Kapusta vyniká najmä vysokým obsahom vitamínu C. Ide o silný antioxidant chrániaci bunky pred oxidatívnym stresom, ďalej však podporuje funkciu imunitného systému či nervovej sústavy a prispieva k psychickému zdraviu. Ovplyvňuje tvorbu kolagénu potrebného pre kosti, chrupavky, zuby, kožu a cievy. Podporuje aj energetický metabolizmus a znižuje únavu.
Obsahuje aj vitamín K, ktorý sa podieľa na správnom zrážaní krvi a zdraví kostí. Vďaka vláknine vám kapusta pomôže od zažívacích ťažkostí, pričom vás pekne zasýti. To ju v kombinácii s nízkym obsahom kalórií a veľkým množstvom vody robí úplne ideálnou zložkou jedálnička pri chudnutí. Flavonoidy, polyfenoly a glukozinoláty potom pomáhajú bojovať proti zápalom, znižujú riziko vzniku chronických ochorení (napr. kardiovaskulárnych chorôb) a pravdepodobne pôsobia proti niektorým druhom rakoviny.
Kyslá kapusta potom nad tou surovou vyniká najmä obsahom probiotík a kyseliny mliečnej, ktoré vznikajú práve kvasením alebo fermentáciou. Tie sa starajú o zdravú črevnú mikroflóru, kde probiotické baktérie posilňujú imunitu, bránia proti infekciám a podporujú ďalší rast mikroflóry potrebnej pre zdravé trávenie. Fermentácia potom tiež zlepšuje vstrebateľnosť niektorých vitamínov a živín a taktiež predlžuje trvanlivosť kvaseného pokrmu.
Nutrične je veľmi cenná aj voda z kyslej a surovej kapusty.
Tip: Surové kapustné listy sa tradične používajú ako obklad na bolestivé kĺby, zapálené prsia dojčiacich žien, hemoroidy alebo reumatizmus. Stačí valčekom vyvaľkať list alebo ho zľahka pobúchať tĺčikom na mäso (prípadne ho zohriať v mikrovlnnej rúre), priložiť na postihnuté miesto a prikryť čistým obväzom alebo kusom oblečenia.