Inteligentný náramok Xiaomi Smart Band 7 (Recenzia)

Bezvýsledne pátrate deň čo deň po motivácii k tomu, aby ste konečne začali makať na svojej kondičke a na svojom natoľko zanedbávanom zdraví? Ja jednoznačne áno, som hold leňoch. Veľmi som sa preto tešil na testovanie novej verzie lacného inteligentného náramku od Xiaomi. Lepšieho motivátora by ste totiž hľadali ťažko.

Doba čítania 12 min.
Kateřina, redakcia Heureka.sk

Parametre Xiaomi Smart Band 7

• Dotykový 1,62" AMOLED displej

• Rozlíšenie displeja: 192 × 490 px

• Kompatibilný s iOS aj s Android

• Pripojenie: Bluetooth 5.2

• Maximálna výdrž batérie: 360 h (15 dnů)

• Vodotesnosť: 5 ATM (50 m)

• Hmotnosť: 13,5 g

Náramok Xiaomi Smart Band 7 testovaný v spojení s telefónom Samsung Galaxy S9 (Android OS).

Najlepší fitness náramok

Mi Band = Smart Band

Xiaomi Mi Band sa vďaka bezkonkurenčnej kombinácii obstojného výkonu, plejády užitočných funkcií a nízkej ceny rýchlo stal synonymom pre inteligentný náramok. Nie je preto divu, že sa Xiaomi rozhodlo zmeniť názov tejto najnovšej verzie na Smart Band. Xiaomi Smart Band 7. A úplne bez prekvapenia aj táto sedmička drží latku cenovo dostupných inteligentných náramkov veľmi vysoko.

Ako Xiaomi Smart Band 7 vyzerá a ako sa nosí?

Balenie

Začnem balením. Rozbalenie náramku (alebo, ak chcete, jeho „unboxing“) nie je žiadny veľký zážitok porovnateľný s produktmi od Apple, ale zároveň sa ani nie je čo sťažovať, zvlášť v tejto cenovej kategórii. V matnej čiernej krabičke na vás čakajú v jednotlivých priehradkách macatý manuál, nabíjací kábel a samozrejme aj náramok, to je všetko.

Dizajn

Samotný náramok nadväzuje na všetkých svojich predchodcov. Ak ste niekedy mali šancu si ohmatať jednu z jeho starších verzií, bude vám táto novinka v ruke viac ako povedomá. Xiaomi Smart Band 7 sa skladá z dvoch častí. Raz im povieme jeho „hlava“ - teda puzdro s displejom hore a so senzormi a nabíjacími pinmi zospodu. A druhou časťou je jeho silikónový remienok. Náramok váži so všetkým spolu iba 14 gramov a akonáhle si ho hodíte na svoje zápästie, rýchlo zabudnete na to, že ho tam vôbec máte.

Je nenápadný, elegantne minimalistický a vďaka svojmu silikónovému remienku tiež celkom športový. Na ples by som si ho nevzal, ale inak by som s ním vyrazil viac-menej kamkoľvek bez toho, aby som sa cítil akokoľvek „mimo“.

Nosíme hodinky!

Máte klasické hodinky, bez ktorých neurobíte ani krok? To ako máte všetky svoje hýčkané Rolexky a Omegy odložiť, alebo nedajbože predať, a začať nosiť inteligentný náramok?

Vôbec nie. Úplne chápem vaše obavy, sám som totiž musel tento zložitý rébus nejako vyriešiť. Tiež sa totiž radím k zvláštnej skupine osôb, ktorých koníčkom nie sú nejaké „hodinky“, ale ako radi hovoríme - horológia! A vyriešil som to jednoducho - hodinky som nosil na jednej ruke, na tej ľavej, a náramok som nosil na druhej ruke, na tej pravej. Ak som s „hodinkami“ na každej ruke vyzeral ako blbec, to nechám na posúdení iných, osobne mi to však prišlo celkom v poriadku. Ale to len tak okrajom.

Odolnosť

Displej náramku je z temperovaného 2,5D (čo znamená jeho zahnutie po bokoch) skla, ktoré, súdiac podľa môjho krátkeho času, ktorý som s náramkom strávil, bez problémov prežije bežné každodenné zaobchádzanie. Náramok je vodotesný do 50 m (5 ATM) a môžete sa s ním ísť bez strachu osprchovať alebo si ísť zaplávať. Nie je ale vhodný na potápanie a saune by som sa tiež radšej vyhol.

