Grilovaná cuketa: Jednoduchý recept na zdravú pochúťku

Dumáte nad tým, čím spestriť svoju tradičnú letnú grilovačku? Mäso je istota, ktorá nemôže nikdy chýbať, a aj hermelín už asi môžeme označiť za stálicu českých grilov. Čo sa ale vydať trochu iným smerom? Smerom do ríše zeleniny, v ktorej na vás čaká chutná (a zdravá) grilovaná cuketa! Cuketa si zaslúži miesto na vašich tanieroch nielen ako príloha k niečomu „poriadnemu“, ona je výborná aj sama o sebe! Zvlášť pokiaľ viete, ako ju dochutiť. A od toho sme tu my s naším receptom.

Dumáte nad tým, čím spestriť svoju tradičnú letnú grilovačku? Mäso je istota, ktorá nemôže nikdy chýbať, a aj hermelín už asi môžeme označiť za stálicu českých grilov. Čo sa ale vydať trochu iným smerom? Smerom do ríše zeleniny, v ktorej na vás čaká chutná (a zdravá) grilovaná cuketa! Cuketa si zaslúži miesto na vašich tanieroch nielen ako príloha k niečomu „poriadnemu“, ona je výborná aj sama o sebe! Zvlášť pokiaľ viete, ako ju dochutiť. A od toho sme tu my s naším receptom.

Doba čítania 2 min.
Kateřina, redakcia Heureka.sk

Recept alebo ako pripraviť cuketu na gril?

Ingrediencie

  • 1 cuketa

  • 3 lyžice repkového oleja (ten si totiž rozumie s vysokými teplotami na grile)

  • 1 lyžica grilovacieho korenia

  • 1 strúčik cesnaku

  • pár kvapiek citrónovej šťavy

Na grilovanie vyberajte menšie a mladšie cukety. Staršie cukety majú totiž tuhšiu šupku a vo vnútri tiež väčšie semienka a hodia sa preto skôr na vydlabanie a naplnenie niečím iným, napríklad mäsom alebo syrom.

Ako naložiť cuketu na grilovanie?

  1. Cuketu najskôr dôkladne umyte.

  2. Teraz pred vami stoja dve možnosti. Tou prvou (a nami úprimne preferovanou) je cuketu nakrájať na malé približne pol centimetra silné kolieska. Druhou možnosťou je nakrájať ju na niečo silnejšie pozdĺžne dlhé plátky. V každom prípade najskôr ale nezabudnite orezať jej konce.

  3. Pred marinovaním môžete cuketu osoliť, nechať ju pár minút tzv. „vypotiť“ a potom ju utrieť papierovým obrúskom. Pokiaľ ju ale preferujete šťavnatejšiu, tento krok pokojne preskočte.

  4. Či už ste ju nakrájali tak alebo onak, nakrájanú cuketu položte do misky, zalejte ju olejom a zasypte korením. Vedľa grilovacieho korenia môžete použiť aj nastrúhaný cesnak a pár kvapiek citrónovej šťavy. Bylinky si ale prípadne schovajte radšej až po grilovaní, takto by sa mohli spáliť a stratiť svoju chuť.

  5. Zmes poriadne premiešajte a takto nakladanú cuketu na gril nechajte v marináde chvíľu odležať.

Recepty na gril

Ako správne grilovať cuketu?

  1. Gril rozpáľte na vyššiu teplotu ako normálne a cuketu na neho položte. Na opekanie môžete využiť aj grilovaciu tácku. Cuketu v priebehu grilovania potierajte zostávajúcou marinádou.

  2. Približne po 4 až 5 minútach jednotlivé kúsky cukety otočte na opačnú stranu. A ak vás lákajú aj pekne vyzerajúce zlatisté mriežky, cuketu môžete po 2 minútach na každej strane otočiť ešte o 90 stupňov.

  3. Pripravte si grilovacie náradie a úplne nakoniec – predtým, než cuketu zložíte z grilu – ju môžete posypať nastrúhanými kúskami syra.

Hotovú cuketu môžete podávať takto samostatne, alebo ako prílohu k mäsu alebo ku grilovaným syrom. Ďalšou možnosťou je ju prihodiť k listovému šalátu, k ďalším kúskom čerstvej zeleniny a k lahodnej mozzarelle a celé to zaliať olivovým olejom.

Ako vybrať gril?   Ako vyčistiť gril?

Recept na plnenú grilovanú cuketu

Cuketu je možné pripraviť na sto spôsobov. Ten najbežnejší sme si predstavili vyššie, ale máme pre vás ešte jeden ďalší, a to cuketu plnenú! Jej príprava sa veľmi nelíši od prípravy klasickej grilovanej cukety.

  1. Do ruky si vezmite väčšiu cuketu ako normálne. Budete potrebovať dostatok miesta na svoju náplň. Prípadne môžete využiť aj cuketu guľatú.

  2. Cuketu umyte a pozdĺžne rozrežte na dva rovnako dlhé kúsky.

  3. Lyžičkou vydlabte vnútro a po okrajoch si nechajte dostatočne hrubú vrstvu, ktorá vo vnútri všetko udrží.

  4. Cuketu naplňte až po okraj tým, čo práve máte v chladničke. Nenechajte sa ničím obmedzovať. Môžu to byť syry, huby, mleté ​​mäso, alebo napríklad paprika a cibuľa.

  5. Zmes podľa chuti okoreňte a obe polovice cukety zabaľte do alobalu.

  6. Rozpáľte gril a cuketu nechajte piecť so zakrytým vekom po dobu približne 20 minút.

Recept na grilovaný hermelín

Záhradné grily

Záhradné grily

  • 1351 produktov

Záhradné grily
Domáce grily

Domáce grily

  • 576 produktov

Domáce grily
Tuhé palivá

Tuhé palivá

  • 335 produktov

Tuhé palivá
Grilovacie náradie

Grilovacie náradie

  • 670 produktov

Grilovacie náradie
Mohlo by vás zaujímať: