Vyberte si ten správny gril a používajte vždy len to správne palivo.
Také, ktoré bude zodpovedať vášmu grilu a vašim požiadavkám. Rôzne uhlie totiž dodá jedlu rôzne arómy a rovnako tak aj drevo dokáže výrazne ovplyvniť chuť pokrmov. Napríklad polená z ovocných stromov dajú grilovaným dobrotám ovocný nádych. Pokiaľ vás ale dymová aróma zas až tak neláka a radšej by ste mali grilovanie čo najjednoduchšie, poobzerajte sa po plynových griloch a po elektrických kontaktných griloch!Rozpáľte gril vopred.
Vyčkajte, kým naň mäso alebo zeleninu hodíte. Plamene by sa mali upokojiť, uhlie by sa malo na červeno rozpáliť a mať bielo-sivý nádych.Von z chladničky s predstihom.
Mäso, zeleninu, huby aj syry vyberte z chladničky vopred, aby mali pred grilovaním izbovú teplotu. Ide o proces zvaný „temperovanie“.Pripravte sa.
Všetky nástroje, suroviny aj pitie si pripravte k ruke, nech počas grilovania nemusíte odbiehať a nepokazíte si hostinu.Potrite rošt.
Použite olej, kúsok slaniny alebo napríklad odrezanou kožu zo slaniny.Udržujte správnu teplotu grilu.
Dajte ruku cca 12 cm nad rošt, a pokiaľ ju tam udržíte 6 sekúnd, ide o nízku teplotu. Pri 4 sekundách ide o strednú teplotu, 2 sekundy je vysoká teplota.Zaobstarajte si náležité grilovacie náradie.
Rôzne druhy grilovacích roštov, špeciálny rošt na ryby, grilovacie náradie s kliešťami a obracačkami či nehorľavé chňapky výrazne zlepšia pôžitok z grilovania aj výsledok. Tak nebudete musieť plakať nad klobáskami napadanými do uhlia ani nad pľuzgiermi pokrývajúcimi dlane.Každú surovinu poriadne ochuťte alebo naložte do marinády.
Neflákajte ani prílohy, omáčky, dipy či pečivo.Voľte kovové ihly na špíz.
Ak používate drevené, namočte ich vopred na pár hodín do vody, aby pri grilovaní nezhoreli.Gril pravidelne a riadne čistite.
Viac sa toho o grilovaní dozviete v našom článku Grilujeme: Najčastejšie chyby pri grilovaní alebo ako správne grilovať?