Silikónový remienok

Vymeniteľný silikónový remienok je na dotyk jemný a nijako neodiera ani neťahá za chĺpky, ako to remienky niektorých hodiniek majú vo zvyku. Veľkostne je vhodný pre zápästie s obvodom od 160 mm až po 224 mm, poradí si teda aj so silnejšími pažami.

Ak si schovávate kopec farebných remienkov zo staršieho Mi Bandu, budete ich bohužiaľ musieť nechať zatvorené v zásuvke. Displej sedmičky je totiž väčší ako displeje jej predchodcov a staršie remienky na nej kvôli tomu nesedia. Budete preto musieť zainvestovať do nových remienkov, ktoré sa postupne začínajú objavovať na trhu.

Remienok má primitívne zapínanie, ktoré vo mne rozhodne nebudilo veľkú istotu. Špeciálne pre akčnejšie športy typu futbalu by som ocenil spoľahlivejší a pevnejší spôsob zapínania. Takto stačí niekde o niečo zavadiť a náramok ľahko stratíte. A vďaka jeho nízkej hmotnosti je dosť možné, že si to ani nevšimnete.

Bombastický displej Xiaomi Smart Band 7

Smart Band 7 sa pýši 1,62 palcovým AMOLED displejom, ktorý je jedným slovom perfektný. Parádny. Suprový. Prihoďte si tam prezývku, akú chcete, je jednoducho dobrý. So svojimi 500 nitmi je jasný a bez problémov viditeľný aj na priamom slniečku a vďaka OLED technológii doslova hýri farbami.

Áno, vzhľadom na jeho veľkosť si na ňom síce neprečítate žiadny román a nebudete na ňom ani pozerať filmy, ale to na čo je určený, čo je podávanie prehľadných informácií o čase a o vašich telesných funkciách, zvláda s prehľadom.

Always-On

Ako som už spomenul vyššie, displej sedmičky v porovnaní s displejom Xiaomi Mi Band 6 o niečo vyrástol, a to je bezpochyby fajn. Jeho najvýraznejším upgradom je ale príchod funkcie Always-On, v preklade „vždy zapnuté“. Displej teraz už nebude čakať na to, až na neho poklepete, alebo na to, až otočíte svojim zápästím. Bude neustále zapnutý a bude vždy a všade zobrazovať čas a ďalšie užitočné informácie, a to v diskrétnej čiernobielej podobe. Za predpokladu, že si danú funkciu zapnete. Nikto vás do toho nútiť nebude. Zobrazenie ciferníka pohybom zápästia totiž funguje úplne spoľahlivo a vypnutím Always-On si ušetríte veľkú časť batérie.

Jeden ciferník, druhý ciferník, tretí…

Na Xiaomáckom inteligentnom náramku je skvelé nielen to, že má jasný a farebný displej, ale aj to, že si ho vďaka nekonečnému množstvu všelijakých ciferníkov budete môcť naozaj naplno užiť. V samotnom náramku ich môžete mať uložených v jednej chvíli až osem, ale v aplikácii je ich toľko, že vám vystačí snáď na každý deň v roku a budete ich môcť striedať do aleluja.

Narazíte tam na ciferníky užitočné a prehľadné, na ciferníky minimalistické a módne, na ciferníky napodobňujúce kolieska poháňajúce mechanické hodinky a aj na moje najobľúbenejšie - roztomilé pastelovo farebné ciferníky s ilustrovanými zvieratkami. Pre každého niečo. A aj pokiaľ by ste si nevybrali (o čom silne pochybujem), môžete si vytvoriť svoj vlastný - napríklad s fotkou svojho domáceho miláčika.

Nastavenie jasu a citlivosť displeja

Svet ale nie je stále ružový a netočí sa iba okolo rozkošných zvieratiek. Tým chcem povedať, že k displeju mám aj pár výhrad. Prvá výhrada sa týka citlivosti displeja, respektíve jeho necitlivosti. Nie že by ma niečím chladnokrvne urážal, zas také zlé to nie je, len z času na čas neregistroval moje dotyky a často som tak musel na ikonky klikať viackrát.

Druhá výhrada, a za mňa aj jedna z najväčších slabín tohto náramku, je jeho jas - konkrétne jeho nastavenie. Displej je na maximálne nastavenie jasný až až, lenže ho tak nechcete mať stále. V podvečer by vám to mohlo snáď aj vypáliť sietnice. Náramok nevie jas meniť automaticky s ohľadom na prostredie, v ktorom sa práve nachádza. Musíte ho zmeniť manuálne. Musíte sa prekopať do hĺbky menu a nájsť tam to správne nastavenie, čo je pekná otrava.

