Základom je naozaj kvalitná mliečna mikropena, ktorú vytvoríte pomocou parnej trysky. Trysku nájdete takmer pri všetkých pákových a automatických kávovaroch. Pena by mala byť naozaj čo najviac krémová a bez bubliniek. Samozrejmosťou je dostatočne vychladené plnotučné mlieko a taktiež vychladená nerezová kanvička naplnená mliekom do svojej polovice. Nesmie chýbať správne pripravené espresso s hladkou cremou na povrchu. Kávu si pripravte do širokej šálky, ktorá poskytuje dostatok miesta na jeden aj dva obrázky. Šálka by mala byť tiež nahriata. A v neposlednom rade sa obrňte trpezlivosťou a pamätajte, že nikto učený z neba nespadol.
Čo k latte art potrebujete?

Hrnčeky a šálky
11600 produktov

Pákové kávovary
760 produktov

Napeňovače mlieka
313 produktov

Automatické kávovary
656 produktov

Filtre do kávovarov
805 produktov

Čistiace tablety do kávovarov
124 produktov

Mliečne systémy pre kávovary
51 produktov

Mlynčeky na kávu
1140 produktov
Zvoľte správnu techniku

Najčastejšie sa obrázky tvoria klasickou metódou free pouring. Ide o nalievanie mliečnej peny priamo do kávy bez použitia šablóny, čo znie celkom jednoducho, ale nenechajte sa zmiasť. Veľa záleží na prevedení techniky, ktorú si musíte dostatočne osvojiť. Výsledkom sú klasické obrázky, ktoré vídate v kaviarňach - srdiečka, jabĺčka, paprade a ďalšie. Druhou, jednoduchšou, metódou je etching. Táto metóda povoľuje používanie šablón, špáradiel, balistických pier, kakaa alebo škorice. Motívy vytvorené touto metódou majú ale oveľa kratšiu životnosť, behom niekoľkých minút sa rozpustia. Odporúčame však etchingom začať. Vytipujete si správny druh kávy a spoznáte všetky vlastnosti mliečnej peny.
Pripravení na free pouring?

Pokiaľ už zvládate etching a trúfate si na odloženie šablón, vrhnite sa na free pouring alebo to pravé umenie baristov. Pripravte si vaše skvelé espresso s dokonalou cremou, ak chcete obrázok výraznejší uvarte rovno dvojité espresso. Nevyhnutnosťou je samozrejme hladká mliečna pena a môžete začať. Hrnček s kávou musíte držať mierne naklonený doľava, kanvičku s penou neustále jemnými krúživými pohybmi premiešavajte. Mlieko lejte doprostred šálky najprv z výšky, aby sa dostalo pod cremu. Akonáhle sú v šálke dve tretiny peny, priblížte šálku k hubičke kanvičky. V tomto okamihu vystúpi pena na povrch a môžete začať kresliť obrázok. Najjednoduchšie je začať srdiečkom. Mlieko nechajte tiecť doprostred hrnčeka a kanvičkou jemne pohybujte do strán. Začnú sa vytvárať vlnky a obrys srdiečka. Hneď, ako sa vám pred očami začne tvoriť jabĺčko, zdvihnite kanvičku opäť do výšky a tenkým prúdom uprostred jabĺčka pretnite. Tým vznikne obrázok srdiečka. Jabĺčko alebo srdiečko sú najvhodnejšími motívmi pre začiatočníkov
Kde sa naučiť latte art?
Naučiť sa toto umenie v domácich podmienkach nie je vôbec nič jednoduché. Počítajte s tým, že kopu cappuccin pokazíte, našťastie to nebude mať žiadny vplyv na chuť. Trvá dlhú dobu, kým sa vám dostane správna technika do ruky. Pokiaľ vás ale latte art naozaj nadchlo, môžete sa prihlásiť na špecializovaný kurz, kde sa vás ujme skúsený barista a ukáže vám tipy a triky na zvládnutie tejto zručnosti.