Heureka grilovacia kuchárka: Top 10 naj grilovacích receptov od vás

Všetkým veľmi ďakujeme za úžasné recepty z grilu, ktoré ste nám zaslali v rámci Veľkej grilovacej súťaže na Facebooku Heureky. Ceny od značiek Fieldmann a Sencor boli rozdané a svojich nových majiteľov určite potešili. Ale kto nevyhral, ​​ešte stále môže nájsť svoj recept v Heureka grilovacej kuchárke. Bolo naozaj ťažké vybrať tie najzaujímavejšie a dúfame, že si na našom výbere pochutnajú vegetariáni aj mäsožravce. Pozrite sa na top 10 receptov, ktorými sa môžete inšpirovať pri vašej ďalšej grilovačke. Prajeme dobrú chuť!

Všetkým veľmi ďakujeme za úžasné recepty z grilu, ktoré ste nám zaslali v rámci Veľkej grilovacej súťaže na Facebooku Heureky. Ceny od značiek Fieldmann a Sencor boli rozdané a svojich nových majiteľov určite potešili. Ale kto nevyhral, ​​ešte stále môže nájsť svoj recept v Heureka grilovacej kuchárke. Bolo naozaj ťažké vybrať tie najzaujímavejšie a dúfame, že si na našom výbere pochutnajú vegetariáni aj mäsožravce. Pozrite sa na top 10 receptov, ktorými sa môžete inšpirovať pri vašej ďalšej grilovačke. Prajeme dobrú chuť!

Doba čítania 7 min.
Kateřina, redakcia Heureka.sk

Pečené placky plnené zmesou tandoori masala

Ingrediencie

Na placky:

  • 3 hrnčeky hladkej múky,

  • 1 hrnček cmaru,

  • 1 vajce,

  • 1 lyžička soli,

  • 1 lyžička cukru kryštál,

  • ½ lyžičky jedlej sódy.

Na zmes tandoori masala:

  • 400 g kvalitného strúhaného syra,

  • 1 vajce,

  • roztlačené varené zemiaky (cca 5 kusov),

  • korenie tandoori masala,

  • korenie a soľ na dochutenie.

Na dip:

  • Kyslá smotana,

  • grécky biely jogurt,

  • cesnak a biele korenie.

Postup

Zmiešajte všetky ingrediencie na placky, vypracujte cesto a nechajte ho 20 minút odležať. Z cesta vytvarujte guľôčky a rozvaľkajte ich do placiek. Na gril položte liatinový plát platne a placky na sucho upečte. Do vychladnutých placiek vyrežte vrecká a naplňte zmesou tandoori masala. Placky krátko zapečte a podávajte s cesnakovým dipom.

Medové kačacie prsia s grilovanou čakankou

Ingrediencie

  • 4 kačacie prsia s kožou,

  • soľ, korenie.

Na pikantný nálev:

  • 220 g trstinového cukru alebo medu,

  • 330 ml sójovej omáčky,

  • 5 strúčikov cesnaku,

  • 2 celé škorice,

  • 2 malé čili papričky,

  • 2 lyžičky chilli vločiek,

  • 40 g zázvoru,

  • kôra z 1 pomaranča,

  • šťava z 1 pomaranča,

  • 180 až 230 g soli.

Na marinovanú čakanku:

  • 2 puky čakanky,

  • 100 ml javorového sirupu,

  • šťava z 1 limetky,

  • soľ, korenie.

Postup

Najprv pripravte pikantný nálev: do hrnca dajte cukor a soľ, zalejte 500 ml horúcej vody a zamiešajte. Dolejte 300 ml studenej vody, pridajte sójovú omáčku, rozpolené strúčiky cesnaku, škoricu, pomarančovú kôru a šťavu, pozdĺžne rozkrojené chilli papričky, sušené chilli a nakrájaný zázvor. Všetko premiešajte.

Prsia narežte tak, aby na povrchu vzniklo pravidelné mriežkovanie a vložte do pikantného nálevu na 4 hodiny.

Medzitým si pripravte marinádu: zmiešajte javorový sirup, kôru a šťavu z limetky, štipku soli a korenia. Čakanky pozdĺžne rozkrojte, vložte do marinády a nechajte 30 minút marinovať.

Kačacie prsia vyberte z nálevu, opláchnite, osušte a vložte na gril nad priame žiarovisko so stredným ohňom kožou dole. Grilujte 5 minút, aby bola koža dobre opečená. Potom ich obráťte a grilujte pod poklopom ešte 4 minúty. Zložte prsia z grilu a nechajte 5 minút odležať. Mäso môžete tiež kontrolovať vpichovým teplomerom a zložiť z grilu, keď na strede dosiahne 60 °C.

Marinované čakanky dajte na rozpálený gril a opečte ich z každej strany 3–5 minút. Kačacie prsia nakrájajte na 5 mm plátky, posypte vločkovou soľou a okoreňte. Servírujte s grilovanou čakankou, ktorú na záver potrite marinádou, ktorá vám zostala v miske.

Marinované lepkavé rebrá/kuracie krídelká

Ingrediencie

  • Rebrá alebo kuracie krídla,

  • údená paprika,

  • rasca,

  • čili korenie,

  • trstinový cukor,

  • soľ, korenie.

Na marinádu:

  • 1 lyžica jablčného octu,

  • 1 lyžica medu,

  • 1 lyžica kečupu,

  • 1 lyžica sójovej omáčky,

  • 1 lyžica slivkového lekváru,

  • 1 lyžica horčice,

  • 1 lyžica paradajkového pretlaku,

  • chilli omáčka podľa chuti,

  • korenie a soľ.

Postup

Do mäsa votrite soľ, korenie, údenú papriku, rascu, čili korenie a trstinový cukor. Nechajte 5 minút odležať a medzitým si pripravte marinádu: zmiešajte všetky ingrediencie na marinádu, mäso potrite a dajte na cca hodinu do chladničky. Rebrá/krídelká grilujte na strednom ohni, kým nebude mäso krásne prepečené.

Grilované papriky plnené mozzarellou, fetou a mätou

Ingrediencie

  • 6 zelených alebo červených podlhovastých paprík,

  • 200 g mozzarely,

  • 100 g pravej gréckej fety,

  • 5 vetvičiek mäty.

Postup

Papriky dobre opláchnite a potom ich aj so stopkou pozdĺžne rozkrojte na polovice. Malým nožíkom opatrne vyrežte jadrovník so semienkami, ale tak, aby stopka stále ostala na mieste a neprišli ste o ňu. Vzniknú vám tak paprikové lodičky.

Mozzarellu nakrájajte na malé kocky, fetu rozdrobte, mätu oberte zo stoniek a nasekajte nahrubo. Syry a mätu premiešajte, zľahka osoľte a touto zmesou naplňte lodičky.

Položte na rozpálený gril a grilujte, kým sa syry neroztečú, zhruba 5 minút. Mozzarella pustí vplyvom tepla množstvo mliečnej tekutiny, má to tak ale byť. Dovtedy sa zospodu papriky opečú tak akurát.

Zložte papriky z grilu a nechajte ich 5 minút odpočívať. Väčšina uvoľnenej tekutiny sa opäť vsiakne do syra. Papriky môžete jemne posypať drvenými čili lupienkami.

Grilované krevety s ananásovým šalátom a limetkovou omáčkou

Ingrediencie

  • 24 ks kreviet veľkosti 16-20.

Na marinádu:

  • 10 lyžíc olivového oleja,

  • 3 strúčiky cesnaku,

  • soľ, korenie.

Na ananásový šalát:

  • 200 g ľadového šalátu,

  • 200 g baby špenátu,

  • 2 väčšie biele papriky,

  • šalátová uhorka,

  • 200 g grilovaného ananásu na kocky,

  • 1 lyžička medu,

  • 200 g syra feta,

  • 4 lyžice olivového oleja,

  • 2 lyžice šťavy z pomaranča,

  • soľ, korenie.

Na limetkovú omáčku:

  • 1 lyžica medu,

  • ½ hrnčeka horúcej vody,

  • 4 lyžice olivového oleja,

  • 1 limetka,

  • 2 lyžičky dijonskej horčice.

Postup

Najprv si zmiešajte ingrediencie na marinádu, namarinujte krevety a nechajte asi hodinu oddýchnuť v chladničke. Krevety opečte do ružova nad stredným plameňom. Medzitým si ugrilujte 200 gramov koliesok ananásu a po vychladnutí nakrájajte na menšie kúsky.

Pripravte si ananásový šalát: natrhajte ľadový šalát a baby špenát, nakrájajte papriky, uhorku a ugrilovaný ananás na malé kúsky, pridajte med, olivový olej, šťavu z pomaranča, korenie a soľ. Nakoniec posypte rozdrobeným syrom feta. Na záver si namiešajte limetkovú omáčku, do ktorej môžete ugrilované krevety namáčať.

Záhradné grily

Záhradné grily

  • 1351 produktov

Záhradné grily
Domáce grily

Domáce grily

  • 576 produktov

Domáce grily
Grilovacie náradie

Grilovacie náradie

  • 670 produktov

Grilovacie náradie
Omáčky

Omáčky

  • 1434 produktov

Omáčky
Medy

Medy

  • 484 produktov

Medy

Grilovaný rump steak so šalátom a tekvicou hokaido

Ingrediencie

  • Hovädzie mäso – flank steak/rump steak,

  • 200 g masla,

  • soľ, korenie.

Na šalát:

  • 1 tekvica hokaido,

  • 3 strúčiky cesnaku,

  • 1 balenie baby špenátu,

  • olivový olej,

  • tymian,

  • soľ, korenie.

Postup

Uležané mäso grilujte asi 5 minút z každej strany, osoľte a okoreňte. Na mäso poukladajte plátky masla a odložte do tepla na cca 10 minút.

Medzitým si pripravte prílohu. Do misy nakrájajte očistenú tekvicu hokaido na menšie kúsky, pridajte celé strúčiky cesnaku, tymian, soľ, mleté ​​korenie a olivový olej. Všetko premiešajte a grilujte v alobalovej miske. Akonáhle tekvica zmäkne, pridajte špenátové listy a nechajte zvädnúť. Šalát naservírujte na tanier a položte plátky steaku.

Grilované zemiakové špízy so zeleninou, slaninou a klobásou

Ingrediencie

  • 1 kg menších zemiakov,

  • 1 cuketa,

  • 500 g šalotky,

  • 400 g slaniny - špalík,

  • 400 g klobásy,

  • soľ, korenie.

Na dip:

  • 200 g nivy,

  • 200 g kyslej smotany,

  • 1 polievková lyžica majonézy,

  • cesnak,

  • pažítka,

  • petržlenová vňať,

  • soľ, korenie.

Postup

Uvarte celé zemiaky so šupkou v slanej vode, nechajte trochu vychladnúť a nakrájajte na väčšie kolieska. Slaninu, klobásu a šalotku nakrájajte na väčšie kusy a napichujte na špízy striedavo so zemiakmi. Špízy grilujte z každej strany, kým nie sú hotové.

Pripravte si dip: zmiešajte nastrúhanú nivu s ostatnými ingredienciami, pridajte prelisovaný cesnak a nadrobno nakrájanú pažítku a petržlenovú vňať. Dochuťte soľou a korením a podávajte k hotovým špízom.

Krehké grilované koleno v marináde

Ingrediencie

  • 2 bravčové kolená.

Na marinádu:

  • 2 cibule,

  • 2 mrkvy,

  • 1 liter vody,

  • 500 ml piva,

  • 4 lyžice rastlinného oleja,

  • 4 lyžice medu,

  • 3 lyžice horčice,

  • 3 lyžice kečupu,

  • 200 g soli,

  • 1 lyžička sušenej majoránky,

  • 2 bobkové listy,

  • 1 lyžička čierneho korenia,

  • 1 lyžička koriandra,

  • 4 strúčiky cesnaku,

  • 2 lyžičky cukru kryštál.