A teraz si predstavte situáciu, keď vyjdete ráno von z domova a jas je na nejakých chabých 30 %. Slnko vám svieti do očí a na náramku nevidíte ani ň a to aj keď ho prikryjete svojou rukou. Nájsť v tejto situácii v menu nastavenia jasu je úloha, na ktorú boli moje zručnosti krátke. Buď som totálne ľavý, alebo je to fakt ťažké. Pravdepodobne oboje.

Užívateľské prostredie

Predtým, než budete môcť začať náramok naplno používať, je potrebné ho prepojiť s mobilnou aplikáciou Mi Fitness (prípadne s jej alternatívou - aplikáciou Zepp Life). Najskôr si založíte Mi účet, potom si stiahnete a nainštalujete danú aplikáciu, prihlásite sa, prepojíte spolu zariadenie cez Bluetooth a máte hotovo. V aplikácii je všetko úhľadne usporiadané a prehľadné a hlavne – všetko je v slovenčine!

Východiskový stav

Po tomto priamočiarom procese je potrebné si v náramku veľa vecí pozapínať, pretože v predvolenom stave to tak nie je. Týka sa to napríklad monitorovania spánku a nepretržitého merania tepu.

Ovládanie náramku

Prostredie náramku je ľahké na ovládanie a rýchlo sa v ňom zorientujete. Z úvodnej obrazovky (teda z ciferníka) sa pomocou ťahu prstom nahor dostanete do menu so všetkými dostupnými funkciami a s nastavením. Ťahom dole sa vám potom zobrazia všetky notifikácie. Ťahy doľava a doprava vás z úvodnej obrazovky dostanú k až siedmim vami vybraným funkciám (tzv. widgetom), ktoré si môžete voľne navoliť a ktoré sú spolu prepojené do akéhosi kolotoča.

Chýba mi tu možnosť sa z akejkoľvek obrazovky dostať jednoducho späť na ciferník. Napríklad pri nastavení už spomínaného jasu. Aby som sa z tohto nastavenia dostal späť na hlavnú obrazovku, musím ťahať presne štyrikrát prstom doprava. A to nejaký čas zaberie.

Animácie

Najviac ma ale na celom prostredí mrzí jeho relatívna lenivosť a trhavosť animácií. Na použiteľnosť náramku to výraznejší vplyv síce nemá, ale rozhodne si to všimnete a nevyzerá to pekne.

Vstávať a cvičiť jedine s fitness náramkom

Konečne sa dostávam k najväčšiemu lákadlu tohto náramku – ku všetkým tým jeho senzorom a meraniam.

Prehľad funkcií

Najskôr si poďme urobiť ich rýchly prehľad. Náramok zvládne zmerať váš srdcový tep, to je základ. Disponuje tiež oxymetrom na meranie saturácie krvi kyslíkom. Nenájdete v ňom síce GPS, ale aj tak vám vďaka zabudovanému akcelerometru a gyroskopu presne spočíta počet prejdených krokov. Bude monitorovať váš spánok, vrátane jeho fáz, a zaregistruje aj kratšie šlofíky. Spočíta vám, koľko ste ten ktorý deň spálili kalórií. Povie vám, ako veľmi ste v strese a ponúkne vám dychové cvičenia na upokojenie. A honosí sa viac ako stovkou (!) rôznych športových režimov, od behania a plávania cez futbal a hokej až po šach. A narazíte v ňom dokonca aj na e-športy.

Presnosť merania

Ako vidíte, je tu toho viac ako dosť. Všetky merania je ale samozrejme nutné brať s rezervou. Xiaomi Smart Band 7 je inteligentný náramok za nejakých tisíc korún. Nie je to profesionálne zdravotné náčinie. Ale normálny človek ani žiadne profesionálne zariadenie nevyužije a nepotrebuje. Priemernému človiečikovi a hobby športovcovi ako som napríklad ja absolútne postačia orientačné hodnoty. Môže mi byť úplne jedno, či som svojim cvičením spálil 420 kalórií, alebo či ich v skutočnosti bolo 425. Dôležité je, že vidím, že som niečo urobil pre svoje telo a že vidím, či sa zlepšujem.

Napríklad počet prejdených krokov mi vychádzal v porovnaní s inými inteligentnými hodinkami viac-menej rovnako presne. Áno, náramok sa dá prekabátiť energickými pohybmi rúk, ale prečo by ste sa o niečo také pokúšali, že.

