Espresso
Základný druh kávy, o ktorom panuje mnoho mýtov. Napríklad, že existuje malé (piccolo) alebo veľké espresso. Príprava espressa prebieha pod konštantným tlakom približne 9 barov . Samotná extrakcia kávy trvá iba 20–30 sekúnd. Výsledná chuť nápoja je veľmi silná, zo správneho a kvalitného espressa by mala byť cítiť prirodzená sladkosť, horkosť aj kyslosť. Vypiť by ste ho mali na dva až tri glgy pri bare. Nie je to typ kávy na popoludňajšie posedenie v kaviarni s priateľmi. Pokiaľ by vám bolo jedno espresso málo, môžete si objednať dva shoty – espresso doppio . Barista vám naservíruje dvojnásobné množstvo kávy aj vody v jednej šálke.
Veľkosť šálky: 60–90 ml
Objem kávy: 25-35 ml
Ristretto
Pokiaľ trváte na menšom espresse, objednajte si ristretto. Espressu je totiž veľmi podobné, len sa jeho objem pohybuje okolo 20 ml . Na rozdiel od espressa je tiež sladšie, kyslejšie a menej horké . Príprava prebieha rovnako ako pri espresse, použije sa rovnaké množstvo kávy, len sa extrakcia zastaví o niečo skôr. Vďaka tomu je potom káva silnejšia a má výraznejšiu chuť.
Veľkosť šálky: 60–90 ml
Objem kávy: 20 ml