Príprava kurčaťa na grilovanie
Púšťate sa do grilovania celého kurčaťa? V obchode si môžete kúpiť kura, ktoré je už na gril pripravené, a tým si ušetriť trochu času. Ak si kúpite kura klasické, bude potrebné mu vyčistiť dutinu a umyť kožu.
Obdobný proces vás neminie ani pri príprave kuracích stehien, krídiel alebo pŕs. Mäso najskôr zbavte akýchkoľvek nečistôt a umyte ho, v prípade potreby ho naporciujte na rovnako veľké kúsky a nakoniec ho usušte.
Zostávajúca časť prípravy už je oveľa voľnejší. Je totiž len a len na vás, akú marinádu si pripravíte a akými bylinkami a akým korením kura ochutíte. Myslite na to, že mdlo chutiace mäso po grilovaní už len tak ľahko nenapravíte, a to bez ohľadu na to, koľko soli naň nasypete. Marináda je – špeciálne u kuracieho mäsa – naozaj zásadná a neoplatí sa ju podceniť!
Ako, kedy a na ako dlho kura naložiť?
Marinovanie bohužiaľ nie je tak jednoznačné, ako by sa mohlo zdať. Stretnete sa totiž s dvoma tábormi kuchárov a každý z nich si bude skalopevne stáť za svojím spôsobom marinovania.
Prvou možnosťou je marinovať kurča určitú dobu pred grilovaním a ideálne ho nechať takto namarinované odležať pár hodín v chladničke. Kuracím prsiam by mala stačiť pokojne aj pol hodina, stehnám a krídlam potom 5 hodín a celé kura môžete nechať marinovať cez noc (a môžete sa do neho pustiť s marinovacou ihlou, aby sa chuť korenia dostala naozaj všade).
Druhou možnosťou je natierať kura marinádou až počas grilovania. Marináda sa takto totiž nespáli a nevysuší a mäso by potom malo byť šťavnatejšie.
Aký z týchto dvoch spôsobov je tou jedinou možnou správnou? Asi si dokážete tipnúť, že pravda bude tradične niekde medzi. Kurča môžete namarinovať ako pred grilovaním, tak aj počas neho. Alebo môžete otestovať každú alternatívu zvlášť a rozhodnúť sa podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.