudnite: Každá odroda jahôd má inú sladkosť. Preto sa nebojte zmes ochutnávať a pri sladení cukrom, medom alebo agávovým sirupom upravte podiel cukru podľa svojej chuti.

Jahody môžete zameniť za akékoľvek iné ovocie, ktoré máte radi. Či už maliny, černice, čučoriedky a ďalšie. Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, odporúčame použiť špeciálnu chladiacu misu, ktorú použijete spoločne s kuchynským robotom alebo rovno výrobník zmrzliny.

Ako vybrať výrobník zmrzliny?

Podobné články: