Táto zdanlivo jednoduchá otázka nemá bohužiaľ žiadnu jednoduchú odpoveď. Než sa kamkoľvek posunieme, odporučíme vám tak predovšetkým toto: nebojte sa experimentovať a skúste ugrilovať aj také pokrmy, ktoré bežne na grilovačkách nevidíte. Nikdy neviete, čo objavíte nové.
A teraz teda niečo konkrétnejšie - zoznamy. Začnime široko rozšírenou a populárnou klasikou – na slovenských griloch najčastejšie uvidíte cukety, baklažány, papriky, paradajky, kukuricu, mrkvu, cibuľu a samozrejme aj zemiaky.
Menej očividnými adeptmi na grilovanie sú napríklad špargľa, karfiol, brokolica, kaleráb, zeler, tekvica, zelené fazuľky, reďkovky alebo kel. A hoci nejde o zeleninu, tak sa tu patrí zmieniť sa aj o hubách, konkrétne napríklad šampiňónoch.
Čo sa podľa nás naopak na gril príliš nehodí sú napríklad klasická šalátová uhorka, špenát, kapusta, šaláty, karfiol a brokolica. Týmto sa vás nesnažíme presvedčiť o tom, že nič z toho ugrilovať nie je možné. Len vám hovoríme, že bude ťažšie z týchto ingrediencií pripraviť niečo lahodné.
Žiadny taký zoznam ale samozrejme nie je konečný. Akonáhle sa zbavíte takéhoto tradičného uvažovania, že grilovanie sa nutne rovná len mäso, mäso a zase mäso, otvoria sa pred vami nekonečné možnosti. Jednotlivé druhy zeleniny môžete rôzne kombinovať a servírovať ako prílohu, ako chuťovku, alebo úplne bez okolkov ako hlavný pokrm.