Ingrediencie
mleté hovädzie mäso s 20 % tuku
plátky syra, ideálne čedaru
listový, či ľadový šalát
paradajky
cibuľa
nakladané uhorky
dresing
žemle
Priemerný grilovaný hamburger zvládne pripraviť viac-menej ktokoľvek a na grile si s ním poradia aj úplní bažanti. Ale vykúzliť taký hamburger, o ktorom sa vám bude ešte dlhú dobu potom snívať, to chce niečo viac - to chce poriadny recept. A my sme si pre vás jeden taký pripravili. Dozviete sa z neho, ako správne pripraviť a ochutiť hovädzie mäso, ako dlho ho grilovať a dokonca aj ako si pripraviť svoje vlastné žemle a svoj jedinečný dresing!
Priemerný grilovaný hamburger zvládne pripraviť viac-menej ktokoľvek a na grile si s ním poradia aj úplní bažanti. Ale vykúzliť taký hamburger, o ktorom sa vám bude ešte dlhú dobu potom snívať, to chce niečo viac - to chce poriadny recept. A my sme si pre vás jeden taký pripravili. Dozviete sa z neho, ako správne pripraviť a ochutiť hovädzie mäso, ako dlho ho grilovať a dokonca aj ako si pripraviť svoje vlastné žemle a svoj jedinečný dresing!
mleté hovädzie mäso s 20 % tuku
plátky syra, ideálne čedaru
listový, či ľadový šalát
paradajky
cibuľa
nakladané uhorky
dresing
žemle
Začnime tým najdôležitejším – mäsom. Šťavnatý hamburger sa nezaobíde bez tuku. V obchode či u mäsiara by sme sa preto porozhliadli po prednom hovädzom s pomerom 80 ku 20 – teda 80 % mäsa a 20 % tuku. Odporučiť vám môžeme napríklad rez chuck roll. Z chudého mäsa určite tiež dáte dohromady slušný burger, ale myslíme si, že tuk má u burgerov svoju nezastupiteľnú úlohu.
Mäso si môžete doma zomlieť sami, alebo môžete požiadať mäsiara. Núdzovým riešením je nákup predmletého hovädzieho v supermarkete, ale tam už hold neovplyvníte jeho obsah.
Zomleté mäso si rozdeľte na časti a vytvarujte ich do podoby pukov. Použiť na to môžete lis na hamburgery, alebo na to môžete ísť pekne po starom - prevaľovaním a tvarovaním v ruke. Máte pritom dve možnosti. Tou prvou sú užšie burgre. Také tie ktoré všetci veľmi dobre poznáme z fastfoodov. Sú suchšie, tvrdšie a menej šťavnaté, ale zase sa aspoň dobre držia pri jedle v ruke. Druhým – a z nášho pohľadu aj lepším – variantom, sú burgre silnejšie. Vysoké až 2,5 centimetra. Budú síce mať trochu nutkania na vás zo žemle vyskočiť, ale chuťovo sú míle vpredu.
Nebojte sa burger urobiť o niečo väčší ako je samotná žemľa. Na grile sa totiž nakoniec o niečo scvrkne. A ak sa chcete vyhnúť tomu, aby sa mäso uprostred vypočilo, môžete v ňom urobiť palcom menšiu priehlbinu.
A teraz sa už dostávame k najkontroverznejšej časti prípravy – ku koreniu. „Mám mäso soliť a koreniť už pred jeho tvarovaním? Mám použiť aj nejaké ďalšie korenie?“ Ani jedna z týchto otázok nemá jednu jedinú správnu odpoveď. Respektíve má, ale pre každého to bude odpoveď iná. My by sme sa minimálne v začiatkoch držali naozaj len tej soli a korenia a mäso by sme okorenili chvíľu predtým, než ho hodíme na gril. A korenili by sme ho nielen z hornej a dolnej strany, ale aj pekne zo strán. Po vytvarovaní nechajte mäso po určitú dobu odležať v chladničke.
Pred opekaním ho potom môžete potrieť aj trochou oleja, ale tieto a ďalšie experimenty už radšej necháme len a len na vás.
Najlepšie grily pre rok 2023 (plynové, elektrické, na uhlie)
majonéza
horčica
kečup
chilli korenie
cesnakový prášok
šťava z nakladaných uhoriek
Dresing nie je na prípravu nijako zložitý. Len vám odporúčame si ho pripraviť včas. Nie až keď sa vám mäso na grile pomaly ale iste pripeká.
Vyššie uvedené ingrediencie zmiešajte v miske a máte hotovo. Koľko použijete čoho je zase hlavne na vás. Len vy viete, či máte radšej majonézu, alebo horčicu, a či sa váš dresing zaobíde bez kečupu, alebo v ňom naopak nemôže za žiadnu cenu chýbať.
