Ingrediencie
1 cuketa
3 lyžice repkového oleja (ten si totiž rozumie s vysokými teplotami na grile)
1 lyžica grilovacieho korenia
1 strúčik cesnaku
pár kvapiek citrónovej šťavy
Na grilovanie vyberajte menšie a mladšie cukety. Staršie cukety majú totiž tuhšiu šupku a vo vnútri tiež väčšie semienka a hodia sa preto skôr na vydlabanie a naplnenie niečím iným, napríklad mäsom alebo syrom.
Ako naložiť cuketu na grilovanie?
Cuketu najskôr dôkladne umyte.
Teraz pred vami stoja dve možnosti. Tou prvou (a nami úprimne preferovanou) je cuketu nakrájať na malé približne pol centimetra silné kolieska. Druhou možnosťou je nakrájať ju na niečo silnejšie pozdĺžne dlhé plátky. V každom prípade najskôr ale nezabudnite orezať jej konce.
Pred marinovaním môžete cuketu osoliť, nechať ju pár minút tzv. „vypotiť“ a potom ju utrieť papierovým obrúskom. Pokiaľ ju ale preferujete šťavnatejšiu, tento krok pokojne preskočte.
Či už ste ju nakrájali tak alebo onak, nakrájanú cuketu položte do misky, zalejte ju olejom a zasypte korením. Vedľa grilovacieho korenia môžete použiť aj nastrúhaný cesnak a pár kvapiek citrónovej šťavy. Bylinky si ale prípadne schovajte radšej až po grilovaní, takto by sa mohli spáliť a stratiť svoju chuť.
Zmes poriadne premiešajte a takto nakladanú cuketu na gril nechajte v marináde chvíľu odležať.