Musím povedať, že aj toto najzákladnejšie meranie je naozaj motivujúce. Jeden deň som prišiel popoludní z práce domov a videl som, že mám za sebou 9 200 krokov. Mal som potom neodolateľné nutkanie motať sa po byte a dostať sa na vytúžených 10 000.

Meranie tepu je tiež relatívne presné, hlavne v pokojnom stave a pri športoch, pri ktorých toľko netrepete rukou, napríklad pri tom už spomínanom šachu (áno, šach je šport, zmierte sa s tým, a videohry tiež).

Problémy robia náramku rýchle a nečakané zmeny tepu, napríklad pri intenzívnom kruhovom cvičení. Pocitovo som pri testovaní cítil, že som na hrane a môj tep by mal byť niekde okolo 180, ale náramok bol v meraní pozadu a myslel si, že sa s tepom 110 stále ešte rozcvičujem. Po chvíli ma ale dohnal a už zobrazoval tep správny. Po krátkom surfovaní po internete sa mi táto domnienka o určitom oneskorení potvrdila aj názormi mnohých ďalších užívateľov.

Okrem srdcového tepu náramok sleduje pri niektorých športoch aj ďalšie zaujímavé informácie. Napríklad pri skákaní cez švihadlo je to počet preskokov. Prakticky vám to asi nič veľmi nedá, ale budete sa s tým veľmi vyťahovať pred svojimi priateľmi a motivuje vás to do budúcna k tomu, aby ste zo seba dostali o pár švihov viac.

Viditeľné výsledky

Na slovo vzaté, používanie náramku pri cvičení je skutočne návykové. Na svojom tele totiž výsledky svojich snáh len tak neuvidíte. To potrvá minimálne pár mesiacov a dosť ľudí sa tak ďaleko často ani nedostane. Ale na inteligentnom náramku, a konkrétne teda v jeho mobilnej aplikácii, jasne uvidíte v číslach a vo farebných grafoch, ako veľmi na sebe makáte a ako sa pritom zlepšujete. Náramok vám je dokonca schopný spočítať aj maximálny objem kyslíka, ktorý je vaše telo schopné využiť pri cvičení, tzv. VO2 max. V preklade - spočíta vám to, ako ste na tom s kondičkou.

Pre mňa sú všetky tieto vizualizácie veľmi fajn a akonáhle na náramku vidím, že som sa dnes len váľal, tak sa zoberiem a idem si prinajmenšom na chvíľku zacvičiť. V porovnaní s drahým kričiacim trénerom mi toto príde ako oveľa schodnejšie (a lacnejšie) riešenie.

Inteligentný náramok a jeho múdre funkcie

Xiaomi Smart Band 7 má čo ponúknuť aj tým z vás, pre ktorých je slovo „šport“ pomaly až nadávkou. Upozorní vás totiž napríklad na to, kto vám práve volá alebo kto vám píše. Vyhnete sa tak neustálemu loveniu mobilu zo svojich vreciek a kabeliek. Keď si na náramku všimnete, že vám volá šéf, tak mobil necháte mobilom a budete ho smelo ignorovať. A akonáhle zahliadnete, že vám volá pošta s balíkom, ktorý ste od rána netrpezlivo vyzerali z okna, tak sa po mobile budete môcť hneď vrhnúť.

Náramok nemá mikrofón ani reproduktor, takže na telefonáty nemôžete bohužiaľ odpovedať, môžete ich iba zamietnuť. Čo sa ale tiež hodí. Ja, hrdý introvert, volania koniec koncov spravidla neprijímam.

Predpripravené odpovede

Na prijaté správy potom môžete odpovedať, ale iba formou vopred pripravených krátkych správ, ktoré si môžete upraviť v aplikácii. Ja vám môžem odporučiť špeciálnu odpoveď „ok“. Tá totiž pokrýva nejakých 90 % možných situácií.

Vibrácie

Náramok vás na notifikácie upozorní pomocou vibrácií. Vibrácie sú na môj vkus možno až prehnane silné a počas pokojnej školskej výučby alebo pri pracovnej porade ich nepocítite len vy, ale začuje ich aj mnoho (otrávených) osôb okolo vás. Vibrácie sa dajú iba zosilniť, ale zoslabiť nie. Zosilnenie som radšej ale ani neskúšal. Mám strach, že by mi potom náramok mohol odtrhnúť celú ruku.