Našou (tajnou) obľúbenou a nie príliš známou prísadou je šťava z nakladaných uhoriek. Stačí jej len málo, ale verte nám - nebudete to ľutovať. Pokojne si to najskôr vyskúšajte na malej vzorke.
250 g hladkej múky
90 ml vody
15 ml oleja
15 g droždia
13 g cukru
5 g soli
2 vajcia
sezam
Samozrejme vám nebudeme brániť v tom, skočiť si pred grilovačkou do najbližšej pekárne a kúpiť si v nej nadýchané briošky. Nie je to žiadna hanba. Ale čo sa takto pokúsiť o svoje vlastné žemličky? Nech máte ten svoj burger domáci naozaj skrz naskrz?
Pripravte si misu a preosejte do nej hladkú múku. Do múky nalejte vlažnú vodu a prisypte droždie už premiešané s cukrom. Všetko zmiešajte dohromady a nechajte nejakých 10 minút odpočívať.
Do cesta prilejte olej a prihoďte tam aj jedno vajce. Všetko začnite miešať a hniesť v ruke.
Po 5 minútach dôkladného (a bohužiaľ aj celkom náročného) miesenia pridajte do cesta soľ a s miesením pokračujte ešte pár ďalších minút.
Výsledné cesto by sa nemalo príliš lepiť a malo by byť pružné. Pokiaľ si myslíte, že to tak nejako zodpovedá, prikryte ho a nechajte približne na hodinu vykysnúť, ideálne do tepla.
Po hodine čakania cesto vyklopte. Ruky a pracovnú plochu si posypte trochou m úky a cesto rozdeľte na 6 kúskov. Z nich potom vytvarujte žemličky.
Žemle si vyskladajte na papier na pečenie na plechu a nechajte ich ešte aspoň pol hodiny prikryté dokysnúť.
Predtým, než ich začnete piecť, ich potrite rozšľahaným vajcom a posypte ich semienkami sezamu.
Predhrejte si rúru a žemličky dajte piecť, a to pri 220 °C približne 10 minút.
Pripravené kúsky mäsa vyberte z chladničky a nechajte ich chvíľu odležať. Na rozpálený rošt ich rozhodne neklaďte úplne studené. Burgre by sa potom vo vnútri riadne neopiekli a zvonku by boli suché.
Rozpáľte gril na najvyššiu teplotu.
Burgre opatrne položte na rozpálený rošt, zatvorte veko grilu (za predpokladu, že ním váš gril disponuje) a teplotu znížte na stredne vysokú (ak ju znížiť môžete).
Burgre sa pri opekaní snažte hýbať čo najmenej, mohli by sa rozpadnúť. Po určitej dobe ich len obráťte na druhú stranu. Spravidla budú stačiť 3-4 minúty opekania na každej strane. Každý máme ale iné chuťové poháriky a každému bude sedieť iná miera prepečenia. Za bezpečnú istotu sa každopádne považuje vnútorná teplota burgra 72 °C. Do mäsa môžete z boku zapichnúť teplomer na mäso a dozviete sa, ako na tom ste.
Rovnakými inštrukciami sa môžete riadiť aj pri grilovaní hamburgera na elektrickom grile a na kontaktnom grile.
Predtým, než burgre zložíte z roštu, ich potrite trochou masla a nakoniec na ne na pár sekúnd položte plátky čedaru a nechajte ich zľahka sa roztaviť.
Okrem mäsa sa neostýchajte na gril hodiť aj už rozkrojené žemle. Stačí ich opiecť z plochej strany a naozaj len na chvíľku. Ak ich nedáte tam, budú nepríjemne nasiaknuté a premočené a budú mať problém medzi sebou udržať všetko to mäso a ďalšie ingrediencie.
Na gril hoďte krátko aj nakrájanú cibuľu a nechajte ju ľahko skaramelizovať.
Samy o sebe by vám tie jednotlivé plátky mäsa, žemle a kúsky zeleniny asi veľmi nechutili. Mágia sa začne diať až v tom momente, keď ich všetky poskladáte dohromady. Do jedného lahodného grilovaného hamburgera
Opečené žemle potrite dresingom, a to nielen žemľu dolnú – tú „základovú“, ale aj tú hornú.
Na dolnú žemľu postupne naskladajte šalát, plátky rajčiaka, nakrájané plátky nakladaných uhoriek a mäso s čedarom.
Medzi jednotlivé kúsky môžete ešte kvapnúť trochu dresingu a dochutiť štipkou soli a korenia.
Prenosné ohniská
323 produktov
Domáce grily
576 produktov
Záhradné grily
1351 produktov
Grilovacie náradie
670 produktov