Druhy kávy a ich príprava

Doba, kedy ste si v reštaurácii mohli objednať maximálne turka alebo rozpustnú kávu je snáď navždy preč. Na druhú stranu vyznať sa v dnešnej širokej ponuke kávových nápojov môže byť oriešok. Z akých druhov kávy si teda môžete vyberať?

Doba, kedy ste si v reštaurácii mohli objednať maximálne turka alebo rozpustnú kávu je snáď navždy preč. Na druhú stranu vyznať sa v dnešnej širokej ponuke kávových nápojov môže byť oriešok. Z akých druhov kávy si teda môžete vyberať?

Doba čítania 4 min.
Kateřina, redakcia Heureka.sk

Klasické druhy kávy

Espresso

Základný druh kávy, o ktorom panuje mnoho mýtov. Napríklad, že existuje malé (piccolo) alebo veľké espresso. Príprava espressa prebieha pod konštantným tlakom približne 9 barov . Samotná extrakcia kávy trvá iba 20–30 sekúnd. Výsledná chuť nápoja je veľmi silná, zo správneho a kvalitného espressa by mala byť cítiť prirodzená sladkosť, horkosť aj kyslosť. Vypiť by ste ho mali na dva až tri glgy pri bare. Nie je to typ kávy na popoludňajšie posedenie v kaviarni s priateľmi. Pokiaľ by vám bolo jedno espresso málo, môžete si objednať dva shoty – espresso doppio . Barista vám naservíruje dvojnásobné množstvo kávy aj vody v jednej šálke.

  • Veľkosť šálky: 60–90 ml

  • Objem kávy: 25-35 ml

Ristretto

Pokiaľ trváte na menšom espresse, objednajte si ristretto. Espressu je totiž veľmi podobné, len sa jeho objem pohybuje okolo 20 ml . Na rozdiel od espressa je tiež sladšie, kyslejšie a menej horké . Príprava prebieha rovnako ako pri espresse, použije sa rovnaké množstvo kávy, len sa extrakcia zastaví o niečo skôr. Vďaka tomu je potom káva silnejšia a má výraznejšiu chuť.

  • Veľkosť šálky: 60–90 ml

  • Objem kávy: 20 ml

Lungo

Takzvané dlhé alebo tiež zriedené espresso. Pri jeho príprave sa používa rovnaké množstvo kávy ako u espressa, ale výsledkom je dvojnásobné množstvo nápoja. To možno dosiahnuť niekoľkými spôsobmi. Jedným z nich je predĺženie času prietoku vody bez úpravy hrubosti mletia. Extrakcia tak netrvá 30 sekúnd, ale celú minútu. Takýto nápoj je ale preextrahovaný a v chuti prevláda horkosť. Druhým jednoduchým spôsobom je doliatie espressa horúcou vodou v pomere 1:1. Tento spôsob je oveľa šetrnejší a chuť kávy je vyvážená.

  • Veľkosť šálky: 60-120 ml

  • Objem kávy: 25-35 ml

Americano

Ďalší typ veľkého espressa, ktoré sa pre zvýšenie objemu dolieva horúcou vodou, a to najčastejšie v pomere 1:5. Často si horúcu vodu dolieva sám hosť podľa svojej chuti. Je dokonca jedno, či najprv pripravíte kávu, ktorú potom dolejete vodou, alebo naopak. Crema sa totiž rozpustí v oboch prípadoch rovnako. Svoj názov získalo americano počas druhej svetovej vojny, kedy bolo pre amerických vojakov pravé talianske espresso príliš silné, a preto si ho riedili vodou.

  • Veľkosť šálky: 150-180 ml

  • Objem kávy: 30-35 ml

Mliečne druhy kávy

Espresso macchiato

Klasický mliečny kávový nápoj. Na výber máte z modernej alebo klasickej verzie. Klasické epsresso macchiato je tvorené espressom a mliečnou penou. V modernom poňatí dostanete miesto mliečnej peny mikropenu, nápoj vyzerá ako miniatúrne cappuccino a môže byť doplnený aj o latte art.

  • Veľkosť šálky: 60–90 ml

  • Objem kávy: 30-35 ml

Tip : Vyskúšajte aj francúzsky variant tohto obľúbeného nápoja. Tým je Café au lait, nápoj pripravovaný z filtrovanej kávy a mlieka v pomere 1:1.

Vyskúšajte si latte art aj doma

Caffè Latte

Na silnú kávu si nepotrpíte, ale máte radi skôr jej jemnú chuť ideálne v spojení s mliečnou penou? Potom je pre vás to pravé caffè latte! Jeho variantom je obľúbené trojvrstvové latte macchiato, ktoré sa podáva vo vysokom, úzkom pohári. Caffè latte má na rozdiel od macchiata len dve vrstvy . Do šálky sa najprv leje mikropena a potom až káva. Peny tu nie je toľko ako u macchiata. Latte macchiato sa pripravuje obdobne. Mikropena sa naleje do pohára a nechá sa zhruba pol minúty odstáť. Počas tejto doby sa oddelí pena od mlieka a vytvorí pevnejšiu vrstvu. Nakoniec sa vleje espresso, ktoré na povrchu nápoja vytvorí typické hnedé škvrnky.

  • Veľkosť šálky: 280-330 ml

  • Objem kávy: 30 ml

Cappuccino

Nápoj obľúbený predovšetkým pri dámskom pokolení. Veľký hrnček s cappuccínom vídame aj v amerických filmoch a seriáloch, možno preto teraz rozlišujeme klasické cappuccino s 2 cm hutnou mliečnou penou a tzv. Seattle style cappuccino s mikropenou na povrchu. Tá je o poznanie zamatovejšia. Pomer mliečnej peny a espressa je však pri oboch typoch rovnaký. U správne pripraveného cappuccina sa môžete často stretnúť aj s obrázkom na povrchu, tzv. latte art. Naopak nikdy by ste sa nemali stretnúť s posýpkou alebo škoricou.

  • Veľkosť šálky: 150-180 ml

  • Objem kávy: 30-35 ml

Ako správne pripraviť cappuccino a latte?

Flat White

Jedno espresso v mliečnom nápoji vám nestačí a hľadáte niečo silnejšie? Vyskúšajte flat white, populárny austrálsky kávový nápoj. Väčšinou sa pripravuje do pohára a skladá sa z dvoch shotov espressa . Tie sa následne dolejú teplým mliekom s penou. Pena by mala byť vysoká približne 1 cm. Rovnako ako cappuccino aj flat white môže byť doplnený o latte art.

  • Veľkosť pohára: 160 ml

  • Objem kávy: 60-70 ml

Mohlo by vás zaujímať: