Ingrediencie
4 kačacie prsia s kožou,
soľ, korenie.
Na pikantný nálev:
220 g trstinového cukru alebo medu,
330 ml sójovej omáčky,
5 strúčikov cesnaku,
2 celé škorice,
2 malé čili papričky,
2 lyžičky chilli vločiek,
40 g zázvoru,
kôra z 1 pomaranča,
šťava z 1 pomaranča,
180 až 230 g soli.
Na marinovanú čakanku:
Postup
Najprv pripravte pikantný nálev: do hrnca dajte cukor a soľ, zalejte 500 ml horúcej vody a zamiešajte. Dolejte 300 ml studenej vody, pridajte sójovú omáčku, rozpolené strúčiky cesnaku, škoricu, pomarančovú kôru a šťavu, pozdĺžne rozkrojené chilli papričky, sušené chilli a nakrájaný zázvor. Všetko premiešajte.
Prsia narežte tak, aby na povrchu vzniklo pravidelné mriežkovanie a vložte do pikantného nálevu na 4 hodiny.
Medzitým si pripravte marinádu: zmiešajte javorový sirup, kôru a šťavu z limetky, štipku soli a korenia. Čakanky pozdĺžne rozkrojte, vložte do marinády a nechajte 30 minút marinovať.
Kačacie prsia vyberte z nálevu, opláchnite, osušte a vložte na gril nad priame žiarovisko so stredným ohňom kožou dole. Grilujte 5 minút, aby bola koža dobre opečená. Potom ich obráťte a grilujte pod poklopom ešte 4 minúty. Zložte prsia z grilu a nechajte 5 minút odležať. Mäso môžete tiež kontrolovať vpichovým teplomerom a zložiť z grilu, keď na strede dosiahne 60 °C.
Marinované čakanky dajte na rozpálený gril a opečte ich z každej strany 3–5 minút. Kačacie prsia nakrájajte na 5 mm plátky, posypte vločkovou soľou a okoreňte. Servírujte s grilovanou čakankou, ktorú na záver potrite marinádou, ktorá vám zostala v miske.