Google Pixel 7 a Pixel 7 Pro Preview

Najmúdrejšie mobilné telefóny na trhu sú zase o niečo inteligentnejšie. O tom, že Google chystá nové Pixely, sme vedeli už od májovej vývojárskej konferencie Google I/O. Otázkou však bolo, v čom sa budú líšiť oproti svojim predchodcom. Čaká nás mobilná revolúcia, alebo skôr menšie zmeny kozmetického charakteru?

Doba čítania 4 min.
Kateřina, redakcia Heureka.sk

Dizajn Google Pixel 7 a Pixel 7 Pro

Nové telefóny plynule nadväzujú na estetiku predstavenú modelom Google Pixel 6. Konkrétne na jej charakteristickú „clonu“ na zadnej strane prístroja skrývajúcej v sebe fotoaparáty. A nielenže na neho nadväzuje, ale výrazne ho tiež kultivuje. Modul s fotoaparátmi už nie je z plastu, ale z odolnejšieho a elegantnejšieho hliníka a vizuálne viac ladí so zvyškom prístroja. Plynule totiž nadväzuje na hliníkové okraje telefónu.

Ak rozmýšľate nad tým, ako medzi sebou v okamihu rozoznať Pixel 7 a Pixel 7 Pro, je to práve pomocou tejto clony. Zatiaľ čo na Pixeli 7 je modul z matného hliníka a pojme dve kamery, na Pixeli 7 Pro je z lesklého hliníka a kamery má hneď tri - jednu jasne oddelenú od tých zostávajúcich.

Konštrukcia oboch modelov je pevná a prémiová a nechýba jej samozrejme ani vodeodolnosť a prachuvzdornosť podľa štandardu IP68.

Dizajn nových Pixelov sa nám veľmi páči a radi vidíme niekoho, kto sa nebojí ísť proti davu identicky vyzerajúcich mobilov a kto sa aktívne snaží vytvoriť si svoju vlastnú vizuálnu identitu.

Displeje nových Pixelov

Lacnejšie Google Pixel 7 stavia na 6,3-palcový plochý OLED displej s rozlíšením 2400 × 1080 pixelov a s 90 Hz obnovovacou frekvenciou. Panel chráni Corning Gorilla Glass Victus a jeho jas by mal dosahovať až o 25 % vyšších hodnôt ako Pixel 6 (najviac až 1400 nitov).

Obrazovka prémiového Google Pixel 7 Pro je so svojimi 6,7 palcami o niečo väčšia a na okrajoch ľahko zahnutá. Jej rozlíšenie je 3120 × 1440 pixelov, jej obnovovacia frekvencia dosahuje až 120 Hz a jej jas až 1500 nitov

Vyšší výkon

Málokoho prekvapí prítomnosť nového výkonnejšieho čipu Google Tensor G2. Google sa však nesústredil len na vylepšenia hardvérové, ale hlavne na tie softvérové ​​- na tie, ktorých prítomnosť pri každodennom používaní naozaj využijeme. Tensoru potom sekunduje bezpečnostný čip Titan M2. A keď už sme načali tú bezpečnosť, k novému Pixelu by ste mali bez akýchkoľvek ďalších poplatkov získať prístup k VPN. To sme skutočne nečakali.

Čo ale inak máme na mysli tými „softwarovými vylepšeniami“? Napríklad Photo Unblur - funkcia ostrenia rozmazaných fotografií. Alebo Call Screen - funkcia, ktorá za vás overí, kto vám práve volá a či nejde o spam. Vylepšenie priznal aj hlasový asistent a Google nezanevrel ani na oblasť súkromia a bezpečnosti vašich dát (viď už spomínaná VPN). Sľúbené máme až 5 rokov bezpečnostných updatov a „len“ 3 roky updatov operačného systému. To je v porovnaní so štvorročnou podporou pri telefónoch od Samsungu celkom sklamanie.

Vylepšené fotoaparáty

Dobre, koniec zdržiavania. Poďme sa pozrieť na to, čo určite zaujíma každého z vás. Ako sú na tom fotoaparáty nových Pixelov?

Z toho, čo sme mali zatiaľ šancu vidieť, sú na tom skvele a dosť možno nám tu v nich rastie nový kráľ fotomobilov. Google Pixel 7 v sebe prepája hlavný široký 50 Mpx senzor (f/1,85), ultraširoký 12 Mpx senzor (f/2,2) a v priestrele na displeji nakoniec 10,8 Mpx selfie senzor (f/2,2). Google Pixel 7 Pro má navyše ešte nabúchaný 48 Mpx teleobjektív. Čísla sú to určite pôsobivé, ale bezkonkurenčnými sa stávajú až v kombinácii so softvérovou mágiou odohrávajúcou sa v pozadí.

Google sa u sedmičiek zameral na ich schopnosti zoomu a makra a čistenie a zostrovanie výsledných snímok. Pokiaľ budú v praxi výsledky aspoň z polovice také dobré, aké sme videli v priebehu prezentácie, tak sa máme naozaj na čo tešiť.

Ďalej by si mal o niečo polepšiť nočný mód na fotenie v horších svetelných podmienkach a nechýba ani obľúbená funkcia ľahkého mazania nevítaných objektov na inak podarených fotkách. Google sa tiež zameral na čo najpresnejšie zachytenie všetkých odtieňov pleti a dokonca aj na nápomocné funkcie pre osoby s chybami zraku.

Video je možné točiť v rozlíšení 4K o 60 FPS, a to s 10-bitovými farbami a s plynulou stabilizáciou obrazu. V nadväznosti na Cinematic Mode od Applu, predstavil Google aj svoju verziu režimu videa s filmovou estetikou, ktorý dokáže decentne rozmazať pozadie a zaostriť na konkrétny subjekt.

Výdrž batérie

Oba telefóny budú disponovať jednodňovou výdržou. V extrémne úspornom režime by mali vydržať dokonca až 72 hodín. Podporovať budú ako rýchle 30 W nabíjanie, tak aj bezdrôtové nabíjanie štandardu Qi.

Cena a dostupnosť Google Pixel 7 a Pixel 7 Pro

Google Pixel 7 bude oficiálne dostupný 13. októbra (na Slovensku možno o niečo neskôr) v troch farebných variantoch: v žltom, bielom a čiernom, a to za cenu začínajúcu na $599, čo by sa malo rovnať nejakým 699 €. To je na mobilný telefón tohto kalibru naozaj rozumná a konkurencieschopná cenovka a Samsung a Apple sa už možno začínajú triasť v kolenách.

Google Pixel 7 Pro sa v obchodoch tiež oficiálne objaví 13. októbra v troch farbách: v zelenej, bielej a čiernej, a to za cenu začínajúcu na $899, čo by malo byť nejakých 999 €. Aj to je na vlajkovú loď a na (potenciálne) jeden z najlepších fotomobilov dosť slušná cena. Zvlášť v porovnaní s Apple iPhone 14 Pro Max a so Samsung Galaxy S22 Ultra.

Google Pixel Watch Preview   Najlepšie fotomobily

8 GB

8 GB

12 GB

Zadné fotoaparáty

široký 50Mpx (f/1,85) a ultraširoký 12Mpx (f/2,2)

široký 50Mpx (f/1,85) a ultraširoký 12Mpx (f/2,2)

široký 50Mpx (f/1,85), ultraširoký 12Mpx (f/2,2) a 48Mpx teleobjektiv (f/3,5)

Predný fotoaparát

8 Mpx (f/2)