U vibrácií si môžete taktiež nastaviť rôzne rytmy či vzorce pre rôzne notifikácie. Ľahko tak spoznáte, či vám práve dorazila SMS, alebo či už máte byť na nejakej schôdzi.

Baterka, budík, hudba a mnoho ďalších

Popri notifikáciách je náramok inteligentný aj v mnohých ďalších ohľadoch. Povie vám, aké bude zajtra počasie a ukáže vám váš denný plán v kalendári. Budete ním môcť tiež prepínať pesničky v slúchadlách a budete ho môcť používať ako časovač, stopky alebo ako budík. A tichý budík na zápästí je prekvapivo vydarený, pretože s ním len tak nezobudíte svojho partnera.

Nakoniec musím spomenúť aj prítomnosť baterky, ktorá vám znamenite posvieti na nočnej púti na záchod, a prítomnosť funkcie hľadania strateného telefónu, ktorá ho rozozvoní.

Veľmi ma mrzí chýbajúce NFC, s ktorým by sa dalo platiť v obchodoch. V Číne je dostupná verzia tohto náramku s NFC a ja verím, že sa jej za pár mesiacov dočkáme aj v Európe.

Výdrž batérie

Smart Band 7 disponuje väčšou 180 mAh batériou (batéria v Mi Band 6 mala len 125 mAh). Má ale aj väčší a jasnejší displej a viacero funkcií, takže maximálna výdrž sa oficiálne podľa Xiaomi stále drží na nejakých 14 až 15 dňoch. To je ale podľa mňa extrémne optimistická hodnota, ku ktorej som sa ani zďaleka nepriblížil.

Náramok som využíval naplno. Mal som zapnutý Always-On displej, cvičil som raz denne, náramok som nosil aj počas spánku a mal som zapnuté všetky možné merania. A výdrž sa pohybovala okolo 3 dní. S vypnutým displejom Always-On, čo je podľa mňa najväčší žrút energie, sa potom blížila nejakým 6 dňom. Oboje je síce na míle vzdialené deklarovaným dvom týždňom, ale v porovnaní s ostatnými inteligentnými hodinkami a náramkami je to aj tak podarený nadpriemer.

Náramok sa nabíja pomocou pribaleného kábla s magnetickou čiapočkou. Čiapočka sa pri nabíjaní prisaje na piny náramku a pevne drží. Čo sa vám bude prekvapivo hodiť, pretože kábel je extrémne krátky a náramok tak budete pravdepodobne musieť nechať visieť zo zásuvky, či už to vyzerá sebazvláštnejšie. Alebo ho samozrejme môžete nabíjať pripojením k počítaču, ale nájsť neobsadený USB port je v dnešnej dobe ťažšie a ťažšie, aspoň v mojom prípade.

Verdikt

Xiaomi sa zas a znovu predviedlo a na trh uviedlo vynikajúci fitness náramok za suprovú cenu. Bleskovo som si naňho zvykol a stal sa závislým od zbierania prejdených krokov, spálených kalórií a bodíkov z mnohých ďalších aktivít.

Očaril ma farebný AMOLED displej a potešil ma fakt, že nemusím stále dookola vyťahovať mobil z vrecka kvôli každému zavibrovaniu. Notifikácie vidím na náramku a viem, čo horí a čo môže počkať.

Čiernu bodku som si poznamenal pri lenivom prostredí s nervózne trhanými animáciami a najviac ma jednoznačne popudila nutnosť nastavovať jas manuálne. Inak ale náramku nemám veľmi čo vyčítať, zvlášť ak vezmem do úvahy jeho cenu. Áno - Apple Watch či Samsung Galaxy Watch sú samozrejme v meraní presnejšie a vedia toho viac, ale za cenu jedných Apple Watch 7 si budete môcť kúpiť Xiaomi Smart Band 7 pre seba, pre svojho partnera, pre svoje detičky, pre svojich rodičov, pre svojho domáceho miláčika (neviem, prečo by ste to robili, ale zase prečo nie) a jeden náramok by ste mohli dokonca poslať aj na charitu.

Takže v skratke - Smart Band 7 vám rozhodne môžem odporučiť. Či už športujete, alebo nie. Či už máte klasické hodinky, alebo nie. Určite ho využijete.

Plusy

+ Jasný a farebný AMOLED displej
+ Always-On režim displeja
+ Slušná výdrž
+ Kopec ciferníkov všetkých štýlov
+ Množstvo funkcií - od merania spálených kalórií až po monitorovanie spánku
+ Parádna cena

Mínusy

- Chýbajúce NFC