Postup

Cibuľu a mrkvu nakrájajte na menšie kúsky. Vo veľkej nádobe zmiešajte všetky ingrediencie na marinádu a pridajte nakrájanú zeleninu. Do vzniknutej zmesi naložte mäso, dajte cez noc do chladu a na druhý deň môžete grilovať alebo piecť. Ugrilované mäso nakrájajte a podávajte so zeleninou, zemiakmi alebo chlebom.

Hovädzie a bravčové hamburgery so syrom čedar a grilovanými šampiňónmi

Ingrediencie

  • 4 plátky slaniny,

  • 1 veľká cibuľa,

  • 1 strúčik cesnaku,

  • 8 kusov hamburgerových žemlí,

  • majonéza,

  • maslo,

  • rímsky šalát,

  • 2 paradajky,

  • 2 balenia plátkového syra čedar,

  • šampiňóny.

Na mäsovú zmes:

  • 180 až 200 g jemnej strúhanky,

  • 1 lyžica sušenej petržlenovej vňate,

  • 1 vajce,

  • 150 ml vody,

  • 2 až 3 lyžičky soli,

  • ¼ lyžičky červenej papriky,

  • ¼ lyžičky čierneho korenia,

  • ¼ lyžičky sušenej majoránky,

  • 450 g mletého bravčového mäsa,

  • 450 g mletého hovädzieho mäsa.

Postup

Slaninu nakrájajte na menšie kúsky a opečte na panvici alebo na grilovacom liatinovom pláte platne/kameni. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak. Chvíľu smažte a zložte z grilu. Vo voľnej chvíli položte na gril šampiňóny, pridajte pod ne trochu masla a grilujte dozlatista.

Zmiešajte strúhanku, petržlenovú vňať, soľ, červenú papriku, čierne korenie a majoránku. K strúhanke a koreniu pridajte mleté ​​bravčové a hovädzie mäso, opečenú slaninu s cibuľou a cesnakom, rozšľahané vajcia a vodu. Všetko dobre premiešajte a vytvarujte mäsové placky vysoké asi 1,5 cm. Uprostred palcom vytlačte jamku, aby mäso nebolo po grilovaní príliš vysoké.

Grilujte asi 6 minút z každej strany, alebo pokiaľ nie je mäso hotové podľa vašich predstáv. Na mäso položte plátky čedaru a nechajte syr roztaviť. Na žemle pripravte majonézu a šalát, pridajte mäso, paradajku, osmažené šampiňóny a máte hotovo.

Domáce údené bravčové klobásy

Ingrediencie

  • 10 kg mäsa z bravčového stehna,

  • 4 kg vykosteného bravčového bôčika,

  • 1 balenie bravčových čriev,

  • 3 hlavičky cesnaku,

  • 1 balíček mletého čierneho korenia,

  • 2 balíčky mletej červené sladkej papriky,

  • mletá štipľavá paprika,

  • soľ.

Postup

Pomeľte stehno a bôčik (na mlynčeku použite nadstavec s väčšími otvormi). Mleté mäso vložte do väčšej nádoby a rozprestrite. Pridajte mletú červenú papriku, môžete pridať aj trochu mletej štipľavej papriky. Pridajte vrecko mletého čierneho korenia, podľa chuti osoľte a pridajte rozdrvený cesnak. Rukami dobre premiešajte. Pracujte v miestnosti s nižšou teplotou. Mäso nechajte aspoň pol hodiny odpočívať.

Medzitým črevá rozbaľte, zalejte studenou vodou a nechajte pol hodiny odpočívať. Naplňte črievka mäsom, vzduchové bubliny prepichajte ihlou. Stočte ich asi po 15 cm tak, aby vznikli klobásy. Úďte v udiarni na tvrdé drevo asi 5-6 hodín.

Mohlo by vás zaujímať: